Welcome (2009)

Welcome, Poster

Σκηνοθεσία: Philippe Lioret
Σενάριο: Philippe Lioret, Emmanuel Courcol, Olivier Adam
Παίζουν: Vincent Lindon, Firat Ayverdi, Audrey Dana


Δες/Κρύψε το trailer

Κούρδος λαθρομετανάστης στη Γαλλία, απεγνωσμένος να περάσει στη Μεγάλη Βρετανία, αποφασίζει ότι ο μόνος τρόπος είναι να κολυμπήσει το Κανάλι της Μάγχης.Welcome, PhotographΤο πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρει κολύμπι και το δράμα ξεδιπλώνεται όταν πηγαίνει σε σχολή και αναπτύσσεται συμπάθεια με το δάσκαλό του, του οποίου του θυμίζει τις παλιές του δόξες και τη χαμένη του, ουμανίστρια σύζυγο. Άξαφνα, ο δάσκαλος γεμίζει περισσότερο το προσκήνιο απ' ότι ο μαθητής, κι η ταινία μετατρέπεται σε μια μονόπλευρα διεισδυτική εξερεύνηση του πώς ένας άνθρωπος οριακά φοβισμένος και φαινομενικά κλειδωμένος στην προσπάθειά του να μένει απαθής, ρουφιέται μέσα στο δράμα ενός ξεσπιτωμένου, κατατρεγμένου συνανθρώπου του, και γίνεται κοινωνός μιας ιστορίας όχι μόνο ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος, αλλά και πολιτικής αναλγησίας και γραφειοκρατικής παράνοιας και πραιτοριανής βίας. Μιζέρια, λυρικότητα και μια ευπρόσδεκτη μαυρίλα στον τόνο, φτιάχνουν ένα στυφό και κάπως δύσκαμπτο σύνολο, στο οποίο ο Lioret ξεχνά ν' αναζητήσει (κι ο Lindon με την ερμηνευτική του οικονομία, δεν έχει ν' απεικονίσει) τα κίνητρα ενός ανθρώπου, που ξεκινά προσπαθώντας να εντυπωσιάσει τη γυναίκα του, συνεχίζει θέλοντας να εκνευρίσει τους χαφιέδες γειτόνους και στο τέλος βρίσκεται μπλεγμένος χωρίς κι ο ίδιος να θυμάται από πού και γιατί. Αλλά υποθέτω είναι κι η υστεροβουλία ένα κομμάτι της καλοσύνης των ξένων, όμως κι αυτό, ο σκηνοθέτης --που έγραψε το σενάριο μετά από μήνες μελέτης αληθινών ιστοριών της περιοχής του Calais-- δεν ασχολείται να το αναφέρει.


Δες/Κρύψε τις αίθουσες που ανοίγει

*Το πρόγραμμα αναδημοσιεύεται από το Αθηνόραμα και ισχύει για την πρώτη βδομάδα προβολής

ΚΕΝΤΡΟ - ΚΟΛΩΝΑΚΙ - ΕΞΑΡΧΕΙΑ
ΑΠΟΛΛΩΝ CINEMAX CLASS
Σταδίου 19 (ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο), 210-3236811.
Πεμ. - Τετ.: 17.40/ 20.00/ 22.20

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ - ΝΕΑΠΟΛΗ
ΑΘΗΝΑΙΟΝ 2
Β. Σοφίας 124 (ΜΕΤΡΟ Αμπελόκηποι), 2107782122.
Πεμ. - Τετ.: 18.00/ 20.20/ 22.40

ΜΑΡΟΥΣΙ - ΚHΦΙΣΙΑ
ΚΗΦΙΣΙΑ CINEMAX 1
Λ. Κηφισίας 245, Ζηρίνειο, Κηφισιά (ΗΣΑΠ Κηφισιά), 2106233567, 2106232808.
Πεμ. - Τετ.: 18.15/ 20.30/ 22.45

2 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    Αυτή τη βδομάδα ανοίγει, σε ΦΙΛΙΠ και ΕΤΟΥΑΛ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ 1, και το δανέζικο άρτσι φεμινιστικό.. καρατεκιντικό Fighter (2007). To Welcome (2009) είναι, τυπικά και χωρίς αντίπαλο, ταινία της εβδομάδας για τις Μάζες αλλά ο verbal άφησε γι αυτό ένα βιαστικό κείμενο πριν φύγει για το φεστιβάλ στη Θεσσαλονίκη κι εγώ δε προλάβαινα να γράψω πληρέστερο, οπότε πες ακόμα μια φορά ότι άνθρωποι είμαστε και δε τα προλαβαίνουμε όλα.

  2. cheaptalk said

    Το Welcome (2009) κέρδισε το φετινό βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το βραβείο και να μη το ξέρεις μπορείς να το φανταστείς ότι προωθεί ταινίες σχετικές με την ευρωπαϊκή ταυτότητα, και συνοδεύεται από €87 χιλιάδες για ξόδεμα σε υποτιτλισμούς και οτιδήποτε άλλο μπορεί να βοηθήσει στη διανομή σε όλες τις χώρες της ΕΕ.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.