Torso (2007): The Story Behind

Γεννημένοι όλοι στο διάστημα 1967-1970, δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι οι σουπερστάρ συγγραφείς κόμικ των 00s (Bendis, Ellis, Ennis, Millar), μεγάλωσαν με τους αιρετικούς Watchmen του Alan Moore και το επικό πέρασμα του Frank Miller από τον Daredevil. Ενώ όμως οι υπόλοιποι, ως Βρετανοί, κάναν το αγροτικό τους υπό τη σκέπη της 2000AD, o Bendis γεννήθηκε στο Cleveland (Ohio). Και είχε μια επιπλέον σκοτεινή ιστορία να πει. Βασισμένη σε πολύ πραγματικά γεγονότα.

Στις 23 Σεπτεμβρίου του 1935, σε μια υποβαθμισμένη περιοχή του Cleveland το Kingsbury Run (εν μέσω οικονομικής ύφεσης, λήξης ποτοαπαγόρευσης και ανόδου του φασισμού στην Ευρώπη) βρέθηκαν δυο πτώματα αγνώστων ανδρών, σε απόσταση δέκα μέτρων. Οι εκτιμήσεις έλεγαν ότι ο ένας είχε σκοτωθεί 7-10 ημέρες νωρίτερα (αργότερα το διάστημα έγινε 3-4 βδομάδες) και ο άλλος 2-3. Από τα πτώματα είχαν αφαιρεθεί προσεκτικά τα περισσότερα τμήματα των άκρων. Όπως και τα κεφάλια. Και τα γεννητικά όργανα του ενός. Όλα δε βρέθηκαν ποτέ.

Την ίδια περίπου περίοδο, ο Elliot Ness, με φρέσκες τις δάφνες της θρυλικής σύλληψης του Al Capone στο Chicago, έχει διοριστεί Διευθυντής Δημόσιας Ασφαλείας του Cleveland και με μια νέα φουρνιά "Αδιάφθορων" καθαρίζει τη πόλη από παράνομα κυκλώματα. Όπως θα γίνει προφανές χρόνια αργότερα, το 1947, με την υποψηφιότητά του για δήμαρχος, (ο Ness) στηρίζει τις πολιτικές του φιλοδοξίες και το μέλλον του σε αυτό το ξεκαθάρισμα.

Στις 26 Ιανουαρίου του 1936 το τεμαχισμένο πτώμα μιας γυναίκας αυτή τη φορά ανακαλύπτεται στη κάτω πόλη. Και ανασύρει μαζί του μνήμες της "Κυρίας της Λίμνης", ένα γυναικείο πτώμα του οποίου ο θώρακας (torso) και μόνο, είχε βρεθεί ενάμισι χρόνο πριν, το Σεπτέμβριο του 1934. Τα media έχουν πια το χαρακτήρα τους, τον "Torso Killer". Και ο Ness τον εφιάλτη του, που θα τον κυνηγάει για την υπόλοιπη ζωή του και θα καταστρέψει τη καριέρα του.

Στον χασάπη του Cleveland αποδόθηκαν επίσημα 12 θύματα αν και το πιο πιθανό είναι να είναι υπεύθυνος για τα διπλά, και κάποιοι του χρεώνουν πάνω από 40 φόνους στην ευρύτερη περιοχή και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επίσημα επίσης παρέμεινε άγνωστος αν και η δράση του σταμάτησε το 1938. Απ' όσα πτώματα αναγνωρίστηκαν, η ειδικότητά του ήταν πόρνες, πόρνοι και κοινωνικά αποβράσματα της παραγκούπολης του Kingsbury Run. Και η μεγάλη του.. αγάπη ο Eliot Ness, αφού όπως ισχυρίστηκε ο τελευταίος του έστελνε ειρωνικές κάρτες. Όταν δε, έλαβε συστημένο κι ένα πτώμα σχεδόν κάτω από το γραφείο του, έκαψε όλες τις παράγκες και φυλάκισε τους περίοικους σε μια έκρηξη λαμπρή μεν (αφού οι φόνοι σταμάτησαν) καταστροφική δε (αφού κανείς δε του τη συγχώρεσε).

Εξήντα χρόνια μετά, το 1996-97, ο Alan Moore έχει μόλις ολοκληρώσει το From Hell, όπου αφηγείται την ιστορία του Τζακ του Αντεροβγάλτη με επίκεντρο τους διώκτες του και με βάση το μύθο που τον ήθελε πρόσωπο υπεράνω του νόμου. Στα χνάρια του ο Brian Michael Bendis, μετά τη κλασική πλέον "διλογία" των Goldfish και Jinx, έρχεται να αφηγηθεί με το ίδιο πρίσμα την ιστορία του Torso Killer στο Jinx: Torso (και αργότερα γνωστό ως απλά Torso). Όπου και υιοθετεί τη δημοφιλή (και καθόλου απίθανη) θεωρία ότι ο δολοφόνος ήταν ο Dr. Francis E. Sweeney, ξάδερφος του γερουσιαστή Martin L. Sweeney. Ο Sweeney είχε ανακριθεί από τον Ness, ταίριαζε απόλυτα στο προφίλ του μανιακού, και μέρες μετά την ανάκριση, νοσηλεύτηκε οικειοθελώς σε ψυχιατρική κλινική, όπου και μπαινόβγαινε μέχρι το θάνατό του, το 1965. Και ο Bendis αριστουργηματικά μπλέκει μύθο και αλήθεια, ποτοαπαγόρευση κι εφόδους, "κινηματογραφικές" ανακαλύψεις πτωμάτων και πραγματικές φωτογραφίες, μυθιστορηματικές και αληθινές προσωπικές ιστορίες, για να θεμελιώσει το δικό του μύθο και να τιμηθεί με το βραβείο Eisner 1998 για Ταλέντο Χρήζον Ευρείας Αναγνωρίσεως για τη τριλογία του (πια).

Το 2001 οι αδερφοί Hughes βγάζουν στις κινηματογραφικές οθόνες το From Hell (2001) χωρίς τη συνεργασία του Moore (ως συνήθως). Το 2004 ο Bendis έχει πάρει ήδη άλλα 4 βραβεία Eisner (και τα δυο καλύτερου συγγραφέα στη σειρά), η Charlize Theron συμφωνεί να παίξει τη Jinx στη μεταφορά του κόμικ και η Sony συζητάει τη παραγωγή ενός ακόμη κόμικ του, του Powers. Τέλη του 2005 ξεκινάει η παραγωγή της Black Dahlia (2006), της χιλιοειπωμένης δηλαδή ιστορίας της σταρλετίτσας Elizabeth Short που, προσέξτε, βρέθηκε τεμαχισμένη το 1947 με τρόπο τουλάχιστο εμπνευσμένο από τους φόνους του Cleveland. Και ο Todd McFarlane αποφασίζει να βάλει μπροστά το Torso (2007) με τον Ehren Kruger στο σενάριο και τον David Fincher στη σκηνοθεσία.

Αν σας φαίνεται συνταγή επιτυχίας, θυμηθείτε ότι την ιστορία τη διαβάσατε όλη, πρώτοι, εδώ.

Και όχι στην αποκριάτικη Espresso, εντάξει?

One Response so far.

  1. Νίκος Κιτωνάκης said

    Άσχετο σχόλιο: Δεν ξέρω αν είναι ιδέα μου ή έχω γίνει εγώ δύσκολος, αλλά σπάνια εντοπίζω πλέον τόσο καλά comics όπως οι Watchmen του Alan Moore, ο Daredevil του Miller, ο Punisher της δεκαετίας του '80 και οι παλαιοί κλασικοί X-Men του Chris Claremont.

    Δεν ήξευρα ότι ο Todd McFarlane εμπλέκεται στο project (μετά τον Spawn, έχω πάψει να τον παρακολουθώ). Για να δούμε (κρατώ μικρό καλάθι)...

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.