Inland Empire (2006)


Σκηνοθεσία: David Lynch
Σενάριο: David Lynch
Παίζουν: Laura Dern, Justin Theroux, Jeremy Irons, κουνελάνθρωποι


Δες/Κρύψε το trailer

Ο David Lynch λέει ότι η ταινία είναι για μια ερωτευμένη γυναίκα σε κίνδυνο. Ο David Lynch πάντα ήταν καλαμπουρτζής.Μέχρι πρότινος βέβαια, τα καλαμπούρια του αρκούνταν απλά στην άρνηση ερμηνείας των σπαζοκεφαλιών του σε μορφή παζλ με κινούμενες εικόνες. Τώρα, αρνείται ακόμα και να σου δώσει κομμάτια που να συνδέονται, κι έτσι σου πετάει μια ταινία μέσα σε ταινία, δίπλα σε μια άλλη ταινία, με κομμάτια από άλλες ταινίες τριγύρω, κι ένα τηλεοπτικό σήριαλ (με τα διαβόητα κουνέλια, που ίσως είναι το πιο προσβάσιμο, διαολεμένα σαρκαστικό κομμάτι της Αυτοκρατορίας) να τα εποπτεύει όλα, και με την Laura Dern και την εξωπραγματική της ερμηνεία σε ένα ρόλο που γραφόταν μέρα με τη μέρα και με κάθε μέρα να πηγαίνει κόντρα στην προηγούμενη, να αποτελεί το μοναδικό νήμα συνοχής στο τρίωρο έπος που κάνει το Eraserhead (1977) να μοιάζει με Άρλεκιν. Παίζοντας πάλι με τη σύγχυση ταυτοτήτων του ηθοποιού και του ρόλου του για να σχολιάσει την κουλτούρα των αμερικάνικων media, ο Lynch συνθέτει ένα χαοτικό άνισο σύνολο χωρίς πια να μπαίνει στον κόπο καν να ιντριγκάρει τον θεατή. Αντίθετα του τρίβει στα μούτρα το ότι είναι στην απ' έξω, πετώντας του συμβολισμούς που ακόμη κι αν έχουν νόημα, το πιάνεις μονάχα αν καπνίζεις απ' αυτό που καπνίζει κι ο εμπνευστής τους. Και μάλιστα, παρουσία του, μπας και του ξεφύγει τίποτα στο χαϊλίκι του. Και επιστέγασμα όλων, η εικονογράφηση, που ακόμα και στα πιο μπερδεμένα κουβάρια του ανθρώπου που είχε δώσει αριστουργήματα-δοκιμασίες της φόρμας και του θεατή, πάντα είχε κάτι το μαγνητικά πανέμορφο. Στο Inland Empire όμως ο Lynch ψηφιοποιείται, και παρουσιάζει ένα απ' τα πιο άσχημα και χοντροκομμένα ψηφιακά που έχεις δει, τόσο αντιαισθητικό, που αν δεν είναι άποψη, φοβάμαι ότι το έκαψε τελείως. Και δε μιλάω για το τυρί.

Δες/Κρύψε τις αίθουσες που ανοίγει

*Το πρόγραμμα αναδημοσιεύεται από το Αθηνόραμα και ισχύει για την πρώτη βδομάδα προβολής

ΚΕΝΤΡΟ - ΚΟΛΩΝΑΚΙ
ΑΣΤΥ
Κοραή 4 (ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο), 2103214775, 2103221925.
Πεμ. - Τετ.: 19.00/ 22.15


3 Responses so far.

  1. a female Darcy said

    ee fovamai oti tha fao porta me to keimeno pou valate sta sxolia,alla ego tha tin po tin exipnada mou. to xeftilise o Lynch auth th fora, an stis proigoumenes tainies tou se goiteuan ta plana tou edo lepto me to lepto se kanoun na koitas thn kontinoteri exodo.(simfono apolita me thn xrhsh ths psifiakis kameras, oute sto youtube etsi.)

  2. ΠΑΝΟΣ said

    To είδαμε λίγο διαφορετικά. Προσωπικά είδα την καλύτερη ταινία του Λιντς.

  3. cheaptalk said

    Το Variety έβγαλε ένα θέμα για το Lynch (2007) χαρακτηρίζοντάς το "μυστικό", με την ευκαιρία της εκδρομής του στο μεγάλο παζάρι των Κανών, φυσικά. Το ντοκιμαντέρ με θέμα τα γυρίσματα του INLAND EMPIRE είχε σταμπάρει εδώ και πολύ καιρό o verbal, φυσικά. Το τρέιλερ που 'χει ανεβάσει στο IFILM είναι από τις 5 Απριλίου απ' ότι βλέπω, και κάτι μου λέει ότι θα προσέχουν περισσότεροι το προφίλ του εκεί, από δω και πέρα :p

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.