Ευρωπαϊκό Πανόραμα 2006: Το Πρόγραμμα


Μετρώντας τις βδομάδες μέχρι το ραντεβού της Θεσσαλονίκης, συνεχίζουμε να τρέχουμε πέρα-δώθε στην Αθήνα, με το δεύτερο μεγάλο φεστιβάλ της πόλης (ημερολογιακά, αλλά πρώτο στις καρδιές μας ηλικιακά, για να μην παρεξηγιόμαστε). Το 19ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου της Ελευθεροτυπίας --που φέτος θα παίξει στο δίπολο Ιντεάλ - Τριανόν-- ξεκινά τις προβολές του αυτήν την Τετάρτη, και πριν μερικές ώρες εμφανίστηκε και το πρόγραμμα στο δίκτυο.

Τα τελευταία χρόνια, με τα γαλλόφωνα, γερμανόφωνα και μπουκαλόφωνα φεστιβάλ να πετάγονται το ένα μετά το άλλο στην πρωτεύουσα, το Ευρωπαϊκό Πανόραμα δεν έχει πολλά περιθώρια να μας μπουκώσει με ευρωπαϊκές πρεμιέρες. Οπότε εμπλουτίζει τους ευρωπαϊκούς τίτλους με μερικούς σουσουριάρικους αμερικανικούς. Έτσι, σε ένα déjà vu με την 17η διοργάνωση, το φεστιβάλ ανοίγει (επίσημα) με τον καινούριο Παναγιωτόπουλο, το musical Πεθαίνοντας στην Αθήνα, και κλείνει με τον καινούριο Woody Allen, την κωμωδία Scoop. Και στο ενδιάμεσο, αφού έχει πρώτα ξανανοίξει (ανεπίσημα) στις 11 του μήνα, με το αμερικάνικο World Trade Center, σου ρίχνει βρετανικό The Wind that Shakes the Barley, αμερικάνικο All the King’s Men, ολλανδικό Black Book, και αμερικάνικο The Illusionist, στους τίτλους των πιο μεγάλων πρεμιέρων. Και σε όλα αυτά βέβαια, βασιλεύει o "Καζακστανός" Borat, του Sacha Baron Cohen, που έχει αναστατώσει ολόκληρη τη βορειοαμερική, και έρχεται πια στα μέρη μας ως «η πιο αστεία κωμωδία που είδατε ποτέ».

Η καρδιά του προγράμματος όμως, είναι τα αφιερώματα, με τα οποία ο διευθυντής, Ν. Φ. Μικελίδης, μπορεί να περηφανεύεται ότι ιδρύει κάθε χρόνο ένα ολιγοήμερο νυχτερινό σχολειό για σινεφίλ. Renoir, Bunuel, Cocteau και άλλα βαρύγδουπα ονόματα θα φέρουν πολλά μάλλινα κασκόλ και κοκάλινα γυαλιά στα ταμεία για το αφιέρωμα στους ανατρεπτικούς δημιουργούς, και δίπλα τους οι πιο αναρχοαυτόνομοι θα μαζεύουν τα σάλια τους για τις επτά ταινίες του (μη ευρωπαίου) Peckinpah και το αφιέρωμα με τις συλλεκτικότατες ταινίες επιστημονικής φαντασίας, όπως το Soylent Green (1973), το Fahrenheit 451 (1966), και το Planet of the Apes (1968). Ενώ βέβαια, το ενδιαφέρον τους έχουν και οι ταινίες του διαγωνιστικού, που θα διεκδικήσουν το βραβείο του φεστιβάλ, καθώς και ένα βραβείο FIPRESCI.

Και επειδή με τις Νύχτες Πρεμιέρας, μας είδες πόσο μας αρέσουν τα φεστιβάλια, θα 'σαι πάλι εδώ, για να δεις τι να πας να δεις, πριν πας να το δεις βέβαια.

Δες/Κρύψε τις ταινίες του διαγωνιστικού



IL REGISTA DI MATRIMONI | ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ ΓΑΜΩΝ (ΙΤΑΛΙΑ, 105'), Μάρκο Μπελόκιο
DANS PARIS | ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ (ΓΑΛΛΙΑ, 93'), Κριστόφ Ονορέ
FROZEN CITY | ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΠΟΛΗ (ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ, 92'), Ακου Λουχίμιες
CHRISTMAS TREE UPSIDE DOWN | ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΑΝΑΠΟΔΑ (ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ, 127'), Ιβάν Τσερκέλοφ & Βασίλι Ζίβκοφ
PLEASANT MOMENTS | ΕΥΧΑΡΙΣΤΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ (ΤΣΕΧΙΑ, 108'), Βέρα Χιτίλοβα
LA RAISON DU PLUS FAIBLE | ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΤΟΥ ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΤΟΥ (ΒΕΛΓΙΟ/ΓΑΛΛΙΑ, 116'), Λουκάς Μπελβό
AISLADOS | ΑΠΟΜΟΝΩΜΕΝΟΙ (ΙΣΠΑΝΙΑ, 80'), Νταβίντ Μαρκές
OPTIMISTI | ΟΙ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ (ΣΕΡΒΙΑ & MΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ, 98'). Γκόραν Πασκάλιεβιτς
TRISTRAM SHANDY: A COCK AND BULL STORY | ΜΙΑ ΑΠΙΘΑΝΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (Η.Β., 91'), Μάικλ Γουίντερμπoτομ
I GIORNI DELL' ABBANDONO | ΟΙ ΜΕΡΕΣ ΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗΣ (ΙΤΑΛΙΑ, 96'), Ρομπέρτο Φαένζα


No Responses so far.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.