Βενετία 2006: Πριν την Εναρξη

Μετά από μία εβδομάδα γεμάτη μάχες και διαμάχες για το ποιος το έχει μεγαλύτερο καλύτερο το Φεστιβάλ, ανοίγει επιτέλους πρώτη η 63. Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica. Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας φιλοξενεί -με βάση την περσινή πετυχημένη συνταγή- μεγάλους αστέρες του Hollywood, μεγάλες ταινίες του Hollywood και μεγάλη μερίδα των δημοσιογράφων του Hollywood. Α, ναι, υπάρχουν και άλλες 30 περίπου χώρες που συμμετέχουν, αλλά αυτές δεν φέρνουν και πολλά χρήματα στο ταμείο.

Ο Marco Mueller, στη δεύτερη χρονιά του ως διευθυντής του Φεστιβάλ, έγραψε στα παλιά ρωμαϊκά του σανδάλια όλες τις αντιαμερικανικές φωνές και αποφάσισε να συνεχίσει με τη λογική του 62ου Φεστιβάλ. Ίσως βέβαια λιγότερο φανερά από ότι πέρυσι, αφού φέτος μεγάλη μερίδα κέρδισε και ο ασιατικός κινηματογράφος. Παρά το ασιατικό cinema βέβαια την Mostra "ανοίγει" φέτος η Black Dahlia (2006) του De Palma, με σύσσωμο το cast να περνάει για απογευματινή βόλτα από το Lido, ενώ εκτός αυτών ο Mueller έταξε φέτος και τις επισκέψεις των Sandra Bullock, Daniel Craig, Zhang Ziyi, Kenneth Branagh, Sting, Meryl Streep, Ethan Hawke, Juliette Binoche, Val Kilmer, Lindsey Lohan, Jackie Chan και πολλών ακόμα για να τραβήξει την προσοχή από το νεοσύστατο Roma Film Fest (13-21/10), το οποίο απείλησε την πρωτοκαθεδρία της Βενετίας. Σε αυτές τις "απειλές" ο βλέπω-παντού-εχθρούς-Mueller φρόντισε να απαντήσει ανάβοντας μόνος του τη φωτιά και ρίχνοντας λάδι, όταν δήλωσε σε πηγαδάκι πως "η Ρώμη θα πάρει τα σκαρταρισμένα των Καννών και της Βενετίας", σπεύδοντας αμέσως να διαψεύσει μόνο τη χρησιμοποίηση της λέξη "σκαρταρισμένα", αφήνοντας να εννοηθεί πως έτσι και αλλιώς αυτά θα έπαιρνε.

O Mueller πέρα από την Ρώμη απειλεί βέβαια και την ίδια την Βενετία με το να μην ξέρει να κλείνει το στόμα του. Από το 2004, πριν γίνει διευθυντής δηλαδή, γκρίνιαζε για την ανάγκη δημιουργίας νέου κτιρίου ικανού να στεγάζει το Φεστιβάλ, καθώς το το υπάρχον Palazzo del Cinema του 1937, προϊόν της φασιστικής Ιταλίας, δε δύναται να εξυπηρετήσει πια τις ανάγκες του διεθνούς κινηματογραφικού jet set. Έτσι, αφού έγινε μέλος της επιτροπής στο διεθνή αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για την επιλογή του νικητή, ανέλαβε και τη θέση του διευθυντή της Mostra και πλέον ζητά πάνω από 100 εκ. ευρώ (κυρίως από το ιταλικό κράτος) για να καταφέρει να κτίσει το νικητήριο project και να αναβαθμίσει τις υπάρχουσες κατασκευές, αλλιώς.... θα παραιτηθεί. Και όλα αυτά όταν φέτος το κόστος του Φεστιβάλ θα αγγίξει 10 εκ. ευρώ και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα δυσκολευτεί να καλύψει ακόμα και τα μισά. Και όλα αυτά όταν η Ρώμη το δικό της Φεστιβάλ θα το κάνει με δικά της χρήματα.

Και αφού ήδη γνωρίζετε το πρόγραμμα του διαγωνιστικού τμήματος, ποιες νέες ταινίες θα προβληθούν και πως η πρόεδρος της κριτικής επιτροπής για φέτος είναι η Deneuve, κλείνω εδώ την πρώτη επαφή με τα backstage του 63 Φεστιβάλ της Βενετίας. Για περισσότερα κινηματογραφικά νέα από το Lido, από αύριο.


Previously on Movies for the Masses: Βενετία 2006: Το line-up

2 Responses so far.

  1. rotweiler said

    Πριν καμιά ώρα βγήκε και ο δήμαρχος της Βενετίας, Massimo Cacciari να δηλώσει -και- αυτός πως το φεστιβάλ χρειάζεται νέο σπίτι, αλλιώς η Ρώμη θα τους κατατροπώσει. Και τα λέει αυτά γνωρίζοντας πρώτον πως η Ρώμη δεν θα ζητήσει χρήματα από ιδιώτες και κράτος για τη διοργάνωση και δεύτερον πως εκείνη θα στεγαστεί στο υπέροχο Auditorium Parco della Musica του Renzo Piano.
    A, και όποιος θέλει να πεταχτεί μέχρι την Βενετία καλά θα κάνει να βιαστεί, γιατί ο δήμαρχος δήλωσε ότι καλοσκέφτεται ένα τέλος εισόδου για τους τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη του (περί τα 50 ευρώ).

  2. verbal said

    Ο Muller βέβαια, δεν είχε κι απολύτως άδικο που φόρτωσε με τη Ρώμη.

    Ρωμαίοι και Βενετοί είχαν συμφωνία κυρίων να μη γίνουν σημαντικές ανακοινώσεις για τα περί το Roma Film Fest, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας πριν την έναρξη της Mostra. Ε, κι όταν η Ρώμη ανακοίνωσε την παρουσία της Nicole Kidman στο δικό της φεστιβάλ (για την πρεμιέρα της νέας της ταινία, Fur), ο περήφανος Muller, επροκλήθει. Κι άνοιξε το στοματάκι του.

    Θα 'χει ενδιαφέρον πάντως φέτος η Βενετία, αν όχι για τις ταινίες (που δεν είναι και τόσο ζουμερές), τουλάχιστον για τα παρασκήνια, που προδιαγράφονται ιδιαιτέρως διασκεδαστικά.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.