Tropa de Elite (2007): Elite Squad trailer


Ξεπερνώντας μέσα στη βδομάδα τα δύο (2) εκατομμύρια εισιτήρια η Επίλεκτη Διμοιρία είναι επίσημα η μεγαλύτερη φετινή βραζιλιάνικη παραγωγή (κατά τι πάνω από ένα A Grande Família - O Filme (2007)). Ανεπίσημα με πάνω από έντεκα (11) εκατομμύρια Βραζιλιάνους να υπολογίζεται ότι είχαν δει τη πειρατική κόπια, πριν καν ανοίξει εσπευσμένα στις 5 Οκτωβρίου, το Tropa de Elite (2007) είναι η πιο δημοφιλής ταινία όλων των εποχών στη χώρα του (ξεπερνώντας τα 10,7 μύρια θεατών του Dona Flor e Seus Dois Maridos (1976)).

Το σενάριο του Bráulio Mantovani που έγραψε και την έτερη πιο αμφιλεγόμενη ταινία ever στη Βραζιλία και μια από τις σημαντικότερες του παγκόσμιου κινηματογράφου, την Πόλη του Θεού (2002), βασίστηκε στο βιβλίο A Elite da Tropa από τον κοινωνιολόγο κι ένα φεγγάρι υπουργό Δημόσιας Τάξης του Lula, Luiz Eduardo Soares, και δυο πρώην αξιωματικούς της BOPE, της επίλεκτης και κάποτε αδιάφθορης ένοπλης αστυνομικής μονάδας του Ρίο. Η ιστορία περιγράφει την πραγματική επιχείρηση εκκαθάρισης μιας φαβέλας κοντά στη βιλάρα (μπορείς άνετα να υποθέσεις) του αρχιεπισκόπου της πόλης, το 1997 που ήταν να την επισκεφτεί ο τότε Πάπας (Ιωάννης Παύλος ΙΙ). Επιπλέον στοιχεία από τα μέσα έχει προσθέσει ο σκηνοθέτης José Padilha που είχε ξεκινήσει να κάνει ένα ακόμη ντοκιμαντέρ μετά το πολυβραβευμένο του Ônibus 174 (2002), μιλώντας με καμιά εικοσαριά στελέχη της BOPE, για να διαπιστώσει ότι κανένας δεν είχε διάθεση να τα πει και στην κάμερα.

Ένα πρώιμο cut βγήκε στα διαδίχτυα τον Αύγουστο από τους υπεύθυνους των υπότιτλων, και πριν παιχτεί επίσημα στο φεστιβάλ του Ρίο τον Σεπτέμβρη το φιλμ είχε γίνει ήδη μέτρο μαγκιάς στη μεγαλούπολη, ανάλογα με το πόσες φορές το είχες δει. Και είχε αποκτήσει και.. συνέχειες σε κάποια αξιόλογα σχετικά ντοκιμαντέρ που οι πειρατές βάφτισαν Tropa de Elite 2, 3 και 4. H BOPE προσπάθησε, δικαστικά, να κρατήσει το φιλμ μακριά από τις αίθουσες (και ο σκηνοθέτης κλήθηκε να δώσει.. ονόματα και διευθύνσεις όσων του μίλησαν) για να μην αμαυρωθεί η εικόνα της. Χωρίς επιτυχία και χωρίς αιτία μάλλον αφού τα πλήθη πανηγύριζαν κάθε φορά που έπεφτε "ανάκριση" στην οθόνη πιο πολύ και από το ελληνικό κοινό στα κατορθώματα των 300 (2007). Πάντως, χωρίς κανένας να αμφισβητεί την ακρίβεια των όσων δραματοποιούνται, στα ρεπορτάζ που κάναν το γύρο του κόσμου (ενδεικτικά NY Times, Washington Post, Guardian) το μόνιμο πρόβλημα της χώρας έχει αλλού έμφαση στην αστυνομική βία, στους εμπόρους ναρκωτικών ή στη νιρβάνα των μεγαλοαστών που τροφοδοτούν. Ενώ η έμφαση του φιλμ που δε πρόκαμε τα φετινά Όσκαρ και θα βγει στις Πολιτείες λίγο μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων, είναι υπό αμφισβήτηση από τους Weinsteins που το διανέμουν και σκοπεύουν να το ξαναματακόψουν, σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα.


One Response so far.

  1. cheaptalk said

    Διεθνή πρεμιέρα στο διαγωνιστικό του Βερολίνου θα κάνει η Επίλεκτη Διμοιρία, σύμφωνα με την ανακοίνωση της πρώτης φουρνιάς συμμετοχών από το φεστιβάλ. Που αναφέρει επίσης, ψιλολανθασμένα, ότι το φιλμ έσπασε όλα τα μποξόφικα ρεκόρ στην πατρίδα του.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.