The Private Lives of Pippa Lee (2009)

Οι Κρυφές Ζωές της Κυρίας Λι
Pippa Lee, Poster

Σκηνοθεσία: Rebecca Miller
Σενάριο: Rebecca Miller (βασισμένο φυσικά στο βιβλίο της Rebecca Miller)
Παίζουν: Αξιόλογοι και μη που όλοι επιθυμούν να μείνουν ανώνυμοι


Δες/Κρύψε το trailer

Πενηντάρα παντρεμένη με ογδοντάρη πετυχημένο εκδότη, αναπολεί σε φλασμπάκ από αυτά που πρέπει να 'σαι αυτή για να γεμίσεις τα κενά, τις ζωές της με εθισμένες μανάδες, λεσβίες θειές, μπήχτες ενδιαφέροντες και λιγούρηδες χρήσιμους, όσο υπνοβατεί στο παρόν σε ακόμα χειρότερα.Pippa Lee, PhotographΓια τους άντρες, τυχόν ευρύτατη καταξίωση του πατέρα τους είναι βαριά και αξεπέραστη κατάρα, ακόμα κι αν τον πατέρα τους τον λένε George Bush. Για τις γυναίκες πάλι, τυχόν μη ευρύτατη καταξίωση του πατέρα τους, αποτελεί αφορμή για να τον καταριούνται περισσότερο κι από την άδικη κοινωνία, και να μεταφέρουν τις κατάρες και στους γκόμενούς τους στη διάρκεια της ζωής τους (της ζωής των γκόμενων εννοώ, που σκάβουν τον λάκκο τους και μπαίνουν μέσα μια ώρα αρχύτερα για να ησυχάσουν). Αλλά και το ότι, ας πούμε ο Arthur Miller ευτύχησε να πάει στον τάφο του χωρίς τα σχετικά ευχολόγια και έτσι η κόρη του, Rebecca, έχει τη δυνατότητα να βάζει τη Monica Bellucci εκεί που χρειάζονταν κάποια να σερβίρει τα μυαλά της σε ένα τραπέζωμα ή τη Winona Ryder για χαζό σκυλάκι στον καναπέ, και αυτό πάλι όλοι οι υπόλοιποι το πληρώνουν. Αφού όπως κατάλαβες, η Rebecca δε μένει στις τυπικές φιλοδοξίες να γίνει διάσημη συγγραφέας, σκηνοθέτρια, επιστήμονας και αστροναύτης αλλά μπορεί και να το προσπαθεί στη πράξη συχνά πυκνά, κάνοντάς σε να εκτιμάς ατελείωτα όσες μένουν μόνο στο να γκρινιάζουν ατελείωτα (που δε μπορούν κι αυτές -- τίποτα δε κατάλαβες τελικά, εκατό φορές το ίδιο είπα). Και αυτή τη φορά, η ιστορία που επιχειρεί να αφηγηθεί η γυναίκα με το αστείρευτο ταλέντο, απλά επειδή έχει προφανώς και κάποια αυτοβιογραφικά στοιχεία, φαίνεται σχετικά λιγότερο φαντασιόπληκτη και περισσότερο ειλικρινής. Όμως, σε αντίθεση με τη Ballad of Jack and Rose (2005) όπου η Ellen Kuras είχε καταβάλλει μάλλον ηρωική προσπάθεια στη φωτογραφία, ο Declan Quinn φαίνεται να πήρε το τσεκ και να 'φυγε όπως έχει ξανακάνει, αφήνοντας την έρμη τη "σκηνοθέτρια" να βολοδέρνει με την ανικανότητά της να στήσει έστω και σκηνή σφουγγαρίσματος, και διαλύοντας όποιες αμφιβολίες της είχες χαρίσει για πιθανή μακρινά απομακρυσμένα ξώφαλτση τυχαία σχέση της με τα βασικά του αμερικάνικου ανεξάρτητου και του ευρωπαϊκού auteur-ισμού.


Δες/Κρύψε τις αίθουσες που ανοίγει

*Το πρόγραμμα αναδημοσιεύεται από το Αθηνόραμα και ισχύει για την πρώτη βδομάδα προβολής

ΚΕΝΤΡΟ - ΚΟΛΩΝΑΚΙ - ΕΞΑΡΧΕΙΑ
ΑΙΓΛΗ
Κήπος Ζαππείου, 210-3369369.
Πεμ. - Τετ.: 21.00/ 23.00

ΜΑΡΟΥΣΙ - ΚHΦΙΣΙΑ
ΧΛΟΗ
Κασαβέτη 17, Κηφισιά, 210-8011500.
Πεμ. - Τετ.: 21.00/ 23.00

ΓΛΥΦΑΔΑ - ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ
ΓΛΥΦΑΔΑ (θερινός)
Ζέππου 14, Πλ. Ξενοφώντος, 210-9650318.
Πεμ. - Τετ.: 21.00/ 23.00

ΧΑΛΑΝΔΡΙ - ΧΟΛΑΡΓΟΣ
ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ Cinema
Δουκ. Πλακεντίας 87, Χαλάνδρι, 210-6014284.
Πεμ. - Τετ.: 21.00/ 23.00

ΓΑΛΑΤΣΙ
ΣΙΝΕ ΓΑΛΑΤΣΙ
Άλσος Βεΐκου, 210-2138119.
Πεμ. - Τετ.: 21.00/ 23.00

ΨΥΧΙΚΟ - ΦΙΛΟΘΕΗ
CINE ΨΥΧΙΚΟ EMPORIKI BANK
Κηφισίας 290 & Παρίτση 2, Ψυχικό, 210-6777330, 331.
Πεμ. - Τετ.: 21.00/ 23.00

ΠΑΓΚΡΑΤΙ- ΒΥΡΩΝΑΣ - ΥΜΗΤΤΟΣ
ΛΑΟΥΡΑ
Φορμίωνος & Νικηφορίδη 24, Νέο Παγκράτι, 210-7662060.
Πεμ. - Τετ.: 21.00/ 23.00

ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ- ΠΑΠΑΓΟΥ
ΑΡΤΕΜΙΣ (ΔΗΜ. ΚΙΝ./ΦΟΣ)
Νευροκοπίου 2- 4 (παραπλεύρως Κέντρου Νεότητας), Παπάγου, 210-6561153.
Πεμ. - Τετ.: 21.00/ 23.00

ΒΑΡΚΙΖΑ - ΣΑΡΩΝΙΔΑ
ΟΡΦΕΑΣ
Λ. Σαρωνίδας 60, Σαρωνίδα, 22910/60077-8.
Πεμ. - Τετ.: 21.00/ 23.00. Τετ. 21.40/ 23.20

2 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    Το μισό αστεράκι έξτρα στη βαθμολογία είναι για τον επαγγελματισμό του καστ, με πρώτον φυσικά αυτόν της Robin Wright Penn και (λιγότερο) της Blake Lively οι οποίες αντέχουν και να παίζουν κάποια που τη λένε.. Πίπα Λι. Για πληρότητα και για να εξηγήσω καλύτερα πράγματα που παίρνω για γνωστά παραπάνω, αντιγράφω παρακάτω και ένα κείμενο για το Ballad of Jack and Rose (το προηγούμενο φιλμ του ταλέντου), κείμενο που δεν το 'χα δημοσιεύσει στις Μάζες.

    ==
    Ο Τζακ, πρώην χίπι και νυν περιβαλλοντιστής, ζει με τη κόρη του Ρόουζ σε ένα εγκαταλειμμένο κοινόβιο στην ανατολική ακτή των αμερικάνικων πολιτειών. Ο Τζακ αργοπεθαίνει..

    [+] Γυναικεία ματιά στον έρωτα μιας 16χρονης για τον πατέρα της
    [-] Γυναικεία ματιά


    Τι κάνει λοιπόν ένας (μόνος) πατέρας όταν η κόρη του θέλει να πεθάνει μαζί του? Της βρίσκει κανέναν (ή περισσότερους κατά προτίμηση) να ξεκαβλώσει λέει η.. επιστήμη. Φέρνει τη γκόμενά του από τη πόλη λέει η Ρεμπέκα Μίλερ, κόρη του (σχετικά πρόσφατα αποβιώσαντος) Αρθουρ και σεναριογράφος και σκηνοθέτης της ταινίας. Και για να γίνει περισσότερο.. οικογενειακό το δράμα, ξαναβγάζει και τον άντρα της Ντάνιελ Ντέι-Λιούις (Τζακ) από τη ναφθαλίνη.

    Ο Ντέι-Λιούις κουβαλάει μαζί του όλο το υποκριτικό του ταλέντο και αφήνει πίσω του αρκετά κιλά, η Καμίλα Μπελ (Ρόουζ) κουβαλάει μια εμπειρία που αναρωτιέσαι που τη βρήκε και όλο το υπόλοιπο καστ φαίνεται να βάζει τα δυνατά του. Η Ρεμπέκα μας όμως είναι αποφασισμένη να κάνει ένα ανεξάρτητο φιλμ για να πάρει σβάρνα τα φεστιβάλ (και τις νύχτες πρεμιέρας) και επιπλέον ενδιαφέρεται να σκηνοθετεί όχι στη παράδοση του αμερικάνικου indie αλλά (τυπικά για σκηνοθέτρια) σαν ευρωπαίος auteur περασμένων δεκαετιών. Έτσι ακόμα και η συνήθως τολμηρή κάμερα της Ελεν Κουράς θυσιάζεται σε τετριμμένα.

    Γενικά η προσπάθεια φτάνει στα σωστά συμπεράσματα αλλά το κάνει όπως όλες οι γυναίκες στην (εξαιρετική) περίπτωση που θα ξεφουρνίσουν μισή (το πολύ) αλήθεια: μέσω Κομοτηνής και χίλιων.. ιστοριών. Και ποια συμπεράσματα είναι αυτά? Ε ας αποφύγω τα σπόιλερς και τα παραπανίσια φεμινιστικά χέιτ μέιλ.

    Βαθμολογία:
    (2/10) (ανεπαρκής, όσο και η.. αλήθεια) ή
    (4/10) (αποδεκτή, για σκεπτόμενες και όσους.. ενδιαφέρονται γι' αυτές)

  2. cheaptalk said

    Για να μη δώσω τη λάθος εντύπωση για το καστ, οι ηθοποιοί είναι επαγγελματίες στους ρόλους τους αλλά αυτό δε σημαίνει ότι.. είναι για τους ρόλους τους. Αντίθετα, το κάστιν, σίγουρα με ευθύνη της Ρεμπέκας μας κι αυτό, είναι σίγουρα για να παίρνεις τα βουνά τσιρίζοντας σα τη Λουκά να ξορκίζει τον Πάπα. Πιο βασικά, η Robin Wright Penn είναι όχι μόνο μικρότερη από τον ρόλο της αλλά και μικρότερη από τον Keanu Reeves που παίζει τον.. νεαρούλη που την ψιλοτρελαίνει, και όλα πάνε ακόμα χειρότερα στην υπόλοιπη διανομή.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.