300 (2007): 300 δευτερόλεπτα

Δες/Κρύψε τη playlist με 8 clips (διάλεξε menu->play list για να τα δεις όλα)

Με ένα κομμάτι πέντε λεπτών (ή 300 δευτερολέπτων) από τη ταινία φαίνεται να ολοκληρώνεται η προωθητική καμπάνια της Warner για τους 300 (2007). Το κομμάτι κυκλοφόρησε στο MTV Overdrive στη συνηθισμένη άθλια ανάλυση που πάει πακέτο με τη σχεδίαση της σελίδας.

Η καμπάνια πάντως είναι σίγουρα πολύ πιο αξιόλογη, παρά τα σκαμπανεβάσματα. Ξεκίνησε το καλοκαίρι από τη Comic-Con 2006 με προβολή ενός τρέιλερ που δημιούργησε περισσότερο σούσουρο ίσως κι από αυτό του Spider-Man 3 (2007) με τη πρώτη εμφάνιση του Venom. Συνεχίστηκε με ένα production blog που.. σταμάτησε λίγο μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης του Zack Snyder να ανεβάσει εκεί το τρέιλερ. Και video journals που σταμάτησαν κι αυτά κάποια στιγμή να βγαίνουν στη σελίδα που τα μάζευε αλλά συνέχισαν να κυκλοφορούν με αξιοπρόσεχτο ζήλο (κι έφτασαν τα 12 πριν λίγες μέρες). Η έκρηξη ήρθε με την αποκάλυψη, στα τέλη του Σεπτέμβρη από μια κάποια ελληνική σελίδα, του πρόμο τρέιλερ και πιο πωρωτικού ever, που έκανε τους ψιθύρους κραυγές και εκσπερματώσεις σε όλο το δίκτυο. Δυοτρείς βδομάδες αργότερα η Warner έβγαλε και επίσημα ένα τίζερ, για να σταματήσει να χρειάζεται να κοπανάει στο κεφάλι τον καθένα που ξεφύτρωνε ουρλιάζοντας "THIS IS SPARTA!" ανεβάζοντας το πρόμο στη σελίδα του και "THIS IS WHERE WE FIGHT, THIS IS WHERE THEY DIE!" όταν πήγαιναν να του το κατεβάσουν.

Αρχές Δεκέμβρη ήρθε και το πλήρες τρέιλερ και από τότε η εταιρία που έβαλε πρώτη ήχο σε φιλμ περιορίστηκε στο να συντηρεί το θόρυβο αντί να κόβει και να ράβει κι άλλα για κάθε κοινό, όπως είχε κάνει με το Superman Returns (2006) που κόντεψε να βγεί ολόκληρο σε μορφή τρέιλερ. Και έλειψαν και τα gay-friendly δημοσιεύματα που κόντεψαν να θάψουν τον ήρωα με το κόκκινο βρακί ενώ περίσσεψαν πιο.. πορνογραφικές συνεργασίες όπως αυτή με το SuicideGirls. Το τεράστιο γυναικείο και gay κοινό, που ήδη χύνει περιμένοντας δυο ώρες πήχτρα στη βαρβατίλα και τα γυμνά μπράτσα σιξπάκ και μπούτια, η προώθηση το άφησε στην άκρη ξέροντας(?) πολύ καλά ότι αυτό το ανάβει ακόμα περισσότερο. Και το ίδιο θα ήταν καλύτερα να είχε κάνει και με το φεστιβάλ του Βερολίνου, αφού η υποδοχή της δημοσιογραφικής προβολής εκεί έγινε με επιδειχτικές αποχωρήσεις χαχανητά και αποδοκιμασίες, ενώ η θερμή υποδοχή στην επίσημη παγκόσμια πρεμιέρα (έτσι όπως την είδε ο Δελτίος Τύπου κυρίως δηλαδή) μπορεί να έσωσε τη παρτίδα αλλά δεν έσβησε εντελώς τα σημάδια. Εκτός από το να μαζεύει ένα σωρό επιδειξίες κριτικούς και να περιμένει να μη της θάψουν τη ταινία, πολλοί λένε ότι η παραγωγή έκανε λάθος και στο να μη προβάλλει σποτάκι στο Super Bowl όπου ήταν μαζεμένο όλο το υποψήφιο αντρικό κοινό της. Αλλά γενικά η βιομηχανία θεώρησε πολυτέλεια τέτοιες σφήνες φέτος, και ακόμα και χωρίς αυτές, και παρά το R-rating, το φιλμ φαίνεται έτοιμο να εκτοξευτεί στις Πολιτείες. Ήδη από τη βδομάδα που πέρασε συναγωνίζονταν στις προπωλήσεις τις ταινίες του Σαββατοκύριακου (i.e. όσες παίζονταν ήδη), και δεν είναι και απίθανο να εισπράξει ποσό κοντά στα $60 μύρια (του προϋπολογισμού) με το άνοιγμά του.

Στην Ελλάδα οι ταξιτζήδες ξέρουν εδώ και πολύ καιρό πολύ περισσότερα για τους κινηματογραφικούς Τρακόσιους από τον μέσο που κάθεται να γράψει γι' αυτούς. Και μπορεί να λείπουν γενικά οι συνομωσιοθεωρίες που τους συσχετίζουν με το Ιράν αλλά τα περισσότερα δημοσιεύματα είναι αναμενόμενα αβάσιμα και ανεκδιήγητα, αγνοώντας καν το κόμικ χαρακτηριστικά. Και είναι προτιμότερα από τα.. εμπεριστατωμένα που θέλουν τον Miller κάτι σα Madureira ή τον μύθο του καλά μελετημένο μες στους Στέλιους του, αφού μπορείς να τα αντιμετωπίσεις με την ίδια άγνοια προκατάληψη και μισαλλοδοξία τελικά. Μ' άλλα λόγια σ' όσους δε πιάνουν τι πάει να γίνει, οι επεξηγήσεις είναι ανώφελες και θα τις δώσει ο χρόνος. Και γενικά αρκούν τα λόγια των δημιουργών που λίγο πολύ λένε ότι και ο Όμηρος δεν απασχολήθηκε και τόσο με την ιστορική ακρίβεια, και το έργο τους που λίγο πολύ παρουσιάζει κάποιους Έλληνες σα τους πρώτους γαμηστερούς και γαμηστερότερους ποτέ.

Το κλιπ ξεκινάει τη πρώτη νύχτα όπως και στο κόμικ, και συνεχίζει λίγο διαφορετικά. Η ταινία ξεκινάει να προβάλλεται μαζικά μια μέρα νωρίτερα από τον υπόλοιπο κόσμο, δικαιωματικά όπως και το τρέιλερ, στην Ελλάδα τη Τετάρτη, και οι προπωλήσεις εισιτηρίων ήδη έχουν ξεκινήσει. Την ίδια μέρα θα βγάλουμε και τη κριτική, του verbal που δεν καταενθουσιάστηκε στη δημοσιογραφική.


Δες/Κρύψε το Production Journal #11 με τον Gerard Butler να σηκώνει τα βάρη του ρόλου


5 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    Μπορεί να μη διαφημίστηκαν στο Super Bowl αλλά οι Τρακόσιοι τα βρήκαν με το NHL, σύμφωνα με το Variety. Στη πρώτη φορά που προωθεί φιλμ, η λίγκα (του χόκεϊ) έφτιαξε ένα σποτάκι με σκηνές από αυτό ανάμικτες με σκηνές απ' τα παιχνίδια της.

  2. cheaptalk said

    Τα βασικά του θέματος επιβεβαιώνει και σημερινό δημοσίευμα της USA Today. Με τον Alex Billington του FirstShowing.net να δηλώνει ότι μόνο με αυτή του Spider-Man 3 (2007) μπορεί να συγκριθεί η αναμονή της ταινίας. Και τον Zack Snyder να αναφέρει ότι το γυναικείο κοινό έμεινε 100% ικανοποιημένο, από Τρακόσιους ημίγυμνους για δυο ώρες, με αποτέλεσμα οι της Warner να πάθουν πλάκα. Αφού τέτοια γυναικαία.. ικανοποίηση δε βλέπουν ούτε σε ρομαντικές κωμωδίες.

  3. cheaptalk said

    Και ο Μποξόφις της Παρασκευής επιβεβαίωσε το θέμα, όπως έχει πρώτη είδηση και το entertainment section του Reuters. Οι 300 κατασφάξαν τους υπόλοιπους στα ταμειακά στενά και φτιάξαν λόφους από δολάρια στις εισόδους και των αμερικάνικων multiplex. Με κοντά στα $28 μύρια μόνο τη πρώτη μέρα, διαλύουν σίγουρα το ρεκόρ Μαρτίου ($46.3) του Ice Age (2002). Ενώ δε στέκει και πολύ καλά και αυτό του Ice Age: The Meltdown (2006) που είχε ανοίξει 31 Μαρτίου (i.e. είναι μαρταπριλιάτικο), μαζεύοντας $68 μύρια.

    Το σίγουρο είναι ότι όλοι μιλάνε πια για $60+ mil. weekend, ενώ και μέχρι τη Παρασκευή ακόμα, τα $30 θεωρούνταν ρεαλιστικός στόχος για τους περισσότερους.

  4. cheaptalk said

    Ξαναπερνάω ένα σχόλιο που σβήστηκε κατά λάθος και είχα κάνει at 1:08 μμ, Μάρτιος 07, 2007

    Το γέλιο του αιώνα έχει ένα petition που ξεκίνησε κάποιος Hamed Vahdati Nasab διαμαρτυρόμενος για διαστρέβλωση της ιστορίας από τη Warner και τον Zack Snyder. Πιο συγκεκριμένα το 300 κατηγορείται "σύμφωνα με όλα τα ιστορικά ντοκουμέντα" σαν "απάτη και διαστρέβλωση και η μετάδοσή του εγγυάται την παραβίαση αδιαφιλονίκητων νομικών δικαιωμάτων". Αφού "είναι αποδεδειγμένο λόγια γεγονός ότι η Περσική Αυτοκρατορία το 480 π.Χ. ήταν η πιο μεγαλοπρεπής και πολιτισμένη αυτοκρατορία".

    Την αίτηση έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής 2146 άτομα. Oύτε το ένα δέκατο δηλαδή απ' όσους είδαν τη ταινία τζάμπα χτες στο Mall.

  5. cheaptalk said

    Για την ιστορία, η τελική σούμα των εισπράξεων του σαββατοκύριακου για το 300 ήταν $70,885,301. Ρεκόρ Μαρτίου και τρίτο καλύτερο άνοιγμα για R-rated ταινία, μετά τα $91.8 του The Matrix Reloaded (2003) και τα $83.8 του The Passion of the Christ (2004).

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.