Μια Μέλισσα τον Αύγουστο (2007): Συνέντευξη Θ.Αθερίδη


Με θέατρο, τηλεόραση, νύχτα και μια θέση στην ποπ κουλτούρα της περασμένης δεκαετίας τουλάχιστον ως Άγαμος Θύτης στο βιογραφικό του, ο Θοδωρής Αθερίδης περνά φέτος στο πανί φέρνοντας μαζί του την ελπίδα για κάτι λιγάκι διαφορετικό στον mainstream ελληνικό κινηματογράφο. Έστω κι αν η πρώτη του ταινία, είναι η μεταφορά του ομότιτλου σουξεδιάρικου θεατρικού του, που αποτέλεσε αν μη τι άλλο σπουδαία εισπρακτική επιτυχία τα δύο χρόνια που έκατσε στο σανίδι.

Ο νεοφώτιστος κινηματογραφικός σκηνοθέτης, ανάμεσα στη νέα του παράσταση στο Μικρό Παλλάς και τις πρεμιέρες και προβολές του Μια Μέλισσα τον Αύγουστο, που βγαίνει στις αίθουσες την ερχόμενη Πέμπτη, κέρασε τις Μάσες κοκακόλα και brioche, για να θυμηθεί τι ωραία περάσαν στην παραλία της Χαλκιδικής το περασμένο καλοκαίρι, και πώς οι εκατοντάδες παραστάσεις της θεατρικής Μέλισσας, λειτούργησαν ως ισάριθμες πρόβες για την κινηματογραφική. Και τον βοήθησαν να μείνει εντός budget και χρόνου, κι έξω απ’ τη μαύρη λίστα του παραγωγού του. Κάτι πολύ σημαντικό και για τους δυο τους, αφού τώρα που κατάλαβε ότι ο κινηματογράφος είναι ένα τεράστιο βαρέλι με φωτιά που μέσα πετάς χρήματα κι ελπίζεις απ’ τον καπνό τους να βγει κάτι ωραίο, του άρεσε και θέλει να το ξανακάνει.

3 Responses so far.

  1. Anonymous said

    Στις πρώτες ερωτήσεις (καταγωγικές της.. κινηματογραφικής ύπαρξης)απαντά με το βολικό "αυτοματισμό" ενός θεωρητικού. Ήταν εδώ που τα λέμε και οι ερωτήσεις ολίγον ακαδημαϊκές...

    Στη συνέχεια προσπαθεί μεν να μας πείσει ότι αν δεν αρέσει η ταινία του δε θα έχει προσωπικά μεγάλο πρόβλημα, δε μας ξεκαθαρίζει όμως αν δε θα έχει και πρόβλημα με το είδος της εμπιστοσύνης που θα του τρέφουν στο εξής οι παραγωγοί.

    Η "προψημένη" σίγουρα επιτυχία του έργου είναι που του δίνει και μια αίσθηση ασφάλειας.

    Ελπίζω να μπαίνει με όραμα στο χώρο του σινεμά κι όχι να τα "αρπάξει" με την πρώτη (σχετική) επιτυχία και μετά να σιωπήσει, όπως τόσοι και τόσοι.

  2. cheaptalk said

    Καλά τα λες ρε πιντί αλλά τώρα τι να γράψουμε κι εμείς στη κριτική της ταινίας σήμερα, που τα βρήκες όλα απ' τη συνέντευξη? :P

  3. Anonymous said

    Προτείνω να κάνετε, με αφορμή την ταινία, μια βιβλιογραφική ανασκόπηση της θεωρίας του περασμένου αιώνα γύρω από τη σχέση κινηματογράφου και θεάτρου. Αυτό που λένε δηλαδή οι αγγλοσάξωνες σε άπταιστα αγγλικά: meta-analysis.

    Καταλάβατε;:Pp

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.