Ο Διαχειριστής (2009)

The Building Manager
Ο Διαχειριστής, Poster

Σκηνοθεσία: Περικλής Χούρσογλου
Σενάριο: Περικλής Χούρσογλου
Παίζουν: Περικλής Χούρσογλου, Ευσταθία Τσαπαρέλη, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη


Δες/Κρύψε το trailer

Πενηντάρης οικογενειάρχης φουκαράς, μπλέκει με την αποχέτευση της πολυκατοικίας της μάνας του, αναλαμβάνει τη διαχείριση και χάνει τ’ αυγά και τα πασχάλια με πιτσιρίκα που του πουλάει δέντρα και του κλέβει την καρδιά, κάνοντάς τον να ξεχάσει ότι έχει και μια οικογένεια που αγαπάει, κι ας τη βαριέται.Ο Διαχειριστής, PhotographΚρίση μέσης ηλικίας, ιστορία νούμερο διακόσες πενήντα χιλιάδες εξακόσα τριάντα οκτώ, με μπόλικα στοιχεία αυτοβιογραφικής προέλευσης και κάργα στοιχεία οικογενειακής συμμετοχής, στην τρίτη μεγάλου μήκους ταινία του Περικλή Χούρσογλου, ανθρώπου με αποδεδειγμένες ευαισθησίες και προσωπικές, και κινηματογραφικές, και ιστορία στο χώρο ως δάσκαλος και σύμβουλος και μαθητής και θιασώτης των τεχνικών και των αντιλήψεών του, ο οποίος στον Διαχειριστή μεταφέρει την ανάγκη του να εικονογραφήσει την αλήθεια των συναισθημάτων που προσπαθεί να παγιδεύσει σε καρέ, και στο μεγαλύτερο βαθμό το πετυχαίνει. Εμποτίζει στην ταινία του το κενό και την απόγνωση και την πείνα που προκαλεί στον ήρωά του το συναισθηματικό μούδιασμα που νιώθει τυπικά ο άνθρωπος στην ηλικία εκείνη που έχει τελειώσει το βιολογικό του κύκλο και καλείται απλά να τον διαχειριστεί, μέχρι ν’ αποχαιρετίσει τ’ αποτελέσματά του (βλ. τα κουτσούβελά του) και χάνει τα πατήματά του, όταν συνειδητοποιεί ασυνείδητα, ότι το μόνο που του μένει μετά, είναι να περιμένει να του καεί η λάμπα.

Τα ατσάλινα δίχτυα της Ελληνίδας μάνας και το πέπλο μπούρδας που ρίχνει πάνω στα μάτια του γιου για να μη δει τις ατέλειες στο εικόνισμα που του έχει παρουσιάσει πως είναι η ίδια, και καταφέρει να την εξανθρωπίσει αυτός, κάνουν επίσης την εμφάνισή τους στην ιστορία περαστικά, για να οδηγήσουν το νήμα της δεύτερης αφήγησης κυρίως στην σχέση του γιου με την ειδωλοποίηση ή/και δαιμονοποίηση του πατέρα και την ανάγκη του να τον αντικαταστήσει ή/και εξαφανίσει, σ’ ένα μεστό δείγμα μελετημένης ακαδημαϊκής κινηματογραφικής εξιστόρησης, που αφήνει ψυχρό τον δέκτη της, ακριβώς λόγω της μουχλιασμένης γλώσσας και της τυποποιημένης ευφράδειας με την οποία αφηγείται μια ιστορία ούτε ιδιαίτερα πρωτότυπη, ούτε ιδιαίτερα ανατρεπτική, ούτε ιδιαίτερα δηκτική, ούτε ιδιαίτερα καυστική. Φιλότιμη και ειλικρινής, έχει πράγματα να σου πει, αν έχεις όρεξη να τ’ ακούσεις, κι ακόμη περισσότερο αν είσαι στη φάση να ταυτιστείς, αλλά η ιστορία της είναι πολύ συγκεκριμένη και δύσκαμπτη για να μπορέσεις να την πας πουθενά παραπέρα.

Δες/Κρύψε τις αίθουσες που ανοίγει

*Το πρόγραμμα αναδημοσιεύεται από το Αθηνόραμα και ισχύει για την πρώτη βδομάδα προβολής

Λ. ΠΑΤΗΣΙΩΝ
ΤΡΙΑΝΟΝ FILMCENTER
Κοδριγκτώνος 21 (Πατησίων 101) (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια), 210-8215469, 2108222702.
Πεμ. - Τετ.: 18.10/ 20.20/ 22.30 (εκτός Τρίτης)

ΦΙΞ - Ν. ΣΜΥΡΝΗ - Π. ΦΑΛΗΡΟ
CINERAMA
Αγ. Κυριακής 30, Π. Φάληρο, 210-9403593, 2109403595.
Πεμ. - Τετ.: 18.30/ 20.30/ 22.30

ΓΚΑΖΙ
ΑΙΘΟΥΣΑ 1
Ιερά Οδός 48 & Μεγ.Αλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός), 210-3609695.
Πεμ. - Τετ.: (εκτός Δευτ.) 18.00/ 20.15/ 22.30. Τρ. 18.00/ 22.30
ΑΙΘΟΥΣΑ 2
Ιερά Οδός 48 & Μεγ.Αλεξάνδρου 134-136, Κεραμεικός (ΜΕΤΡΟ Κεραμεικός), 210-3609695.
Δευτ.: 20.15/ 22.30. Τρ. 20.15


One Response so far.

  1. Ιορδάνης Κοραθάς said

    Απόλυτα ειληκρινής ταινία. Δεν περίμενα ποτέ ότι θα μου "μιλήσει". Ο Χούρσογλου είναι σοβαρός και μορφωμένος άνθρωπος και κατάφερε να κάνει μια ταινία που δεν κρύβεται πίσω από το δάκτυλό της. Παρότι δεν έχει απαγκιστρωθεί απόλυτα από το ελληνικό κινηματογραφικό κλασικισμό, έχει χαρακτήρες και καταστάσεις αληθινές που σύντομα θα σε κερδίσουν. Παραδέχομαι ότι οι προσδοκίες μου ήταν χαμηλές και αυτό βοήθησε, οπότε θα πρότεινα το ίδιο.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.