Le Voyage du Ballon Rouge (2007): Un certain promo


Μετά τον Wong Kar Wai, ο Hou Hsiao Hsien συμπλήρωσε χθες το δίδυμο των Ασιατών σκηνοθετών, που με το ευρωπαϊκόφωνο ντεμπούτο τους, άνοιξαν τα δύο διαγωνιστικά του ευρωπαϊκού φεστιβάλ με το μεγαλύτερο πρεστίζ (και) για τους Αμερικάνους. Και πετυχαίνοντας κάτι προτάσεις σαν κι αυτήν, οι Κάνες επιβεβαίωσαν πως αποτελούν τον κινηματογραφικό ομφαλό του πλανήτη.

Βασισμένη ανάλαφρα στο βραβευμένο στις Κάνες πριν μισό αιώνα Le Ballon Rouge (1956) του πολυνίκη μικρομηκά Albert Lamorisse (και εφευρέτη του επιτραπέζιου Risk(!)), η γαλλόφωνη ταινία του Ταϊβανέζου καταγράφεται ως πιστή στις θεματικές του σκηνοθέτη για την ανθρώπινη φύση, τα συναισθήματα και την αλλοίωσή τους απ' την αστική αποξένωση, και τόσο ποιητική όσο και η πηγή της έμπνευσής της. Τα καλοζυγισμένα, αργόσυρτα, χρωματιστά καδραρίσματά του, ακολουθούν το κόκκινο μπαλόνι του τίτλου, που βολτάρει σα χαρούμενο αντιτρομοκρατικό ζέπελιν πάνω απ' το Παρίσι, και με τη σειρά του παρακολουθεί την πολλαπλών αναγνώσεων ιστορία μιας χήρας και του γιού της.

Ο φίλος μας o Boyd απ' το συνδικάτο των onliners, μιλάει για αναπάντεχη προσβασιμότητα, πράγμα αξιοσημείωτο, ίσως όχι τόσο λόγω του Hou Hsiao Hsien --που βέβαια σαν τον Wong Kar Wai, έχει συνήθως μια λανθάνουσα νανουριστική ιδιότητα-- όσο λόγω της παράδοσης του προγράμματος Un Certain Regard που άνοιξε, το οποίο νομοτελειακά χαρακτηρίζεται από ταινίες που βγάζουν λίγο έως κανένα νόημα. Και αν.

Previously on Movies for the Masses: Transformers (2007): Τεράστιο trailer

3 Responses so far.

  1. neutrino said

    ξερουμε τιτλο του κομματιου που παιζει;
    looks quite promising.

  2. verbal said

    Χμ, καλή ερώτηση. Μπορείς ν' αρχίσεις απ' την πρώτη εκτέλεση, το ταϊβανέζικο The Forgotten Time της Tsai Chin (που ακουγόταν και στο Infernal Affairs), για να βρεις την απάντηση και να μας την πεις.

  3. neutrino said

    χμμ.. καλο το hint. απαντηση βεβαιη δεν βρηκα ακομα. το κομματι τωρα το λεει η Camille (απ'ο,τι λενε κατι τυποι στο youtube και στις ινφο της ταινιας), αλλα δν βρισκω πουθενα να υπαρχει με τον παλιο τον τιτλο. αν μαθω, θα επανελθω (οπως ελπιζω να κανετε κι εσεις ;p).
    στο μεταξυ, για προθερμανση, κατεβαζω το μπαλονακι του 1956..

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.