Το Φως Πριν την Αυγή (2009): Trailer στην ομίχλη


Η περίοδος της γερμανικής κατοχής και του αντάρτικου στην Ελλάδα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδος για έναν δημιουργό. Μπορεί κανείς να βρει πάντα πρόσφορο έδαφος για να φτιάξει και να γυρίσει μια ιστορία. Στο Φως Πριν την Αυγή παρακολουθούμε πτυχές της ιστορίας που σχετίζονται με τους τελευταίους μήνες του πολέμου. Οι Ιταλοί είχαν ήδη συνθηκολογήσει και από θανάσιμοι εχθροί, ήταν σύμμαχοι. Όμως ορισμένοι Ιταλοί βρέθηκαν ξαφνικά στη μέση των δύο πλευρών, αντιμέτωποι με την καχυποψία των συμμαχικών δυνάμεων και το μίσος των Γερμανών που τους καταδίωκαν πια ως προδότες. Παράλληλα βλέπουμε έναν Έλληνα αντάρτη, το Βασίλη, τον οποίο οι μέρες εκείνες τον απασχολούν μέχρι σήμερα, εξήντα πέντε χρόνια μετά.

Οι κυριότερη πρακτική δυσκολία που συναντήσαμε πριν και κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ήταν ο χαμηλός προϋπολογισμός της ταινίας (η ταινία κόστισε περίπου 7000 ευρώ). Η αλήθεια είναι ότι όλοι οι συντελεστές της ταινίας συμμετείχαν εθελοντικά, ωστόσο το κάνανε με μεγάλη αγάπη και γι' αυτό θα τους είμαι ευγνώμων για πάντα. Η ταινία τους ανήκει, όσο ανήκει και σε μένα. Μία άλλη πρόκληση που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε ήταν η αναπαράσταση της εποχής του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου. Οι σκηνογράφοι κάνανε καταπληκτική δουλειά σε αυτόν τον τομέα, έστω και με τα λίγα μέσα που διαθέταμε.

Το Digital Wave είναι ένα τμήμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το οποίο δίνει την ευκαιρία σε ταινίες που έχουν γυριστεί ψηφιακά και δεν έχουν μετατραπεί σε φιλμ, να προβληθούν μέσω ενός ψηφιακού προβολέα. Αυτή η προσπάθεια, των ανθρώπων του Digital Wave, που ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, είναι αξιοσέβαστη, ωστόσο ακόμη και στη σημερινή "ψηφιακή" μας εποχή δε δίνεται η δυνατότητα στις ψηφιακές ταινίες να διαγωνιστούν για κάποιο Κρατικό Βραβείο και δε συμμετέχουν στο επίσημο Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι στα περισσότερα φεστιβάλ του εξωτερικού δεν ξεχωρίζουν τις ψηφιακές ταινίες από τις ταινίες που έχουν γυριστεί σε φιλμ.

Τελικά αποσύραμε την ταινία από το Digital Wave μόλις πληροφορηθήκαμε καλύτερα ποιοι είναι οι Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη και τι κάνουν. Οι Κινηματογραφιστές στην Ομίχλη, είναι για μένα, ο ίδιος ο ελληνικός κινηματογράφος που αγωνίζεται αυτή τη στιγμή για ένα καλύτερο μέλλον του κινηματογραφικού πολιτισμού της χώρας μας. Μια κίνηση πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα από την οποία δεν πρέπει να απέχει κανένας, κινηματογραφιστής ή μη. Πόσο μάλλον νέοι σκηνοθέτες που αποτελούν το μέλλον του ελληνικού κινηματογράφου. Ένα μέλλον που, όπως φαίνεται από τις πρόσφατες παγκόσμιες εξελίξεις, θα είναι εξολοκλήρου ψηφιακό από πλευράς παραγωγής και διανομής ενός κινηματογραφικού έργου.



Προβολή απόψε στις 16.00 στην Έλλη, στην Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου,
παρουσία του σκηνοθέτη, Χρήστου Μεγαρχιώτη, που υπογράφει και το κείμενο
.

One Response so far.

  1. verbal said

    Την προβολή της ταινίας του Χρήστου Μεγαρχιώτη, Το Φως πριν την Αυγή, ακολουθούν το Πεθαίνω για Σένα στις 17.00, η βασισμένη στο ομότιτλο θεατρικό Περίπτωση Ευριδίκη του Φρέντυ Βιανέλλη στις 19.00, το ντοκιμαντέρ Ξένες σε Ξένη Χώρα του Δημήτρη Παναγιωτάτου που ανθολογεί 50 ελληνικές ταινίες απ' όλο το φάσμα της επιστημονικής φαντασίας στις 20.45 και η μέρα κλείνει με το Κακό στην Εποχή των Ηρώων στις 22.30.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.