Five Minutes of Heaven (2009)

Πέντε Λεπτά πριν τον Παράδεισο
Five Minutes of Heaven, Poster

Σκηνοθεσία: Oliver Hirschbiegel
Σενάριο: Guy Hibbert
Παίζουν: Liam Neeson, James Nesbitt


Δες/Κρύψε το trailer

Το 1975 στη Βόρειο Ιρλανδία, ο προτεστάντης Alistair Little εκτέλεσε μπροστά στα μάτια του, τον αδερφό του καθολικού Joe Griffin. Τριάντα χρόνια αργότερα πρόκειται να ξανασυναντηθούν σε τηλεοπτική εκπομπή.Five Minutes of Heaven, PhotographΜια από τις 3720 παρόμοιες, όπως τις μετράνε οι εισαγωγικοί τίτλοι, η ιστορία του '75 είναι πραγματική, παρόλο που οι δυο άντρες δε συναντήθηκαν ποτέ στη συνέχεια. Έτσι, το σενάριο υπόθεσης, έχει να αντιμετωπίσει το εμπόδιο της έγκρισης κάθε λέξης του από τους ενδιαφερόμενους, επιπλέον του τηλεοπτικού προϋπολογισμού και των χρονικών περιορισμών που επιβάλλει η παραγωγή για λογαριασμό του BBC (που τη πρόβαλλε στις 5 Απριλίου). Και φυσιολογικά η ταινία, μετά από ένα εικοσάλεπτο.. παγκοσμίου επιπέδου (και βάλε) που σε εισάγει στην εποχή των συγκρούσεων και αναπαριστά τα ιστορικά γεγονότα, υποχωρεί στη συνέχεια συνεχώς σε ποιότητα και προχωράει σε αρκετούς από τους συμβιβασμούς εκπομπών στιλ Facing the Truth, τους οποίους κατά τα άλλα ψιλοχλευάζει. Σαφώς το θέμα είναι εξαιρετικότατα δύσκολο, σαφώς τα τραύματα είναι τόσο βαθιά που μερικές φορές δε θεραπεύονται, όμως η λύση που προτείνει έμπρακτα ο κύριος Guy Hibbert στην υποστατή άρνηση Little και Griffin να τρέχουν στα κανάλια (άρνηση από την οποία εμπνεύστηκε), δε καταφέρνει να μοιάσει και τόσο λιγότερο ενορχηστρωμένη ούτε και τόσο περισσότερο απελευθερωτική. Επιπλέον, και μάλλον εγκληματικά, όχι μόνο αφήνει να πάει ουσιαστικά χαμένο το βίωμα από τον Little της διαστρέβλωσης της πραγματικότητας στην οποία οδηγεί η ένταξη σε κλειστές ομάδες όπως η UVF, αλλά το στρέφει να πυροβολήσει.. τους μουσουλμάνους. Όταν είναι δεδομένο ότι αυτή ακριβώς την, με τη γέννησή τους, ένταξη των κατοίκων σε ευρύτερες αντίπαλες χριστιανικές ομάδες, την εκμεταλλεύτηκε, τη συντήρησε, και την έσμπρωξε στο έπακρο η βρετανική κατοχική δύναμη στην Ιρλανδία.

Με όλες τις αντιρρήσεις σου και τις αδυναμίες τους, τα Πέντε Λεπτά πριν τον Παράδεισο (2009) παραμένουν αξιοπρόσεκτα, και όχι μόνο σαν ένα κάποιο βελάκι προς κατεύθυνση διαφορετική από τηλεοπτικές παπάρες. Ο James Nesbitt, κάτι σαν εθνικός θησαυρός για τη περιοχή πια και πρωταγωνιστής σε μια από τις σημαντικότερες ταινίες της δεκαετίας στο Bloody Sunday (2002), στήνει ένα ρόλο που ξεπερνάει όλες τις.. κληρονομικές αντιξοότητες (τον ανύπαρκτο χρόνο στο πόσο τελικά δεμένη ήταν η οικογένειά του, πόσο πυροβολημένη η μάνα του, πόσο αβοήθητη η ενηλικίωσή του), σε κρατάει κρεμασμένο να παρατηρείς τις αντιδράσεις του, και μπορεί να τσιμπήσει και τίποτα υποψηφιότητες παρόλο που το συνολικό επίπεδο της ταινίας δε μπορεί ακριβώς να τις στηρίξει. Ο Liam Neeson βγάζει, μάλλον μετά από παρότρυνση, λιγάκι παραπάνω από επαγγελματικά την όλη συντριβή του ρόλου του, και δε βοηθιέται να δείξει και καμιά άλλη πλευρά, ενώ η σκηνοθεσία του Oliver Hirschbiegel δίνει, συνηθισμένα πια, δείγματα ιδιοφυίας που μπορεί ενίοτε να πνίγεται και σε κουταλιές νερού.


Δες/Κρύψε τις αίθουσες που ανοίγει

*Το πρόγραμμα αναδημοσιεύεται από το Αθηνόραμα και ισχύει για την πρώτη βδομάδα προβολής

ΚΕΝΤΡΟ - ΚΟΛΩΝΑΚΙ - ΕΞΑΡΧΕΙΑ
CINE DEXAMENI EMPORIKI BANK 2008
Πλατεία Δεξαμενής, Κολωνάκι, 210-3623942, 210-3602363.
Πεμ. - Τετ.: 21.00/ 23.00

ΨΥΧΙΚΟ - ΦΙΛΟΘΕΗ
CINE ΨΥΧΙΚΟ EMPORIKI BANK
Κηφισίας 290 & Παρίτση 2, Ψυχικό, 210-6777330, 331.
Πεμ. - Τετ.: 20.50/ 23.00

2 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    Παρόλο που από τη Τρίτη έχει ανοίξει ο έκτος Χάρι Πότερ (3.5/5), τη τελευταία βδομάδα του καλοκαιριού βρέθηκαν δυο θερινοί να μην τον παίζουν, η ΑΘΗΝΑΙΑ του Κολωνακίου στην οποία επανεκδίδεται η Βίκτωρ Βικτώρια (1982) του Blake Edwards και των 7 οσκαρικών υποψηφιοτήτων, και το CINE PARIS EMPORIKI BANK της Πλάκας που ξαναπαίζει το θρυλικό στα μέρη μας Όνομα του Ρόδου (1986) του Jean-Jacques Annaud και των απίστευτων φατσών που αυτός μάζεψε. Τη προηγούμενη βδομάδα, οι Άδωξοι Μπάσταρδη έκοψαν 38 χιλιάδες εισιτήρια στην Αθήνα και 38 εκατομμύρια δολάρια στην Αμερική, και κρίνοντας από τις εντελώς αντίθετες αντιδράσεις ένθεν και ένθεν, η ταινία είναι.. ή η χειρότερη του Tarantino ή το αριστούργημά του.

  2. td said

    Δύο λέξεις έχω να πω.

    Gentlemen Broncos.

    ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ!

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.