Plays for the Masses: 1984

Το MftM πηγαίνει και στο θέατρο, αν στην παράσταση εμπλέκεται ο έντονα πολιτικοποιημένος και βραβευμένος με Oscar ηθοποιός- σεναριογράφος- σκηνοθέτης και ακτιβιστής Tim Robbins! Αυτή τη φορά ανέλαβε τη σκηνοθεσία της θεατρικής μεταφοράς του, πάντα επίκαιρου και εύστοχου, «1984» του George Orwell (με την έγκριση του Ιδρύματος Orwell για πρώτη φορά). Η προσαρμογή του κειμένου διά χειρός Michael Gene Sullivan, υιοθετεί οφθαλμοφανείς παραλληλισμούς με σημερινές πολιτικές πολέμου, που μετατρέπουν το έργο σε μια αντι-Bush διαμαρτυρία, γεγονός όμως το οποίο δεν περιορίζει την πολυεπίπεδη ερμηνεία του κειμένου. Ο Big Brother δεν έχει να κάνει μόνο με την παρακολούθηση και σίγουρα όχι με τον Ανδρέα Μικρούτσικο. Ο Big Brother είναι συνώνυμος με τον έλεγχο, τον έλεγχο της σκέψης και της «πραγματικότητας».

«Όποιος ελέγχει το παρόν, ελέγχει το παρελθόν. Και όποιος ελέγχει το παρελθόν, ελέγχει το μέλλον» μας πληροφορεί προφητικά η θεατρική ομάδα του Tim Robbins, Actors' Gang (με την οποία έχει ανεβάσει στο παρελθόν δύο ακόμα στρατευμένες παραστάσεις), και η οποία αποτελείται από πέντε άνδρες και μία γυναίκα (Μπρεντ Χίνκλεϊ, Κέιθ Φάρλεϊ , Μπράιεν Τ. Φίνεϊ, Κάιλι Χόλιστερ, Β. Τζέι Φόστερ και Στήβεν Μ. Πόρτερ). Δίνουν όλοι σε γενικές γραμμές καλές ερμηνείες σε δύσκολους ρόλους, χωρίς ωστόσο να υπερβαίνουν τον εαυτό τους. Είναι όμως τόση η δύναμη του κειμένου, που καταφέρνει να καθηλώνει, παρά το λιτό μινιμαλιστικό και ultra black σκηνικό και παρά τους υπέρτιτλους που συνοδεύουν την παράσταση (που παρουσιάζεται στην αγγλική γλώσσα), εξαιτίας της ζοφερής πραγματικότητας, που ξεδιπλώνει... ένας κόσμος όπου τα όνειρα είναι ο νούμερο 1 κίνδυνος της κρατικής τάξης.


Η παράσταση χειροκροτήθηκε από το κοινό, που δεν έκρυψε την ικανοποίηση του, και κυρίως δεν τρομοκρατήθηκε από την πληθώρα φωτογραφιών της Μιμής Ντενίση ως "Μπουμπουλίνα" και "Θεοδώρα", που κοσμούν το πολυτελές θέατρο της (Ιλίσια – Ντενίση), το οποίο εκτός από την παράσταση του Robbins (2 με 6 Μαΐου), θα φιλοξενήσει στη συνέχεια και άλλα αναγνωρισμένα ονόματα, όπως του Πέτερ Στάιν, στα πλαίσια της διοργάνωσης «Θέατρο χωρίς όρια», της Αττικής Πολιτιστικής Εταιρείας.

No Responses so far.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.