Enron: The Smartest Guys in the Room (2005)

Ένρον: Καρχαρίες στο Δωμάτιο
(4/5)


Σκηνοθεσία: Alex Gibney
Σενάριο: Bethany McLean & Peter Elkind (βιβλίο), Alex Gibney
Παίζουν: Ken Lay, Jeff Skilling

Δείτε/Κρύφτε το trailer v


Υπό τη προεδρία του Ken Lay (παπαδοπαιδιού και αγαπημένου "Kenny Boy" της αγίας οικογένειας Bush) και τη καθοδήγηση του Jeff Skilling (macho-nerd απόφοιτου του Harvard και θιασώτη της απεριόριστης απληστίας) η Enron έγινε η 7η μεγαλύτερη αμερικάνικη εταιρία (και πιο καινοτομική στο κόσμο κατά το Fortune) στα τέλη των 90s. Για να καταλήξει, απότομα, στη μεγαλύτερη (τότε) χρεωκοπία στα χρονικά, το Δεκέμβριο του 2001...


Το ντοκιμοντέρ ήταν υποψήφιο για όσκαρ φέτος, και θα το 'παιρνε αν δεν έπεφτε πάνω σε κάτι περίεργους κυρίους που είχαν προετοιμάσει το σμόκιν τους για τη βραδιά της απονομής πολλούς.. αιώνες πριν. Οι δε "πρωταγωνιστές" του άξιζαν ασυζητητί αυτό του Α' ανδρικού, και ο Skilling εμφανίζεται εκτάκτως ζωντανά σήμερα σε μια παράσταση που αναμένεται να σαρώσει όλα τα βραβεία υποκριτικής. Και τα χνάρια του τελευταίου ακολουθεί και ο παραγωγός της ταινίας (μέσω HDNet) Mark Cuban.


Και στα χνάρια αντίστοιχα του Fahrenheit 9/11 (2004), ο Gibney έκανε μια ταινία που θα μπορούσες να τη χαρακτηρίσεις αριστερής σκοπιάς αλλά είναι, όπως παρατηρεί ο Roger Ebert, μια ιστορία εγκλήματος. Μια ιστορία απίστευτης ανηθικότητας, και συνωμοσίας σιωπής και εκμετάλλευσης όλων ανεξαιρέτως των εμπλεκόμενων μηχανισμών του "ελεύθερου" εμπορίου. Που αφού αισχροκέρδησαν πουλώντας αέρα κοπανιστό (όπως τα μελλοντικά κέρδη από την εμποριοποίηση του.. bandwidth που σου περισσεύει το βράδυ) και στέρεψαν το ρεύμα και τα λεφτά της Καλιφόρνιας, έφαγαν και όλες τις συντάξεις των εργαζομένων (τους) απλά για να 'χουν περιθώρια μερικών μηνών να ξεπουλήσουν και να φύγουν.

Έξοχα τεκμηριωμένη (με βάση το αντίστοιχο βιβλίο), απλή, περιγραφική, και επίμονη στα βασικά σημεία ώστε να καταλάβει και ο πιο ανυποψίαστος, η ταινία είναι ικανή να κάνει και τον Μητσοτάκη αριστερίζοντα στα βαθιά γεράματα.


Δείτε/Κρύφτε τις αίθουσες που ανοίγει v


- Odeon Μαρουσι 3 (Dolby Surround)
Λεωφορος Κηφισιας 215 - Μαρούσι - Tηλ. 21 0 6128993
17:30 - 19:50 - 22:30

- Odeon Οπερα 1 (Dolby Digital)
Ακαδημιας 57 - Tηλ. 21 0 3622683
20:15 - 22:40

3 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    Για όσους βαριούνται να ψάχνουν το θέμα Cuban: ο "πρωτοπόρος" "επιχειρηματίας" στα θέματα διανομής ταινιών (βλ. π.χ. Bubble (2005)) ενδιαφέρεται να συμπεριλάβει στο "όραμά" του για το μέλλον, μόνο όσους συνεργάζονται αποκλειστικά μαζί του.

  2. cheaptalk said

    Τελικά το έκανα και θέμα για πιο αναλυτική ενημέρωση.

  3. cheaptalk said

    Ένοχοι κρίθηκαν και οι δυο μεγάλοι της Enron. Ο Lay για έξι κατηγορίες συνωμοσίας και απάτης, αντιμετωπίζοντας φυλακή μέχρι 45 χρόνια. Και ο Skilling για άλλες 19 που συγχωνευμένες μπορούν να τον στείλουν στη φυλακή για 185 χρόνια.

    Οι ποινές θα ανακοινωθούν στις 11 Σεπτεμβρίου.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.