Vénus Noire (2010): Venezia 67 trailer

Vénus Noire - Teaser

Πριν καν εμφανιστεί, η Μαύρη Αφροδίτη (2010) του Abdellatif Kechiche ήταν στα φαβορί για Χρυσό Λιοντάρι, και οι δημοσιογραφικές μάλλον ενίσχυσαν τη θέση της, πριν τη βραδινή της επίσημη προβολή που ακολουθεί την εξίσου εντυπωσιακή αν και εκτός διαγωνισμού Πόλη (2010) του Ben Affleck.

Ο Kechiche επιστρέφει στη Βενετία όπου πρωτοεμφανίστηκε πριν δέκα χρόνια, καταπιανόμενος φυσικά και προφανώς (από τον τίτλο) με θεματολογία που πηγάζει από τις τυνησιασκές ρίζες του, με την ιστορία της πιο γνωστής από τις γυναίκες της φυλής των Khoikhoi που γύρισαν σαν εκθέματα την Ευρώπη πριν δυο αιώνες, την εποχή των freak shows. Η φυλή λέγονταν τότε Hottentot, οι γυναίκες της φαίνεται να υπέφεραν από τη στεατοπυγία που θεωρείται ευλογία (μέχρι σιλικονοπαραγεμίσματος) την εποχή της Kim Kardashian και της Alexis Texas, και σαν Αφρικάνες δεν ήταν και δύσκολο να υποστούν ακόμα μεγαλύτερο από το συνηθισμένο (για τα ανθρώπινα εκθέματα) σκλαβωμένο διασυρμό που ξεκίναγε από την ειρωνική ταμπέλα "Hottentot Venus". Η ταινία, πέρα και από τον Elephant Man (1980) από τον οποίο ξεκινάνε οι παραλληλισμοί, δε φαίνεται να συγκρατιέται στην απεικόνιση ψυχολογικής και σωματικής βαρβαρότητας σε σημείο να ακούγονται γιουχαΐσματα στις προβολές, αλλά για το σκηνοθέτη ήταν "ηθικό καθήκον" να καταθέσει μια τέτοια μαρτυρία απέναντι στη πρόσφατη άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη, όπως αναμεταδίδει το Reuters. Στο σύντομο ενόψει προβολών teaser της mk2 παραλείπεται, όμως η ταινία και ακόμα και η σύνοψή της αρχίζουν τονίζοντας πως η επιστήμη εκείνων των χρόνων νομιμοποιούσε αυτά τα τσίρκουλα σε βάρος ανθρώπων, και η ανθρωπότητα δεν έκανε ακριβώς και άλματα από τότε, αν σκεφτείς ότι ο σκελετός της άτυχης κοπέλας έμεινε εκτεθειμένος σε μουσεία μέχρι τα 70s και επέστρεψε στη πατρίδα της για να ταφεί το 2002, οχτώ χρόνια αφότου ο Nelson Mandela το ζήτησε επίσημα. Η Sarah Baartman, η ηρωίδα, είχε από πάνω την ατυχία ακόμα και τότε οι άντρες να μη.. περιφρονούν τις κωλάρες, ιστορικά μάλλον καταεκπορνεύτηκε, στην Αφροδίτη ερωτισμός υπάρχει και ήταν έντονος από το promo poster της παραγωγής, για το πόσο οδυνηρός γίνεται η ετυμηγορία αναμένεται. Η Yahima Torres, η πρωταγωνίστρια, γέμισε με πληθωρικά χαμόγελα το Lido, o σκηνοθέτης την ανακάλυψε τυχαία στο bootysource.com στους δρόμους της Belleville λέει, και ελπίζει η τύχη της να μην ακολουθήσει αυτή της ηρωίδας αλλά της Hafsia Herzi μετά το La Graine et le Mulet (2007).Previously on Movies for the Masses: Attenberg (2010): Venezia 67 trailer

One Response so far.

  1. cheaplog said

    Στις εκτεταμένες κριτικές που σκάνε μύτη πια, το Variety έχει τη πιο ενδεικτική όλης της γκρίνιας για τη τρίωρη (160' ακριβέστερα) διάρκεια και τη διαπεραστικότητα των σκηνών, η Stephanie Zacharek έχει τη πιο ενδεικτική.. ταραντινικής αντίδρασης.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.