Φεστιβάλ Γαλλόφωνου 2009: Το πρόγραμμα


Με προσανατολισμό εμπορικότερο και πιο βραβευμένο κι ένα συνολάκι 64ων ολόκληρων ταινιών απ’ όλο το γεωγραφικό εύρος της γαλλοφωνίας, ετοιμάζεται να γιορτάσει, από τις 2 έως τις 12 Απριλίου σε Αττικόν, Απόλλων και Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, την επετειακή, δέκατη έκδοσή του, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου, που από «της Αθήνας» γίνεται «της Ελλάδας», για να πιάσει και τις προβολές του στη Θεσσαλονίκη, στο Ολύμπιον, από τις 9 μέχρι τις 15 του Απρίλη.

Το εμπλουτισμένο πρόγραμμά του, θα ανοίξει η «μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία της Γαλλίας απ’ την εποχή που οι αδερφοί Lumiere εφηύραν τον κινηματογράφο», όπως το έθεσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ, Νicolas Peyre, η οποία, όπως θα θυμάσαι από πέρσι που σου την παρουσιάζαμε, δεν είναι άλλη απ’ το Bienvenue chez les Ch'tis (2008). Οι επιλογές 14 ταινιών απ’ τις υποψηφιότητες των φετινών César θα είναι το δυνατό κομμάτι του κυρίως προγράμματος, ενώ στα πιο ψαγμένα, το αφιέρωμα στην Josiane Balasko έχει την προφανή συλλεκτικότητά του, όπως και το ότι την περσινή λευκή κάρτα του καλλιτεχνικού διευθυντή του Δεκαπενθήμερου των Σκηνοθετών των Κανών, την παίρνει φέτος ο Patrick Brion, περίφημος κριτικός/ερευνητής/θεωρητικός κινηματογράφου με ειδίκευση στον αμερικάνικο, Γάλλος Μπακογιαννόπουλος με τηλεοπτική εκπομπή απ’ το ’76 (Κινηματογράφος τα Μεσάνυχτα), ο οποίος επιλέγει τέσσερις ταινίες απ’ τη συλλογή της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

Προτάσεις κάνει και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας στο καθιερωμένο πρόγραμμα Πέντε Ταινίες που Πρέπει να Δεις Πριν Πεθάνεις, οι διοργανωτές του Γαλλόφωνου βάζουν για πρώτη φορά φέτος στο παιχνίδι και Έλληνες, ζητώντας απ’ το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης να διαλέξει πέντε ντόπιες παραγωγές (κι όλος τυχαίως, διαλέγει πέντε αβράβευτες κι έμπρακτα αντιεμπορικές), ενώ όταν πάρεις το ωρολόγιο πρόγραμμα στα χέρια σου, θα δεις ότι κι οι Μάζες, χορηγός επικοινωνίας του φεστιβάλ, σου σταμπάρισαν οκτώ τίτλους φετινής παραγωγής, που πρέπει να θες να πας να δεις, ακόμα κι αν χρειαστεί να πληρώσεις εισιτήριο. Που δύσκολο το βλέπω, με καμιά εκατοπενηνταριά προσκλήσεις που θα’χουμε για δώσιμο συντόμως, για προβολές απ’ την πρώτη, ως την τελευταία μέρα του Φεστιβάλ, που θα κλείσει με το Le Crime est Notre Affaire (2008), την καινούρια μεταφορά ιστορίας της Agatha Christie από τον Pascal Thomas.

Το μεγάλο στοίχημα που έβαλε με τον εαυτό του φέτος το Φεστιβάλ, για τον εορτασμό της δεκαετίας της ύπαρξής του, είναι τα γράμματα που θα καταφέρει να σταλούν πίσω στην πατρίδα του, πράγμα για το οποίο έχει φροντίσει προσκαλώντας δημοσιογράφους από μεγάλα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα της Γαλλίας. Le Monde, L’ Humanite, Positif, Le Film Francais, Canal +, Euronews είναι μερικά μόνο απ’ τα Μέσα που ανταποκρίθηκαν και θα έχουν απεσταλμένους τους ανάμεσά σου, αλλά αυτό που σ’ ενδιαφέρει περισσότερο, είναι ο #2 σε ακροαματικότητα ραδιοφωνικός σταθμός France INTER, του δικτύου Radio France, που θα έχει στην Αθήνα τον περιβόητο στη χώρα του, σατιρικό δημοσιογράφο Stephane Bern, για δυο εκπομπές ανοιχτές στο κοινό. Την Παρασκευή, 2 Απριλη θα έχει μαζί του συντελεστές του Ζ (1969) του Γαβρά, που φέτος κλείνει 40 χρόνια απ’ την πρώτη του προβολή στο Παρίσι, ενώ το Σάββατο στις 3, θα μαζέψει όσους θα είναι πρόχειροι, απ’ τους πολλούς προσκεκλημένους του Φεστιβάλ, αλλά και Έλληνες μουσικούς, απ’ την Ελένη Καραΐνδρου ως τους Ιμάμ Μπαϊλντί. Αν είσαι γαλλόφωνος και θες να πας, να είσαι στο Γαλλικό Ινστιτούτο το αργότερο ως τις 11 το πρωί. Αλλιώς κάτσε στην οθόνη σου, ξέροντας πως θα 'χεις την καθιερωμένη οπτικοακουστική σου ανταπόκριση, στη σελίδα που χαζεύεις τώρα.

Δες/Κρύψε το πρόγραμμα προβολών

(καν' του κλικ για μεγαλύτερο, ή πάτα εδώ για το pdf)


Previously on Movies for the Masses: César 2009: Μέρα νεκρής φύσης

26 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    Σκέτη απελπισία είσαι, μέχρι και αφίσα με cut guides ανέβασες :p

  2. verbal said

    κόβει το μάτι σου :P

  3. irini said

    Πέρυσι είχαμε την ευτυχία να δούμε τον Alexandre Desplat <3, φέτος ποιους "επίσημους" να περιμένουμε;

  4. cheaptalk said

    (προφανώς έκανα κάτι "μικροαλλαγές" στην εμφάνιση του θέματος :p)

  5. rotweiler said

    δεν έχω παράπονο από την αφίσα πάντως για φέτος. έχει γραμματοσειρά από Saul Bass, χέρια από Φασιανό, μάτι από Escher... λίγο ταλέντο λείπει, αλλά όλα καλά.

    (btw, ή crop marks τα λένε, ή trim marks) :P

  6. verbal said

    Η επιτυχία του γαλλικού κινηματογράφου είναι ότι καταφέρνει να ενσωματώνει και να αφομοιώνει κουλτούρες και αναφορές απ' όλα τα μήκη και τα πλάτη που έχει κατακτήσει, σα χωνευτήρι ένα πράμα --υποθέτω αυτό θέλει να πει κι ο καλλιτέχνης με την αφίσα, την έμπνευση του οποίου btw έλεγα να βάλω σε κουίζ τύπου "πόσες διαφορετικές γραμματοσειρές έχει η αφίσα", αλλά μετά σκέφτηκα ότι είναι εύκολο: όσες κι οι αράδες.

    Anyway, για την irini <3, επειδή δεν έχω καταφέρει ακόμη να κατακτήσω την αλλόκοτη αρχιτεκτονική του νέου site του Γαλλικού Ινστιτούτου για να σου βάλω καμιά παραπομπή, οι καλεσμένοι του φεστιβάλ είναι (μέχρι ώρας) οι κάτωθι:

    Victoria Abril
    Josiane Balasko
    Edouard Baer
    Nicolas Bary
    Rémi Besançon
    Jean Pierre Daroussin
    Diastème
    Antoine de Caunes
    Léa Drucker
    Nicolas Engel
    Zoé Félix
    Déborah François
    Robert Guédiguian
    Ursula Meier
    Nicolas Saada

  7. irini said

    Ενδιαφέρουσα λίστα, εντυπωσιακότατη η Victoria Abril!

    Mille merci, verbal <3!

  8. verbal said

    Πέρασα το πρόγραμμα και σε pdf να το κατεβάζεις, αλλά μην το τυπώσεις πριν σ'το ξακρίσει ο cheaplog :P

  9. verbal said

    Για την αντίστροφη μέτρηση μέχρι την εκκίνηση του 10ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας, την Πέμπτη 2 Απριλίου, μαζέψαμε επτά όχι απαραίτητα αναμενόμενες προσωπικότητες της ντόπιας οθόνης, να μας πουν την όχι απαραίτητα αναμενόμενη πρώτη σκέψη που τους έρχεται στο νου, όταν ακούνε για γαλλικό κινηματογράφο. Θα τους βλέπεις από έναν την ημέρα στο ύψος της Μεγάλης Εξυπνάδας αλλά και (κάπου) στο ifa.gr. Κι όλους μαζί μετά, στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ. Αν χάσεις κανέναν, μην ανησυχείς, θα σου κρεμάω και links να τους κατεβάζεις να τους κρατάς δικούς σου για πάντα.

  10. verbal said

    Αν δεν τον πρόλαβες, δεν χάθηκε, μπορείς να κατεβάσεις το introview του Μπουλμέτη από 'δω.

  11. ni pli said

    an eixate k to programma tu olympion de tha pathainate kati ;)

  12. verbal said

    Το πρόγραμμα του Ολύμπιον δεν είμαι σίγουρος ότι έχει ανακοινωθεί, είμαι σίγουρος όμως ότι δεν έχει διατεθεί στους δημοσιογράφους για δημοσίευση (δεν ήταν στο δημοσιογραφικό υλικό που δόθηκε στη συν/ξη τύπου) κι ούτε έχει αναρτηθεί στη σελίδα του φεστιβάλ. Οπότε, αν το είχαμε, πιθανότατα θα είχαμε πάθει ταξίδι στο χρόνο. Αν το πάρουμε θα σ'το δώσουμε, πάντως.

  13. verbal said

    Ο Μπουγιούρης κι οι λολίτες του introview του, για πάντα μαζί σου απο 'δώ.

  14. cheaptalk said

    Όπως σφύριξαν τη Παρασκευή οι φίλοι του verbal από το Cineuropa, η Unifrance δημοσίευσε μια συγκεντρωτική αναφορά για το γαλλικό σινεμά στην Ελλάδα του 21ου αιώνα, από το 2002 μέχρι το 2008, που δείχνει και πιο χαρακτηριστικά ότι η χώρα μας επιφυλάσσει τελευταία θερμή υποδοχή σε μια παραγωγή που παγκόσμια βρίσκει όλο και μεγαλύτερη ανταπόκριση όπως ξαναματάπαμε. Χάρη κυρίως στον Αστερίξ στους Ολυμπιακούς (2008) και το Ανάμεσα στους Τοίχους (2008) που είχαν αναλογικά με άλλες περιοχές τεράστια επιτυχία (ο Αστερίξ ήταν και η δεύτερη μεγαλύτερη ταινία της χρονιάς στα μέρη μας, παρόλο που τον ξέχασε ο verbal στον απολογισμό του), οι 41 γαλλικές παραγωγές έπιασαν εδώ μερίδιο αγοράς 8% πέρσι, μερίδιο που είναι και ρεκόρ (μη γαλλόφωνης) Ευρώπης. Και ξεκίνησαν καλά και τη νέα χρονιά, όπως καταλήγει η αναφορά, με τα 60 χιλιάδες εισιτήρια του Παράδεισου στη Δύση (2009) του Κώστα Γαβρά που φέτος γιορτάζει και τα 40 χρόνια από μια άλλη γαλλική του ταινία, ένα κάποιο Ζ (1969).

    Στο εντωμεταξύ, το ότι το Taken (2008) καταξέσκισε στην Αμερική και παραμένει στο εκεί top 10 δυο μήνες μετά την έξοδό του, φαίνεται να οδηγεί και στη στενή πολιορκία του τελευταίου οχυρού του γαλλικού κινηματογράφου, τη γαλλοφωνία του: η Pathé ακολουθεί τη EuropaCorp στον προσανατολισμό σε αγγλόφωνες παραγωγές, σύμφωνα με το Variety. Την αναφορά της Unifrance κατάφερα να τη ξετρυπώσω, κάνοντας κλικ στο σχετικό θέμα στη πρώτη σελίδα της.

  15. verbal said

    Το πρόγραμμα προβολών του Φεστιβάλ για την αίθουσα Ολύμπιον της Θεσσαλονίκης, αναρτήθηκε σήμερα στη σχετική σελίδα της διοργάνωσης.

  16. verbal said

    Ο Γιώργος Καραμίχος σου τραγουδά για τους ανεμοστρόβιλους που του άλλαξαν τη ζωή, εδώ

  17. verbal said

    Η Ζέτα Δούκα θα σου τα λέει όποτε θες, αν την κατεβάσεις από 'δω

  18. verbal said

    Ο Νίκος Παπαδάκης για πάντα μαζί σου, εδώ

  19. cheaptalk said

    Νομίζω η (σημερινή) Μαρία Κορινθίου εκφράζει χωρίς λόγια καλύτερα απ' όλους τι σημαίνει γαλλικός κινηματογράφος για τον Mέσο Kοινό, τουλάχιστο από την εποχή της Brigitte Bardot :D

  20. verbal said

    (ο cheaplog αναφέρεται προφανώς στην πγιότητα, που αναφέρει κι αναδεικνύει η Μαρία)

  21. verbal said

    Η Μαρία Κορινθίου να τη βλέπεις σε fullscreen να χορταίνει το μάτι σου, εδώ

  22. verbal said

    Η προγραμματισμένη για την Τετάρτη 8/4 προβολή της ταινίας Seraphine, μεταφέρθηκε τρεις μέρες νωρίτερα και σε άλλη αίθουσα. Η νέα ώρα και μέρα προβολής είναι την Κυριακή 5/4 στο Γαλλικό Ινστιτούτο (Σίνα 31), στις 20.30.

    Οι 25 διπλές προσκλήσεις μου μοιράζαμε για την προβολή της Seraphine, εξακολουθούν να ισχύουν. Σε περίπτωση που είχες στείλει συμμετοχή, θα πρέπει να έχεις λάβει ένα mail που να ζητά επιβεβαίωση ότι ενδιαφέρεσαι ακόμη, αλλά αν δεν σου έχει έρθει, κάνε έναν κόπο κι επιβεβαίωσέ το μόνος σου, γιατί αλλιώς θα αφαιρεθείς απ' τη λίστα.

    Υποθέτουμε ότι το Le Plaisir de Chanter που ήταν προγραμματισμένο να προβληθεί εκείνη την ώρα στο Γαλλικό Ινστιτούτο, θα μεταφερθεί για να καλύψει το κενό της Seraphine την Τετάρτη στο ΑΤΤΙΚΟΝ, αλλά δεν μας έχει επιβεβαιωθεί ακόμη.

  23. verbal said

    Η Βίκυ Καγιά κι οι Ομπρέλες του Σερμπούργκ, εδώ.

  24. verbal said

    Εν τέλει το Seraphine θα προβληθεί δυο φορές, μία απόψε στις 20.30 στο Γαλλικό Ινστιτούτο και μία την μέρα και ώρα που ήταν προγραμματισμένο εξ αρχής, δηλαδή την Τετάρτη στις 20.30 στον Απόλλωνα.

    Οι προσκλήσεις που μοιράσαμε (και έχουν τελειώσει, οπότε μη στέλνεις άλλο, πνιγήκαμε), ισχύουν για την προβολή του Γαλλικού Ινστιτούτου, όπως θα 'χεις ενημερωθεί αν έχεις κερδίσει.

  25. El-Dudu said

    Συνεπως, το Le Plaisir de Chanter χαθηκε για παντα ? Δεν εχει που δεν εχει διανομη, φαγαν και του φτωχου τ' αρνι ? Ουτε ενα Γαλλικο Ινστιτουτο στη ζουλα ???

  26. verbal said

    Σε περίπτωση που έχεις αγωνία, χθες βράδυ στην διασκεδαστικά αποδιοργανωμένη τελετή λήξης, το βραβείο κοινού πήγε στο καραγαλλικό Coluche, l' histoire d' un mec του Antoine de Caunes ενώ το Βραβείο της Πόλης των Αθηνών, από την κριτική επιτροπή νέων του Φεστιβάλ, πήρε το και αλλού πολυβραβευμένο και πολυταξιδεμένο Home της Ursula Meier, μάλλον η καλύτερη ταινία του προγράμματος, την οποία οι διοργανωτές είχαν φυλάξει για το τέλος.

    Αναλυτικότερα θα δεις κι αργότερα, με κάτι συνεντεύξεις που χρωστάω και το καθιερωμένο βίντεο, που έπαιξε και χθες βράδι στην τελετή λήξης, στο πιο ενημερωμένο του.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.