Martyrs (2008): Ακατάλληλο trailer


Ένα promo για τις μαρτυρικές Martyrs (2008) του Pascal Laugier ταλαιπωρείται από ανεβοκατεβάσματα τις τελευταίες ώρες στα γιουτιούμπια όσο η παραγωγή προσπαθεί να τις προστατέψει από το μαστίγωμα της γαλλικής λογοκρισίας. Νωρίτερα, στην αγορά των Κανών, το φιλμ κατάφερε να δημιουργήσει σούσουρο, σε ένα χώρο που τα 'χει δει όλα όσο αφορά τον πορνοτρόμο, και αντιδράσεις που έπιασαν τα πιο άκρα των άκρων.

Ο Laugier φαίνεται προστατευόμενος του Christophe Gans και του ατρόμητου παραγωγού Richard Grandpierre (Irréversible (2002), Ils (2006)), οι οποίοι τον γνώρισαν σα βοηθό στα γυρίσματα της Αδελφότητας των Λύκων (2001) και του κάναν τη προηγούμενη ταινία του, το Saint Ange (2004). Που ήταν μάλλον.. τρομάρα. Προφανώς στη συνέχεια έμαθε από τους υπόλοιπους της γαλλικής σχολής (που είναι η νέα ασιατική στον χώρο, αν δε μας διαβάζεις τόσα χρόνια) ότι ο τρόμος είναι στο μυαλό, και βοηθάνε και μερικά ποτάμια αίμα. Ή βρήκε γκόμενα. Έτσι το promo για διεθνείς αγοραστές, παρόλο που το κυνηγάει στα διαδίχτυα να του φορέσει ατσαλένιο κολαροκράνος, και αντίθετα με τα συνηθισμένα, κατά πάσα πιθανότητα δεν αποκαλύπτει παρά ελάχιστα από την πλοκή, φτάνοντας περίπου στο σημείο που οι Μάρτυρες, γυναίκες που είχαν βασανιστεί ανεξήγητα μικρές, αρχίζουν να ανακαλύπτουν ποιοι ταλαιπωρούσαν τη μια τους σε παλιά σφαγεία και γιατί τις λένε έτσι στον τίτλο.

Τα πρώτα reviews υποδέχονται το φιλμ σαν ότι καλύτερο από την εποχή του Προκρούστη και του Μινώταυρου, ενώ τα γνωστά που καταμαρτυρούν όσοι δε το άντεξε το στομάχι τους μόνο θετικά μπορείς να τα μετρήσεις. Οι Γάλλοι σκηνοθέτες του είδους κρατάνε την ίδια περήφανα υποδειγματική στάση και στο θέμα των κοψιμάτων, χωρίς να βάζουν στην άκρη για το DVD ούτε μια σκηνή. Αλλά μέχρι τώρα η λογοκρισία τους έδινε "Κατάλληλο 16" συνοδευόμενο από.. επίπληξη, και έτσι η έξοδος της ταινίας στις Γαλλικές αίθουσες, προγραμματισμένη για τις 18 του μήνα, κινδυνεύει από το "Ακατάλληλο" που πήρε χωρίς δεύτερη σκέψη. Πάντως ο μισός πλανήτης είχε πάρει σειρά για προβολές, πριν καν οι Μάρτυρες παίξουν στις Κάνες. Στην Αμερική οι Weinsteins είχαν φροντίσει σχετικά από τον Νοέμβρη, παρόλο που εκ των πραγμάτων, η διανομή τους θα περιοριστεί περίπου στα όρια συγκεκριμένων μικρών ασημένιων δίσκων. Στην Ελλάδα νωρίτερα απ' όλους ξεσκόνισε το μπουντρούμι της η Σπέντζος.


Previously on Movies for the Masses: X-Files: I Want to Believe (2008): Trailer E

2 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    Συμπλήρωσα το θέμα και πέρασα καλύτερη εκδοχή του trailer με την ευκαιρία. Από τις γκόμενες μαθαίνεις τα ποτάμια αίμα και τα όλα που είναι στο μυαλό και ένα σωρό τρόπους να τις εξοντώσεις καταβασανιστικά κατά συνέπεια, αν δε το κατάλαβες.

  2. cheaptalk said

    Τελικά οι Μάρτυρες, μετά από δεύτερη ακρόαση, πήραν από τη γαλλική λογοκρισία το ζητούμενο 16+ μετά αυστηρής επιπλήξεως. Νέα ημερομηνία εξόδου (η 18η Ιουνίου πέρασε στη διάρκεια της εξέτασης της "έφεσης") δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.