ΕφΧΕΣ (2009): Digital Wave trailer

Δες/Κρύψε το teaser

Οι ΕφΧΕΣ αναφέρονται σε ένα πραγματικό γεγονός, σε ένα θανατικό. Είναι μία «μέσα» ταινία. Αρχίζει και τελειώνει με την ελπίδα ενώ το εσωτερικό είναι μαύρο σκοτάδι. Πολλά είπαμε, τα υπόλοιπα στην οθόνη!

Με ρωτάς αν είχα δυσκολίες κάνοντας την ταινία. Καλά δε ντρέπεσαι; Φυσικά και ΔΕΝ είχα δυσκολίες, είχα μόνο την «Ιερή Καύλα»! Με μελαγχολούν οι αυτοαποκαλούμενοι «Νέοι» / «Έλληνες» / «Σκηνοθέτες» που υπερασπίζονται «το Σινεμά του Δημιουργού» και μετά ζητιανεύουν από το Κράτος (και Βία) λίγες δεκάρες, τις δεκάρες «ΤΟΥΣ» λένε. Σκατά, λέω εγώ! Να σου εξηγήσω: Ο «Καλλιτέχνης» ή «Δημιουργός» -όπως θέλεις πες το- είναι ένα άτομο μειονεκτικό, ένας εκτός κοινωνίας, για παράδειγμα απατεώνας, κλέφτης, βιαστής, παιδεραστής, καταδότης και άλλα. Αλλά επειδή δε θέλει να είναι αυτό που του προστάζει η φύση του και η μάθηση του, προσπαθεί να ξεφύγει και γι' αυτό ακριβώς κάνει τέχνη, αλλιώς θα σάλταρε! (Ίσως και καλύτερα να ‘τανε). Ο δημιουργός είναι οι εμμονές του. Και θέλουμε τώρα το Κράτος να χρηματοδοτήσει τις «Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη» εμμονές μας, δηλαδή την αρρώστια μας; Είναι σοβαρό αυτό; Ρωτάω και απαντάω μόνος μου: Όχι, δεν είναι! Το ψώνιο μας μόνοι μας, αλλιώς για τα φράγκα στην TV ή στο Χόλυγουντ, τέρμα!

Α! Ναι, με ρωτάς και για την επόμενη ταινία μου, καλά κάνεις. Λοιπόν, Σκηνή 1, λήψη 1, πάμε: Ο πρωθυπουργός στέκει αγωνιώντας σε μια γωνιά. «Τι έχεις Γιωργάκη;», ρωτά ο υφυπουργός, «Άγχος -τρελό άγχος- αν δεν περάσει αυτό το νομοσχέδιο καταστραφήκαμε!» απαντά ο πρωθυπουργός. Τότε, ο υφυπουργός ξεκουμπώνει το παντελόνι του, πλησιάζει τρυφερά τον πρωθυπουργό και αφού του πιέσει απαλά προς τα κάτω τον ώμο, του χώνει το πουλί του στο στόμα. Μέσα-έξω, χύνει και μετά ρωτά ξανά τον πρωθυπουργό που σκουπίζεται στο μανίκι του: «Καλύτερα;», «Ναι, τώρα χαλάρωσα λίγο!», απαντά εκείνος και πετάγεται έξω για την ομιλία του.

Δεν ξέρω πως σου φαίνεται εσένα αλλά εμένα μου μοιάζει ενδιαφέρον για αρχή ταινίας και επιπλέον αληθινό: Ο πεοθηλασμός χαλαρώνει, έτσι μου έχουνε πει! Ελπίζω με το νέο νομοσχέδιο για τον Κινηματογράφο -που με τόσο ζήλο απαιτούν οι συνάδελφοι μου- παρόμοια σενάρια επιτέλους να εγκριθούν από το ΚΡΑΤΟΣ και να πάει το «ΕΛΛΗΝΙΚΟ» σινεμά μπροστά αχάχαχα!


Previously on Movies for the Masses: Kick-Ass (2010): Υπερηρωικό teaser

Ειδική προβολή απόψε στις 20.30 στην Τόνια Μαρκετάκη, στο Digital Wave 04,
παρουσία του σκηνοθέτη, Άγγελου Σπάρταλη, που υπογράφει και το κείμενο
.

7 Responses so far.

  1. Anonymous said

    Ζηλεύω τους έξυπνους ανθρώπους που ήθελαν κάτι να πουν και βρήκαν το τρόπο κάπως να το "πουν" στο κοινό. Οι ταινίες του Σπάρταλη φαντάζουν αναζωογονητικές στα μάτια του διψασμένου ελληνικού κοινού, αλλά και ακόμα σε ένα αλλοδαπό μάτι ενημερωμένο για τον μακροχρόνιο ξεπεσμό της εγχώριας βιομηχανίας του κινηματογράφου, που με όλη την καλή διάθεση μπορεί να πει και μπράβο για το εικαστικό αλαλούμ που προβάλεται στα μάτια του.
    Όμως αυτό που μελαγχολεί εμένα (ένας άγνωστος με αιτία) είναι κάποιοι άνθρωποι που κατάφεραν να αναδειχτούν κάπως, να κατακρίνουν τους υπόλοιπους του σιναφιού του, για πράματα τα οποία αυτοί δεν κατάφεραν να επιτύχουν όταν ενεργούσαν με τον ίδιο τρόπο. Γιατί στην ενδιάμεση, άλλοι γλύφουν κώλους γαι να πάρουν καμιά δεκάρα από καμιά επιδότηση, και άλλοι ξαναφτιάχνουν ταινίες και προσαρμόζουν ιδέες από την αρχη ώστε να γλείψουν το σουφρίδι του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης μπας και κάνουν δεκτή την αυτοαποκαλούμενη ταινία-καταπέλτη τους, μπας και κερδίσουν κανα βραβειάκι. Ο κάθε Έλληνας καλλιτέχνης έχει τα "μέσα" του, γι' αυτό καλλιτεχνικό θα ήταν, μέχρι να καταστεί δυνατόν να στρατολογήσουμε κομπάρσους καλύτερους από συμπρωταγωνιστές της μεγάλης Βάνας Μπάρμπας να κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε της δουλε-ί-α μας και να αφήσουμε τα πικρόχολα βαρύγδουπα κατά μέρος. Αλλιώς δεν διαφέρουμε σε τίποτα από την κα Μπεζεντάκου που λέει ότι τα παιδιά του Χ-(fuck)tor είναι ατάλαντοι διάττοντες αστέρες.
    Υ.Γ. Περί πεοθηλασμού ο λόγος, και ναι είναι όντως χαλαρωτικό, αλλά αυτό δεν χρειάζεται να είσαι πρωθυπουργός για να το καταλάβεις. Στα γεράματα, και ακόμα δεν το διαπίστωσες, απλά περίμενες να σου το πει κάποιος..Τσ,τσ...

  2. Anonymous said

    Καλός ο τυχοδιωκτισμός αλλά να μην πουλάμε και άποψη από πάνω...

  3. Anonymous said

    Άλλος ένας κιτς εικαστικός τυχοδιώκτης (c.u.n.t), που προκαλεί με τις μπούρδες του, στα λόγια αλλά και στα έργα. Η απόλυτη Πεο Συντεχνία.

  4. Anonymous said

    Κρίμα που δεν δίνονται βραβεία φέτος: με τόσες... προσπάθειες που κάνει ο δημιουργός, μπορoύσε να πάρει κανένα τιμητικό.

  5. cheaptalk said

    (νομίζω αρκετά ανώνυμα σχόλια και ψιλοβρισίδια δημοσιεύτηκαν ενδεικτικά, από δω και κάτω θα μένουν μόνο επώνυμα ή τόσο δικαιολογημένα όσο το πρώτο)

  6. verbal said

    Στο θέμα προστέθηκε το full trailer της ταινίας και κατέβηκε από κάτω το teaser που διέθετε το Φεστιβάλ.

  7. Άγγελος Σπάρταλης said

    Οι διάλογοι μέσα στα blog δε μ’ αρέσουνε, προτιμώ από κοντά. Γι αυτό και δεν απάντησα αρχικά, περίμενα να περάσει ο καιρός, να κοπάσει το πράγμα, να μην κάνω επίθεση αλλά σχόλιο. Και τώρα που επιτέλους τα αγαλματίδια της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου σμιλεύονται, τώρα που επιτέλους μερικοί θα Αυτό-Βραβεύονται με διάφανες διαδικασίες, μέσα σ’ αυτό το οργασμικά γλυπτικό τακ-τακ, θα μου επιτραπεί φαντάζομαι να υπερασπιστώ κι εγώ την ταινία μας και τους συναδέλφους μου. Θα απαντήσω λοιπόν στον πρώτο -αυτοαποκαλούμενο «άγνωστο με αιτία»- σχολιαστή με τα παρακάτω λόγια:

    Φίλε, γνώριζες ότι η ταινία μας «ΕφΧΕΣ» συμμετείχε στο φεστιβάλ εκτός συναγωνισμού έπειτα από σχετικό αίτημα μας αλλά το έκρυψες για να κάνει εντύπωση η φράση σου «μπας και κερδίσουν κανένα βραβειάκι». Ντροπή. Γνώριζες επίσης ότι ο Τζώρτζογλου είναι πρωταγωνιστής και όχι κομπάρσος της ταινίας αλλά επίσης το έκρυψες για να κάνει εντύπωση η φράση σου «κομπάρσους καλύτερους από συμπρωταγωνιστές της μεγάλης Βάνας Μπάρμπας». Ο Στράτος που είναι πρώτα από όλα φίλος μου και έπειτα ηθοποιός που του έχω πολύ μεγάλη εκτίμηση, έχει υπάρξει και συμπρωταγωνιστής της Κατρίν Ντενέβ και πρωταγωνιστής του Αγγελόπουλου και του Παναγιωτόπουλου και του Βούλγαρη –το γνώριζες και αυτό- αλλά εσύ επέλεξες να τονίσεις τη Μπάρμπα. Ντροπή. Βλέπεις, δεν είσαι καλύτερος από εμένα, μόνο που εγώ είμαι DaDa «καλλιτέχνης» και γράφω ότι θέλω ενώ εσύ είσαι «Καθεστώς» που «ενημερώνει» και πρέπει να έχεις το νου σου.

    Αυτά ανάμεσα σε πολλά άλλα που δεν σου γράφω γιατί τα ξέρεις. Να ‘σαι τυχερός, θα τα πούμε ξανά.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.