Avatar (2009): Εκτεταμένο trailer


Μετά το αυγουστιάτικο teaser που προκάλεσε υστερικά γέλια στα διαδίχτυα, παρουσιάζοντας πράγματα αντίστοιχα υστερικά μακριά από τη δευτέρα παρουσία του κινηματογράφου που είχε υποσχεθεί, η Fox έβγαλε τη Πέμπτη online και το παραπάνω από θεατρικό trailer του Avatar (2009), αφού το άφησε να ψηθεί μια βδομάδα στις αίθουσες και στα bootlegs, με στόχο φυσικά να μετριάσει τις αρνητικές εντυπώσεις, προφανέστερα στη ψηφιακή δουλειά, που καρέ καρέ και σκηνή με σκηνή βγαίνει τώρα πολύ πιο δουλεμένη, μάλλον παραπλανητικά, εφόσον από το καλοκαίρι ήταν λίγο πολύ ξεκάθαρο ότι η παραγωγή δεν έτρεχε να ολοκληρώσει συνολικά τη ταινία αλλά αντίθετα δεν είχε ούτε τη διάθεση ούτε την οικονομική άνεση να το κάνει. Το τρέιλερ ξεκουβαριάζει και τη πλοκή, με διαλόγους στο γνωστό επίπεδο του James Cameron και δομικά στοιχεία που ως συνήθως είναι παρεξηγήσιμα εμπνευσμένα από παλιότερες δημιουργίες, σε πλήρη αντιστοιχία με τη συνολική φιλοσοφία μηρυκασμού για το mainstream εξειδικευμένης μπαναλαρίας (πιο ξεκάθαρη στο καρτουνικό σε εξωγήινες μύτες και ποδάρες), και σε βαθμό που να μπορείς να πεις με ασφάλεια πια ότι στη καλύτερη.. τα χρονάκια (στο σχεδιασμό) φαίνονται, χωρίς να μειώνονται αναγκαστικά (ίσα ίσα) οι πιθανότητες για μαζικότατη απήχηση του φιλμ, όπως εξηγεί από συμπαθητική σκοπιά ο Μιχάλης Τέγος που παρακολούθησε και τη παράλληλη ανάπτυξη του βιντεοπαιχνιδιού για το GameOver.gr.

Νέο και μεγαλύτερο trailer για το Avatar του James Cameron (3:30 ολόκληρα), και η αλήθεια είναι ότι μας κακομαθαίνει –- χορταίνουμε να βλέπουμε Pandora, Na’vi και ανθρώπινα hi-tech mechs και λοιπά κονσερβοκούτια. Μαθαίνουμε επίσης περισσότερα για το plot, το οποίο χωρίς να φαίνεται κάτι το ριζοσπαστικό (στρατιωτικές δυνάμεις ανώτερης ισχύος θέλουν πλανήτη τίγκα στις πρώτες ύλες, ντόπια ημιπρωτόγονη φυλή αντιστέκεται, άνθρωπος στέλνεται ως δολιοφθορέας στην εν λόγω φυλή, άνθρωπος αγαπάει κορίτσι, άνθρωπος γυρνά ενάντια στις εν λόγω δυνάμεις, πράγματα ανατινάζονται, περιβαλλο-ντολογικό σχόλιο μπαίνει κάπου εκεί μέσα), παρ’όλα αυτά μπορεί να βγάλει ένα αρκετά συναρπαστικό narrative με το κατάλληλο χέρι στο τιμόνι... κι αν το χέρι αυτό δεν ανήκει στον Cameron, δεν ξέρω σε ποιον μπορεί να ανήκει. Αυτό που κάνει εντύπωση είναι φυσικά το production design που προσπαθεί να αποστομώσει όσους γκρινιάζουν ότι ο Cameron τους έφτιαξε ένα “World of Warcraft gayness OMFG LOL” (sic από το επίσημο press release του Συλλόγου Angry Internet Men), καθώς τα πολυσυζητημένα ψηφιακά εφέ της ταινίας δείχνουν καταπληκτικά, τουλάχιστο στις συγκεκριμένες σκηνές (και γενικά ακόμα και σε 1080p). Και δεν έχουμε δει καν πώς δείχνει σε 3D. Πάντως, είναι καλοδεχούμενη και η ευκαιρία να δούμε και το υπόλοιπο cast της ταινίας, όπως η Cameron veteran Sigourney Weaver, ο πάντα ευπρόσδεκτος Giovanni Ribisi, η Michelle Rodriguez σαν μια αρκετά πιο ελκυστική Vasquez, και ο πολεμοκαμμένος Stephen Lang. Και η ψηφιακή Zoe Saldana δεν είναι καθόλου κακή, αλλά τραβάμε φρένο στις πιθανές inter-species επιπλοκές (hint: έχει ουρά).

Φυσικά, αφού είμαι εγώ, δεν μπορώ να μην αναφέρω και την αναπόφευκτη μεταφορά της ταινίας σε videogame από τη Ubisoft, την τρίτη μεγαλύτερη εκδότρια videogames στον κόσμο αυτή τη στιγμή. Ενώ οι περισσότερες τέτοιου τύπου μεταφορές χαρακτηρίζονται από απίστευτη προχειρότητα και πίεση στα studio για να βγει ένα παιχνίδι στην ημερομηνία κυκλοφορίας της ταινίας, χωρίς όμως οι developers να έχουν την ευκαιρία συνήθως να μάθουν πολλά για το τι υποτίθεται ότι πρέπει να φτιάξουν (είναι πολλά τα λεφτά, Mario), στο Avatar: The Game έχει ακολουθηθεί άλλος δρόμος. Ο Cameron και η ομάδα του θέλησαν από την αρχή να συνεργαστούν με τη Ubisoft (η οποία προσπαθεί όλο και περισσότερο να μπει στα κινηματογραφικά δρώμενα, π.χ. με την πρόσφατη αγορά της Hybride Technologies, special effects studio πίσω από ταινίες όπως 300 (2007) και Sin City (2005)) για τη δημιουργία του παιχνιδιού και έδωσαν στους developers πρόσβαση σε όλα τα ψηφιακά assets της ταινίας. Το δε σενάριο των παιχνιδιών θα αποτελεί ένα είδος prequel για την ταινία, εξιστορώντας την πρώτη άφιξη των ανθρώπων στην Pandora. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι και το παιχνίδι θα αξιοποιεί τη 3D στερεοσκοπική τεχνολογία της ταινίας, η οποία όμως θα χρειάζεται και τον ανάλογο οικιακό εξοπλισμό – κάτι που θα αργήσει λίγο να μπει στα σπίτια μας. Αν βέβαια υπάρχει κάποιος δημιουργός από τον οποίο περιμένουμε πάντα να σπρώχνει την τεχνολογία στο προσκήνιο πριν από την ώρα της, αυτός είναι σίγουρα ο Cameron. To 3D, 3D, αλλά πότε να περιμένουμε το blu-ray του Avatar είπαμε;


Previously on Movies for the Masses: Invictus (2009): Trailer αγιοποίησης

2 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    Είχα γράψει και με αφορμή το teaser (που ήταν τόσο γελοίο που δε το κάναμε θέμα φυσικά) αρκετά τεχνικά, απλά τονίζω μιας και διορθώθηκε εμφανέστατα, τη σκηνή που βλέπεις δεύτερη στη σύγκριση εδώ: είχε πέσει τότε χοντρό γέλιο με το όπλο που έμπαινε μέσα(!) στο χέρι του ρομπότ, είχαν γραφτεί τότε και διάφορες δικαιολογίες, αλλά η διόρθωση δεν αφήνει καμία αμφιβολία ότι όλα τα χτυπήματα στο πάτωμα ήταν δικαιολογημένα, όπως και όλα τα υστερικά γέλια που μπορεί να μην είχαν τόσο εμφανή αφορμή για όσους δεν παρακολουθούν τις σχετικές εξελίξεις αλλά δεν ήταν (και δεν είναι γενικά) καθόλου αδικαιολόγητα.

  2. Unknown said

    Δεν με ενθουσίασε το Avatar, την προηγούμενη εβδομάδα το είδα στο cinema. Μετά από κάποια στιγμή έγινε αρκετά κουραστικό. Νομίζω οτι έκοψε αρκετά εισιτήρια επειδή είναι 3D.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.