Gran Torino (2008): Αντρικό trailer


Σε μια βδομάδα παραδοσιακά πνιγμένη στον τρόμο, που επιπλέον πλημμύρισε από τις προσπάθειες παραγωγών κάθε είδους να βγουν στην επιφάνεια όσο η παγκόσμια οικονομία ξανάριχνε μακροβούτι στην ύφεση, και με τον Sumner Redstone να ακολουθεί τον Harvey Weinstein στο χορό του Ζαλόγγου αποδυναμώνοντας ακόμα περισσότερο τη σαλιγκαροκίνητη οσκαρική κούρσα, μέσα στον πανικό, με όλα τα χρόνια του κόσμου στη πλάτη του αλλά αγέρωχος, ο Clint Eastwood κέρδισε αβίαστα τη προσοχή της βιομηχανίας, με το trailer του Gran Torino (2008) που κυκλοφόρησε την Παρασκευή.

Το trailer βγήκε για να παίξει πριν το Changeling (2008) που άνοιξε σε περιορισμένη διανομή από τη Universal το σαββατοκύριακο στην Αμερική, έχοντας πάρει χλιαρές κριτικές στα φεστιβάλ των Κανών και της Νέας Υόρκης και αποφύγει όλα τα υπόλοιπα. Και φυσιολογικά η Warner ανακοίνωσε, για το Gran Torino, μαζί με όλο το σχετικό προωθητικό υλικό, ημερομηνία εξόδου στις 17 Δεκεμβρίου, σε μια κίνηση που μάλλον ετοίμαζε από τις αρχές της χρονιάς όταν τα γυρίσματα δεν είχαν καν ξεκινήσει και οι βρώμες θέλαν έκτο Dirty Harry να ψήνεται. Κίνηση που είχε επαναληφτεί και πρόπερσι όταν οι Σημαίες των Προγόνων μας (2006) δε κατάφεραν να συγκινήσουν ιδιαίτερα το κοινό και παραδώσαν άμεσα τη σκυτάλη των υποψηφιοτήτων στα Γράμματα από τo Ιβο Tζίμα (2006). Κίνηση που έφερε άμεσα όλες τις σελίδες που δεν έχουν άλλη δουλειά να κάνουν (και δεν έχουν και δουλειά να κάνουν φέτος) να προβλέπουν Oscar® αντρικής ερμηνείας για τη ταινία, ανάμεσα στα δεκάδες άλλα, με βάση ότι τέτοιο δεν έχει ακόμα ο Eastwood να βάλει δίπλα στα διπλά, σκηνοθεσίας και παραγωγής, για Ασυγχώρητους (1992) και Million Dollar Baby (2004), και η αμερικάνικη Ακαδημία δε θα έχει άλλη ευκαιρία.

Βέβαια, και για τον ρόλο του στο τελευταίο ο γέρο-Clint είχε δηλώσει ότι θα είναι ο τελευταίος (και δεν ήταν η πρώτη φορά που το έκανε), και το trailer του (τελευταίου) φαίνονταν κι αυτό προπομπός ταινίας πολύ περισσότερο κλισεδιάρικης και macho απ' ότι αποδείχθηκε. Στη πραγματικότητα, και δε θα χρειάζονταν υπενθύμιση για τον ζωντανό θρύλο του αμερικάνικου κινηματογράφου, όλα τα trailer για φιλμ του σκηνοθέτη έχουν τις βραχνές ατάκες και τις πιασάρικες σκηνές που χρειάζονται για να πουλήσουν στο μέσο θεατή. Ο Eastwood ποτέ δεν έκρυψε την εκτίμησή του για τους σκηνοθέτες της εποχής των studio που πηγαίναν από τη μια ταινία στην άλλη χωρίς διακοπή, στην πράξη γυρνάει σε ελάχιστο χρόνο και αφήνει να του μοντάρουν τις σκηνές σε μερικές μέρες (έχοντας κάνει ανθρώπους σα τον Anthony Minghella να κλαίνε όταν το ακούνε), και φυσικά δεν έχει κανένα πρόβλημα να δώσει στη προώθηση περισσότερα απ' όσα χρειάζεται για να κάνει τη δουλειά της. Πίσω από αυτά, η καινούρια δικιά του δουλειά φαίνεται τουλάχιστο τυπικό καλό indie, χωρίς σκηνικά και πολλή ανάπτυξη χαρακτήρων, με προϋπολογισμό το πολύ κάτι εκατομμύρια, και με σενάριο παγκοσμίως άγνωστου που αγκαλιάζει άλλη μια μειονότητα, αυτή των Hmong της νότιας Κίνας, και δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις γιατί το αγκάλιασε με τη σειρά του ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη αχρωματοψία στο Hollywood. Ακόμα κι αν πρόλαβες τα M1 βασικό όπλο στα ελληνικά στρατά, δύσκολα περιμένεις πολλές επιπλέον σκηνές δράσης, έστω και από αυτόν που γύρισε μερικές από τις πιο αντρικές ταινίες στη κινηματογραφική ιστορία. Όμως, ακόμα και στις πολύ προσωπικές του επιλογές δεν έχεις κανένα λόγο να αποφύγεις να ποντάρεις, και η αγάπη της ©AMPAS® είναι δεδομένη και απόλυτα δικαιολογημένη.


Previously on Movies for the Masses: Notorious (2009): B.I.G. trailer

4 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    Στο μοντάζ θα είναι και πάλι οι μόνιμοι εδώ και μια δεκαετία Cox & Roach και φυσιολογικά θα κάνουν καλύτερη δουλειά απ' ότι όποιος έκοψε το trailer, βγάζοντας τον Clint λίγο πολύ παραλυμένο, κόντρα στις ατάκες του. Με άλλα λόγια, εμένα μου θύμισε κάτι ανάμεσα σε Rusell Crowe στον Μονομάχο (2000) και.. Jodie Foster Εκτός Εαυτού (2007). Αλλά, όπως εξηγώ και στο θέμα, είμαι γενικά με αυτούς που τον είδαν να μασάει σίδερα περισσότερο κι απ' τον Στρατιώτη (1986), για διαφορετικούς λόγους.

  2. cheaptalk said

    Με τον Wrestler (2008) που άνοιγε την ίδια βδομάδα να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, η Warner ανακοίνωσε τη μετακίνηση της εξόδου του Gran Torino (2008) για τις 12 Δεκεμβρίου (i.e. μια βδομάδα νωρίτερα). Επίσημα για να αυξήσει τις οσκαρικές του πιθανότητες, αλά Million Dollar Baby (2004).

  3. cheaptalk said

    Οι πρώτες εντυπώσεις της βιομηχανίας από τις προβολές του Gran Torino (2008) αφήνουν κι αυτές μια υποψία ότι δε πρόκειται και να αφήσει κανέναν με το στόμα ανοιχτό, βραβειακά μιλώντας. Ο γερο-Clint, αντίθετα, φαίνεται να έχει πολλές πιθανότητες να προσγειωθεί στην οσκαρική πεντάδα για την ερμηνεία του. Και.. τραγουδάει κιόλας, όπως αποκάλυψαν οι του CHUD, χάρη σε κάποιον που έκατσε να ακούσει όλο το soundtrack του φιλμ που ανέβασε η Warner στο φετινό βραβειακό mini-site της, μαζί με πολλά άλλα καλούδια, όπως το σενάριο συγκεκριμένης ταινίας της δεκαετίας (και βάλε).

  4. cheaptalk said

    Μια ταινία που όχι πολύ στο βάθος εκπροσωπεί τον Clint Eastwood όσο και οι Ασυγχώρητοι (1992) και περισσότερο, παλιομοδίτικα επαγγελματική και αντρίκια ηθική, κάτι παραπάνω από συγκλονιστική ακριβώς και μόνο γιατί την υπογράφει και πρωταγωνιστεί (ή αλλιώς, ένοχη απόλαυση για όσους, πολλούς, τον αγαπάνε, ούσα τεχνικά αρκετά αδύναμη σε σημεία), ένα κύκνειο άσμα of sorts που οι.. παρατηρητικοί (διάβαζε άσχετοι) βλέπανε σε κάθε δουλειά του εδώ και μια δεκαετία τουλάχιστο, το Gran Torino (2008), που όπως καταλαβαίνεις θα πάρει κάνα 4-4μισι στις Μάζες όταν βγει εδώ, έκανε το μεγαλύτερο άνοιγμα στη καριέρα του πιο σεβαστού και πραγματικού ανθρώπου στο Hollywood, με περίπου $10 εκατομμύρια τη Παρασκευή στα αμερικάνικα ταμεία.

    Με εφικτό στόχο ακόμα και τα $30M για το τριήμερο, ποσό μεγάλο για Γενάρη, το φιλμ ίσως να είχε περισσότερες οσκαρικές πιθανότητες (σε βάρος βέβαια του Benjamin Button (2008) στο οποίο το στούντιο έχει επενδύσει αρκετά μύρια) αν η Warner το άνοιγε σε ευρεία διανομή μερικές βδομάδες νωρίτερα. Παρολαυτά, μια θέση στην οσκαρική πεντάδα (Α' αντρικού) φαίνεται εξασφαλισμένη πια για τον γέρο-Clint, και δε βλέπω κανέναν να αξίζει περισσότερο το χρυσό αγαλματάκι.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.