Masses v6: Στην εποχή της ολοκλήρωσης των internets


Κάνα χρόνο μετά την τελευταία αλλαγή, και πάνω εκεί που είχες αρχίσει να τη συνηθίζεις, οι Μάζες έχουν νέα ανασχεδιασμένη σελίδα. Ως συνήθως, οι αλλαγές δεν έχουν ακόμα τελειώσει αλλά χοντρικά ότι βλέπεις τώρα στις σελίδες θα βλέπεις και για το επόμενο διάστημα.

Λόγος για νέο template, πέρα από το.. ανοιξιάτικο φρεσκάρισμα, δεν υπήρχε ουσιαστικός. Με την ευκαιρία βέβαια, έριξα και μερικές ανατροπές, για να φανεί ότι κάτι άλλαξε αν όχι τιποτάλλο. Κυριότερα, ο καινούριος σχεδιασμός κοιτάει να σου βγάλει το μάτι άμα έχεις, οι σελίδες διαβάζονται θεωρητικά πιο εύκολα σε κάθε τύπο οθόνης, αφού όπως λέγανε μετά το SXSW οι tech στήλες του Guardian, το internet τελείωσε, με την έννοια ότι είναι παντού, οι συσκευές που κουβαλάς και δε κουβαλάς είναι μόνιμα συνδεδεμένες. Κυριότερα, όταν ξεκινήσει αυτό το trend της τεραστιότητας, σε παρασέρνει θες δε θες, ο χρήστης παύλα επισκέπτης έχει συγκεκριμένες προσδοκίες, να βλέπει περιεχομενάρα για να συγκεντρωθεί σε αυτή ας πούμε, όσο και να "καθαρίζεις" το κείμενο από τα υπόλοιπα περιφερειακά της σελίδας, πάλι ασήμαντο φαίνεται. Οι τάσεις έχουν εκπαιδεύσει και τον καθένα να περιμένει πια συγκεκριμένο μενού επιλογών, έναν τίτλο, μια φωτογραφία, δείγμα κειμένου, ουσιαστικά το RSS πήγε γενικά περίπατο, έγινε backend, όλοι ενημερώνονται από όσα κολλάνε οι φίλοι τους και οι "επαφές" τους ή περνάνε από τη πρώτη σου σελίδα με την ίδια διάθεση, σε αυτό το πνεύμα άλλαξα και τις index σελίδες (i.e. αυτές με πάνω από ένα post), ώστε να περιέχουν τα απολύτως απαραίτητα.

Αυτή η στραβά εννοούμενη "κοινωνικότητα", που τείνει να σου φέρνει και σε κάθε αναζήτηση ότι παπαριά κόλλησαν οι γνωστοί σου (αντί αυτό που ανέβασε κανένας που να ξέρει καλύτερα), έχει παρασύρει τον καθένα να γεμίζει τις σελίδες του με κουμπιά για sharing, άμα δε τα έχεις στα πέντε σημεία του ορίζοντα της σελίδας και στα έξι του κειμένου, καθώς επίσης και σε κάθε σχετικό widget γύρω γύρω, τότε κινδυνεύεις να φύγει κάποιος επισκέπτης και να μην(!) μοιραστεί τη θεματάρα σου με τον πλανήτη. Είχα πετύχει πρόσφατα κάπου στο δίχτυο, χωρίς να το μοιραστώ με κανέναν(!), ένα post που ξεχώριζε τους NY Times από αυτή τη τάση, ανέφερε σαν υπόδειγμα πως η εφημερίδα είχε στα διχτυακά της θέματα μόνο ένα σημείο με κουμπάκια για sharing, όμως περίπου δυο ώρες αφότου ανέβηκε το συγκεκριμένο post γέμισε και το nytimes.com με πολύχρωμα κουμπάκια όπου πέφτει το μάτι σου. Έτσι, trend είναι και τα σβήνεις μανιωδώς ολαυτά τα κουμπάκια με το AdBlock, αλλά άσε και κανένα, γιατί τώρα έβαλαν και οι Μάσες. Με διαφορετικό σκεπτικό βέβαια, ο Chrome εξαφάνισε σιγά σιγά τα 163 toolbars που είχε κατά μέσο όρο ο κάθε χρήστης στον browser, εξαφανίστηκαν από το chrome του browser και όλα τα κουμπάκια για μοίρασμα ως μη απαραίτητα, ο επισκέπτης περιμένει πια να τα βρει στη κάθε σελίδα, και καλύτερα να μην αναγκαστεί να πάει σε άλλη ώστε να μοιραστεί τη δικιά σου, γιατί θα πλακώσει να βλέπει τα βίντεο από το YouTube που έχουν κολλήσει οι παράξενα λιγομίλητες online κολλητές του, και θα σε ξεχάσει ως δημοσιεύοντα περιεχόμενο.

Σα Movies for the Masses εδώ και χρόνια δε παριστάνουμε ότι είμαστε η μόνη πηγή κινηματογραφικής σου ενημέρωσης, και να ήμασταν βρήκες κι άλλες όσο μας διάβαζες, και δοκιμαστικά, μέχρι τουλάχιστο να σκεφτώ τίποτα καλύτερο, θα βρεις και μερικά σχετικά εξωτερικά feeds στον πάτο της σελίδας. Και μιας και οι μισοί επισκέπτες έρχονται μόνο για τις κριτικές, κοίταξα να ξεχωρίζουν αυτές στο αρχείο (στον πάτο επίσης κι αυτό), και να τονίζονται και οι βαθμολογίες στα περιεχόμενα (στις index σελίδες δηλαδή), όπως ήταν η ανησυχία στις πρώτες αντιδράσεις για το νέο design. Κόντρα σε όλες τις τάσεις, κόσμος μαζεύει ακόμα ενημέρωση στο e-mail του, και γι' αυτό το λόγο τη σχετική συνδρομή τη ξανάκανα φανερή, με εικονίδιο του Gmail που έχει λίγο πολύ αντικαταστήσει κάθε desktop και online ταχυδρομειομαζευτή. Αυτά, το κατ' εξαίρεση προσωπικό ύφος οφείλεται στο ότι οι υπόλοιποι Μάσες δεν είχαν λόγο στο σχεδιασμό, ο verbal κάνει υπομονή μέχρι να συνηθίσει το μάτι του από την εποχή που του είχα πρωτοασπρίσει το blog, άμα έχεις προβλήματα στην εμφάνιση των σελίδων δοκίμασε κανένα σύγχρονο browser, οι παλιατζαρίες τέλος, και άμα θυμηθώ και τιποτάλλο που αξίζει αναφορά, θα το προσθέσω στα σχόλια από κάτω πλέον.



22 Responses so far.

  1. Anonymous said

    Mοναδική παράκληση που θα είχα για τη v6 είναι τα links μέσα στις παραγράφους αυτή τη φορά να είναι (αρκετά) πιο φανερό ότι είναι links και όχι απλό κείμενο. Αντιλαμβάνομαι ότι ενδεχομένως αυτός μπορεί να ήταν ο στόχος απ' την αρχή της v4, αλλά ακόμα κι έτσι να ήταν, δε βλέπω τί ακριβώς κερδίζουμε/κερδίσαμε έτσι. Τέσπα, just a thought.

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

  2. cheaptalk said

    Τα links τα είχα κάνει μαύρα (και αλαφρά υπογραμμισμένα) γιατί κανένας δεν ήθελε να τα πολυβλέπει, αλλά εμείς επιμένουμε να τα βάζουμε :p Το ξανασκέφτηκα, και τα άφησα κόκκινα σε αυτό το template, ακριβώς για να φαίνεται ότι κοιτάμε να τεκμηριώνουμε και το τί λέμε συνήθως, πιο πολύ χλωμό να τα τονίσω πάντως, εκτός κι αν τα νοσταλγήσατε όλοι, τι να πω.

  3. mpekzz said

    Καταρχήν congrats για την νέα version. Μια ανανέωση, και ειδικά με τόσο ωραία αποτελέσματα, κάνει πάντα καλό στο μάτι και στη διάθεση.

    Το μόνο που έχω να επισημάνω, και είχε τεθεί νομίζω και στην προηγούμενη ανανέωση του site, είναι οτι δεν παίζει ο player σε MAC.
    Υπάρχει ήχος βασικά, αλλά οχι εικόνα.

    Είτε χρησιμοποιώ Safari (5.0.5), είτε Firefox (4.0.1) [με έκδοση flash player 10,1,102,64].

    Thanks για τον χρόνο. Keep up!

  4. mpekzz said

    ΥΓ. Βιάστηκα να κάνω το post, καθώς δεν ξεκαθάρισα οτι το πρόβλημα με τον player το έχω παρατηρήσει μόνο στο δικό μου Mac, χωρίς να το έχω τσεκάρει σε κάποιο άλλο. Οπότε ίσως να μην είναι πρόβλημα στα Mac, αλλά στο Mac (μου).

    ΥΓ2. Forumίστικες απαντήσεις όπως "Κάνε format...", "Βάψτο μπλε..." και "Βάλε Windows..." θεωρούνται σωστές. :)

  5. cheaptalk said

    Γνωστό πρόβλημα στο Mac υπάρχει γενικά με το maximize/restore του player (το σχετικό κουμπάκι εμφανίζεται μόνο όσο παίζει το βίντεο βέβαια). Ανάλογα με τον browser, την έκδοση του λειτουργικού και τις σχετικές ρυθμίσεις εμφανίζεται αυτό, πως ακριβώς δε ξέρω. Όποιος έχει τέτοιο πρόβλημα μπορεί να ψάξει καμιά λύση στο Google με "getUrl + Flash + Mac" ή τίποτα παρόμοιο query. Προγραμματιστικό λάθος δεν είναι πάντως, όλα τα πιθανά τα είχα τσεκάρει.

    Πρόβλημα με το βίντεο να παίζει αλλά άφαντο (i.e. κάτω από την εικόνα που εμφανίζεται μέχρι να πατήσεις το play), δε μπορώ να καταλάβω πως μπορεί να δημιουργηθεί. Εξ' ορισμού το Flash παίζει πάνω από όλα τα υπόλοιπα στοιχεία στη σελίδα, κοίτα μήπως χρησιμοποιείς τίποτα που να το αναγκάζει να υπακούει στους κανόνες του DOM, πιο τεχνικά να έχει wmode διαφορετικό από "window".

  6. cheaptalk said

    Να συμπληρώσω ότι τεχνικά το wmode στο embed του μαζοplayer είναι πιο εξελιγμένη εκδοχή του "window", το "direct". Αλλά θεωρητικά το ίδιο είναι, ακόμα και να έχεις υπαρκαταπανάρχαια κάρτα του 20ου αιώνα, πάλι απλά δε χρησιμοποιείται directly. Το μόνο που μπορεί να αναγκάσει το Flash να παίζει κάτω από στοιχεία της σελίδας, θεωρητικά πάλι, είναι να έχει wmode "opaque" ή "transparent".

  7. oukos said

    Καλυτερο απο το προηγουμενο...ευτυχως το logo μονο μια φορα στην κορυφη της σελιδας και το 'older posts' πολυ πιο ευδιακριτο απο το προηγουμενο template που το εψαχνες λιγο

  8. Μους said

    νομιζω πολυ θετικο που μπηκαν καποιες απ' τις πηγες σας στη σελιδα. κατα τ' αλλα θα μου λειψουν λιγο τα αστερακια, αλλα σε καθε περιπτωση μ' αρεσουν οι Μασες μου ασπρες =ρ

  9. cheaptalk said

    Δε ξέρω τι εννοείς με τα αστεράκια. Αν εννοείς τις βαθμολογίες αναγνωστών στις κριτικές, εμάς μας λείπουν περισσότερο αλλά το spotback που τις υποστήριζε, εξαφανίστηκε από το δίχτυο δυστυχώς. Το ψάχνω να βάλω καμιά άλλη υπηρεσία, αλλά χάθηκαν δεδομένα χρόνων, είναι πολύ θλιβερό, αν και λίγο πολύ αναπόφευκτο (εννοώ ότι καμία υπηρεσία δεν εγγυάται ότι θα τη βρίσκεις κι αύριο στο internet).

  10. Toxic Avenger said

    Αναρωτιέμαι τί ανάλυση απαιτήσεων κάνατε και αποφασίστηκε η πρώτη επιλογή στο μενού πλοήγησης να είναι BABES :)

    Το παραβλέπω και επιβεβαιώνω ότι υπάρχει πρόβλημα με τον player στα mac εδώ και καιρό - με την τελευταία έκδοση flash και με τρεις διαφορετικούς browsers (safari, firefox, chrome). Μάλιστα, το πρόβλημα είναι διαφορετικό σε κάθε browser! Μήπως να αλλάζατε τον μαζοπαίχτη σε HTML5 που είναι και πιο trendy?

  11. cheaptalk said

    Πιο trendy δε ξέρω αν είναι το HTML5, πάντως πολύ λιγότερο φιλικό είναι σε ένα σωρό επιλογές, και κυρίως είναι πάναργο στο playback στα περισσότερα συστήματα, και σε όλους τους browsers πλην ie9 (και αν και σε αυτόν). Το Flash έχει άπειρα χρόνια head start σε όλα, άσχετα με τις ευχές του Jobs.

    Και γενικότερα τα προβλήματα με τα Mac, είναι προβλήματα των Mac, το να σβήσουμε το Flash από το internet δεν είναι λύση :p

  12. Toxic Avenger said

    Καλά, δεν είχα σκοπό να αρχίσω τεχνική συζήτηση, αν και προσωπικά θεωρώ ότι κάνεις λάθος :p
    Απλά ήθελα να αναφέρω ότι οι Μάσες είναι ίσως το μόνο site στο δίχτυ που έχω πρόβλημα με τα βιντεάκια. Υποθέτω και ένας διαφορετικός flash player θα τα έλυνε.

    Να 'σαι καλά.

    ΥΓ. Sites με babes βρίσκουμε άπειρα, αλλά τα sites με καλά reviews είναι λίγα. Φαντάζομαι ότι τα άρθρα με μωρά έχουν περισσότερα hits, αλλά μακροπρόθεσμα αποξενώνονται οι χρήστες.

  13. cheaptalk said

    Δεν υπάρχει διαφορετικός flash player, ένας είναι. Δεν είναι από ράφι εννοώ, εγώ τον έχω φτιάξει, για να παίζει έτσι ακριβώς. Τώρα άμα δημιουργεί προβλήματα στο 1-2% των χρηστών, δε με απασχολεί και ιδιαίτερα, είναι trade-offs αυτά, ή κοιτάς να προσφέρεις καλύτερη εμπειρία στη μεγάλη πλειοψηφία ή εξυπηρετείς τον χαμηλότερο κοινό παρανομαστή. Τώρα άμα σκεφτείς πως όταν έκανα το πρώτο redesign, τα 2/3 τουλάχιστο των Ελλήνων είχαν dial-up, YouTube δεν υπήρχε φυσικά, και το να κάνεις embed βίντεο ήταν λίγο πολύ πρωτάκουστο, θα βγάλεις εύκολα και συμπέρασμα τι προτιμάω.

    Τα labels στη κορφή πάνε αλφαβητικά btw, τα babes είναι πρώτα εντελώς τυχαία :p

  14. Ody said

    Αυτό το ρημάδι,το statcounter (ο μετρητής των κλικ),καθυστερεί πολύ και τελικά μπλοκάρει το φόρτωμα της σελίδας,τουλάχιστον σε μένα.

  15. cheaptalk said

    Όλα τα scripts τα χω βάλει να φορτώνουν ψιλοασύγχρονα, ακριβώς γιατί πότε καθυστερεί το ένα και πότε το άλλο. Το statcounter κάνει κάτι μαλακίες (χρησιμοποιεί document.write βασικά) και δε γίνεται εντελώς να μη μπλοκάρει το φόρτωμα. Βασικά άχρηστο είναι, εδώ και χρόνια χρησιμοποιούμε Google Analytics. Αλλά το αφήνω για.. ιστορικούς λόγους, κάτι λίγους χιλιάδες χρήστες έχει χάσει μόνο από όλη την ιστορία του mftm.

  16. Anonymous said

    Congrats για το νέο redesign, μάγκες. Λίγη αραίωση των elements δεν έβλαψε ποτέ κανέναν! Μετά από 2-3 επισκέψεις πάντως όπου πέρα από ένα γρήγορο, casual browsing προσπάθησα να διαβάσω και μερικά μεγαλούτσικα άρθρα back to back, εαν είχα κάτι να παρατηρήσω/ζητήσω, τώρα που η μπογιά ακόμα στεγνώνει, θα ήταν ένα εναλλακτικό css scheme με αντεστραμμένο το contrast των βασικών περιοχών μπας και σώσουμε τίποτα από τα μάτια μας in the long run οι καμένοι CSάδες :p. Όπως λέει και το ρητό, bright on dark >> dark on bright και εδώ η έντονη ασπρίλα σίγουρα θα αρχίσει να κοστίζει κάτι μακροχρόνια, ιδίως σε χαμηλού refresh rate laptops και παρόμοια setups. Θενξ και keep walking!

    PS: RIP, καλέ μας άνθρωπε. Σκέφτονται οι Μάσες να βγάλουν In Memoriam μήπως ή είναι αποκλειστικό προνόμιο των σκηνοθετών αυτό?

  17. cheaptalk said

    Έχουν περάσει πάνω από 2μισι χρόνια από τότε που ο Chrome πήγε όλο το Web μπροστά. Τα αποτελέσματα φαίνονται σιγά σιγά και στους υπόλοιπους browsers, Firefox 4, Internet Explorer 9, Safari 5, Opera 11. Οι παλιότερες εκδόσεις του ΙΕ ειδικά, είναι πεθαμένες και για πέταμα, παρολαυτά κάπου το 15% των επισκεπτών των Μαζών συνεχίζει να τις χρησιμοποιεί. Αυτό το 15% που δε μπορούμε να το υποστηρίξουμε πλέον άλλο, θα βλέπει, ανά session, για καμιά βδομάδα τουλάχιστο, προτροπή να εγκαταστήσει το Chrome Frame. Add-on, από τη Google, to Frame κάνει τον IE σχεδόν Chrome, όσο αφορά το rendering της σελίδας και για τις σελίδες που το χρησιμοποιούν. Δυο λεπτά παίρνει η εγκατάσταση, κάντε το καλό εσείς οι επίμονα πιο αργοί κι απ' τη καθυστέρηση.

  18. cheaptalk said

    Για να μπορεί να βάζει και μόνος του όποιος θέλει, τα όσα αστεράκια αξίζει το Δέντρο της Ζωής, σε σχέση κυρίως με Το Νησί, οι Μάζες έχουν από χτες καινούριο γκατζετάκι στις κριτικές. Το παλιό εξαφανίστηκε μαζί με το spotback.com, κρίμα γιατί χάθηκαν δεδομένα χρόνων, είχε πέσει λίγο πολύ σε αχρηστία έτσι κι αλλιώς όμως, αυτονόητα όσοι μας διαβάζουν τόσα χρόνια μοιράζονται λίγο πολύ την ίδια οπτική. Το καινούριο, από το Poll Daddy, θα μείνει μάλλον με αστρο-skin διαφορετικό από το δικό μας, να καταγράφει τη πληροφορημένη και εμπεριστατωμένη άποψη κάθε περαστικού ανώνυμου στο δίχτυο.

  19. cheaptalk said

    Οι Μάζες έχουν ακόμα έναν καινούριο video player (v9 αν κρατάς λογαριασμό), και σε beta ακόμα. Η κύρια διαφορά από τον προηγούμενο είναι το Stage Video, μια σχετικά ώριμη πια τεχνολογία του Flash που επιτρέπει στα trailer να παίζουν περίπου με 0% CPU στις περισσότερες περιπτώσεις και ειδικά σε IE9+. Απαιτείται καινούρια έκδοση του Flash Player (τουλάχιστο 10.2), θα βρεις μια επιλογή για Full Screen με δεξί κλικ, περισσότερα, και σχόλια αν χρειάζονται, εδώ.

  20. cheaptalk said

    Το Stage Video χρησιμοποιεί τη κάρτα γραφικών ολοκληρωτικά για να παίζει το video [διάγραμμα]. Χωρίς αυτό, τη περισσότερη δουλειά, ακόμα και το scaling, εξακολουθεί να τη κάνει το Flash στον επεξεργαστή, χρησιμοποιώντας τη κάρτα συμπληρωματικά. Πράγμα που βέβαια δεν είναι και μεγάλο πρόβλημα όσο τα video έχουνε μικρές διαστάσεις και μικρό bitrate, αλλά οι Μάζες περνάνε σιγά σιγά σε 480p με.. φυσιλογικό bitrate (i.e. όχι υπερσυμπιεσμένο όπως στο YouTube π.χ.) από τη μια, και το "ζουμάρισμα" στο βίντεο σε μεγάλες οθόνες (1080p+) χωρίς hardware scaling είναι προβληματικό από την άλλη.

    To Stage Video προσπερνάει δυο βασικά bottlenecks λοιπόν, το Flash δεν είναι τόσο ψόφιο όσο ακούγεται. Σα "κόστος", ορισμένα στοιχεία της μαζοσελίδας εμφανίζονται πια κάτω από το video (όσο αυτό παίζει), και ο player έχει διάφορα προβλήματα με την ανίχνευση του ποντικιού πάνω από το video (αφού ουσιαστικά εκεί υπάρχει μια.. τρύπα στο Flash). Και τα δυο θα κοιτάξω να τα περιορίσω, αλλά χλωμό να εξαφανιστούν και εντελώς.

    Κάπου τον μισό player τον ξανάγραψα, ήτανε σε ActionScript 2.0 ως.. αρχαίας καταγωγής, τον έκανα 3.0. Πάνω στις αλλαγές έβαλα και μια επιλογή για Full Screen, εμφανίζεται με δεξί κλικ (όσο παίζει το βίντεο). Άμα υπάρχει και καμιά άλλη απαίτηση για καμιά ακόμα καινούρια επιλογή.. θα τη λάβω υπόψη :p

  21. cheaptalk said

    To Stage Video εμφανίστηκε πριν κάνα χρόνο με το Flash 10.2. Το Flash είναι πια σε έκδοση 11.1, η τεχνολογία έχει ωριμάσει, υποστηρίζεται από NVIDIA και ATI. Αν έχει κανένας προβλήματα, ας δοκιμάσει και κανένα καινούριο driver για τη κάρτα, πέρα από καινούρια έκδοση του Flash, δεν είναι μόνο θέμα Adobe. Παρεμπιπτόντως, όσοι χρησιμοποιούν Chrome, καινούρια έκδοση του Flash δε χρειάζονται, είναι ενσωματωμένη.

  22. cheaptalk said

    Εδώ και κάποιες μέρες, η πλατφόρμα πίσω από τις Μάζες, ο Blogger, έχει σοβαρά προβλήματα στο σερβίρισμα των σελίδων. Τα προβλήματα αυτά όμως είναι διαλείποντα, εξαφανίζονται αν ακόμα και την ίδια στιγμή ξαναπροσπαθήσει κανένας. Με διαφορετικά λόγια, σε ADSL συνδέσεις οι μαζοσελίδες φορτώνουν κανονικά σε 1-2 δευτερόλεπτα από κενή cache. Άμα βλέπεις να αργούν ή πετυχαίνεις κανένα "Error 503", τότε απλά ξαναπροσπάθησε.

    Παρεμπιπτόντως, τα προβλήματα του Blogger είναι παλιότερα, τώρα μεγάλωσαν. Ξεκίνησαν όταν η Google αποφάσισε να εισάγει country-specific domains, για να περιορίσει τη λογοκρισία στο δίχτυο. Δυστυχώς έχει από τότε προβλήματα όμως, στη δρομολόγηση των επισκεπτών προφανώς.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.