Takeshis’ (2005)

(2/5)

Σκηνοθεσία: Takeshi Kitano
Σενάριο: Takeshi Kitano
Παίζουν: Takeshi Kitano, Kotomi Kyono, Ren Osugi

Δες/Κρύψε το trailer


Τα Takeshis' (κτητικός πληθυντικός) είναι ένα γερό πλέγμα από δύο (και βάλε) πραγματικότητες. Η μία είναι ενός σκηνοθέτη που αντιμετωπίζει καθημερινά κάθε είδους προβλήματα: την έπαρση ή τη ζηλοφθονία των ηθοποιών, τους συνεργάτες του που ζητούν χάρες, τις κάμπιες που φωλιάζουν στις ανθοδέσμες. Η δεύτερη πραγματικότητα αρχίζει να ξετυλίγεται μόλις ο σκηνοθέτης γνωρίζει κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης του στούντιο έναν ηθοποιό που είναι φτυστός ο ίδιος και επιπλέον έχει και το ίδιο όνομα. Το αυτόγραφο που του δίνει, φαίνεται ότι είναι το εισιτήριο του θλιμμένου αυτού κλόουν σε έναν κόσμο φανταστικό με αρκετές κινηματογραφικές αναφορές.

Οι φοβίες, σκέψεις, αδυναμίες του σκηνοθέτη σχετικά με τις κοινωνικές, ερωτικές και επαγγελματικές συναναστροφές παίρνουν σάρκα και οστά. Ο δεύτερος --οξυζεναρισμένος-- Takeshi αντιμετωπίζει οξύθυμους, νευρικούς, κακεντρεχείς ανθρώπους και στη συνέχεια γκροτέσκους ηθοποιούς, γιακούζα και επίδοξους εραστές. Σύντομα η πραγματικότητα του χωρίζεται περαιτέρω, και βλέπουμε όχι μόνο την αλλόκοτη καθημερινή ζωή του --δουλεύει σε σούπερ-μάρκετ, αλλά ξημεροβραδιάζεται σε οντισιόν και ονειρεύεται πρωταγωνιστικό ρόλο-- αλλά και τον, πιο αλλόκοτο, κόσμο των ονείρων του.

Ενώ ανέμενα το αποτέλεσμα με θρησκευτική ευλάβεια, τελικά το πολύ προσωπικό σύμπαν του Kitano με ξένισε δεόντως. Αυτό το παιχνίδι ο Takeshi σκηνοθετεί τον Takeshi που παίζει τον Takeshi, δεν ήταν και τόσο διασκεδαστικό. Η διάρθρωση της ταινίας είναι απολύτως συνειρμική, πράγμα που άλλοτε λειτουργεί εξαιρετικά, άλλοτε βαραίνει και κουράζει. Το παίξιμο και η σκηνοθεσία δεν είναι άσχημα, αλλά το σενάριο παρόλο το χιούμορ και την ειρωνεία του δεν μπορεί να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον. Πολύ εγκεφαλικό για να λειτουργήσει.

Από την άλλη το παιχνίδι των αναφορών για κάποιους θα έχει ενδιαφέρον. Εγώ είδα μια σκηνή-tribute στο Weekend (1967) του Godard να μπαίνει στο σέικερ με λίγη Αλίκη στη χώρα των Θαυμάτων και, αυτή τουλάχιστον, με ανέβασε.


Δες/Κρύψε τις αίθουσες που ανοίγει

*Το πρόγραμμα αναδημοσιεύεται από το Αθηνόραμα και ισχύει για τη πρώτη βδομάδα προβολής

ΚΕΝΤΡΟ - ΚΟΛΩΝΑΚΙ - ΕΞΑΡΧΕΙΑ
ΑΘΗΝΑΙΑ REFRESH CINEMAS
Χάρητος 50, Κολωνάκι (στάση Μετρό Ευαγγελισμός), 2107215717.
Πεμ. - Τετ.: 20.45/ 23.00

3 Responses so far.

  1. Head Honcho said

    Και φυσικά, μη ξεχνάμε οτι ο ΣΚΑΙ (για όσους τον πιάνουν) θα παίζει το "Κάστρο του Τακέσι"... ψιλοάσχετο/σχετικό;

    Πάντως βλέποντας φωτογραφίες απο το imdb, γέρασε ο άτιμος...

  2. Anonymous said

    hello there! είχα μια ερώτηση για τη νέα (praise the gods!) ταινία του θεού κιτάνο.

    αν τυχόν ξέρετε αν και πότε θα βγει στις αίθουσες στην ελλάδα.

    νομίζω λέγεται glory to the film maker! ή κάπως έτσι, και έχει ήδη παιχτεί στην ιαπωνία, στα φετινά φεστιβάλ βενετίας και τορόντο. μάλιστα έγινε και βραβείο (!) στο φεστιβάλ της βενετίας, που δίνεται σαν Lifetime achievement & innovation -αν δεν κάνω λάθος. ο πρώτος που το κέρδισε, ήταν φέτος ο ίδιος ο θεός.

    στα φόρα του Imdb υπάρχει και λινκ για το τρέιλερ, από το επίσημο σάιτ του κιτάνο, αν και δεν έχει υπότιτλους.

    αυτά... αν λοιπόν ξέρετε τίποτα για την διανομή της στην ελλάδα και είναι κάτι που θα έκανε ένα γαμάτο μελλοντικό update.
    δεδομένης της καθυστέρησης του takeshis και ότι δεν είναι άλλο ένα asian revenge flick, δεν νομίζω να το βλέπουμε πριν φθινόπωρο '08, αλλά έχει ο θεός.

  3. cheaptalk said

    Η κριτική του θέματος έχει το προνόμιο να είναι η μοναδική με κάθετη φωτογραφία στις Μάζες και την έβαλα γιατί η estelle έγραφε κάτι για κλόουν, χωρίς να το εξηγεί, προσπαθώντας να εξηγήσει τις αναζητήσεις του σκηνοθέτη. Αναζητήσεις σε προσπάθεια δημιουργίας νέου είδους που θα φέρει και νέα φουρνιά θαμώνων στα σινεφίλ στέκια, που συνεχίστηκαν στο Kantoku · Banzai! (2007) ή Glory to the Filmmaker!. Αλλά είναι ακριβώς τέτοιου είδους ταινίες που φτιάχνονται ή θάβονται από τους ήδη τακτικούς θαμώνες. Και αυτό που μπορώ να πω με σιγουριά είναι ότι η συγκεκριμένη κουτσοπερπάτησε στις αίθουσες στην Ιαπωνία και βούλιαξε εντελώς στη Βενετία, και πάλι καλά που δεν ενέπνευσε και κάνα βραβείο σκυλοπνιγμένου. Οπότε το πιο πιθανό που μπορεί να συμβεί για να παιχτεί στις αίθουσες εδώ, είναι να μεγαλουργήσει το είδος στη συνέχεια και να βγει σε θερινούς καμιά τριανταπενήντα χρόνια μετά, συνοδευμένη από πεντάστερες κριτικές ;)

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.