The Ghost Writer (2010): Berlinale premiere trailer


«Ήθελε να κάνει ένα Chinatown (1974)» λέει ο Robert Harris για τον Roman Polanski, στην τιγκαρισμένη αίθουσα του Hayatt στη συνέντευξη Τύπου του The Ghost Writer στη Berlinale, λίγο μετά την δημοσιογραφική προβολή της ταινίας στο Palast, όπου θα κάνει απόψε και τα πρώτη δημόσια αποκαλυπτήριά της. «Με είχε πάρει τηλέφωνο και μου λέει ‘Τί κάνεις αυτόν τον καιρό;’ και του είπα ότι έγραφα ένα βιβλίο για έναν ghost writer. ‘Ακούγεται απίστευτα βαρετό’, μου απάντησε, γιατί ήθελε να κάνουμε μαζί το Pompeii (2011). Αφού ταλαιπωρηθήκαμε με το Pompeii, του έστειλα μια κόπια απ’ το μυθιστόρημα και λίγο καιρό μετά με πήρε ξανά τηλέφωνο και μου είπε ‘Έι, αυτό να κάνουμε! Έχει σασπένς, έχει δράση, είναι Chinatown!’»

Chinatown βέβαια δεν του βγήκε, αλλά μεταφέροντας το πολιτικό θρίλερ του Harris, ένα εξαιρετικά συναρπαστικό ανάγνωσμα από έναν εξαιρετικό συγγραφέα του σύγχρονου pulp noir, το οποίο μεταφέρει πρακτικά λέξη προς λέξη, γεμίζοντάς το με πηχτή ένταση και ηλεκτρισμένο μυστήριο, αν μη τι άλλο ο Polanski σου θυμίζει γιατί είναι ο Polanski. Σαν να πετυχαίνεις μπροστά σου σωστή, μεστή ταινία μετά από μακριά σειρά μισοψημένων αποπειρών, ο Ghost Writer σου θυμίζει τι σημαίνει σκηνοθέτης με άριστη μαεστρία της τέχνης του, εντελώς συγκεκριμένη εικόνα του τί θέλει να κάνει, και αδιαμφισβήτη γνώση του πώς να το κάνει. «Δεν έχω μπορέσει να το ξαναπώ αυτό για σκηνοθέτη, αλλά με τον Polanski νιώθω ότι είναι εντελώς υπεύθυνος για τον τρόπο που έπαιξα τον χαρακτήρα μου», είπε ο Ewan McGregor που παίζει τον ρόλο του τίτλου, και του οποίου η γλυκόφατσα χαλάει λίγο τον κυνισμό του χαρακτήρα, συμπληρώνοντας ότι «αν και δεν είναι εδώ μαζί μας, είναι εντελώς υπεύθυνος γι’ αυτήν την ταινία, το αποτύπωμά του είναι παντού και το αποτέλεσμα είναι ολοκληρωτικά δικό του».

Η απουσία του Polanski απ’ την πρώτη παγκόσμια της ταινίας του απόψε, είναι είναι απ’ τα πιο συζητημένα θέματα της φετινής Berlinale, όπως ήταν και η απουσία του Polanski απ’ τα τελευταία στάδια της προετοιμασίας της ταινίας, όμως ο σκηνοθέτης είχε ήδη στείλει το rough cut της ταινίας του στους παραγωγούς, αρκετά πριν τα περιστατικά της Ελβετίας και όπως σημείωσαν στη συνέντευξη Τύπου «ένα rough cut απ’ τον Polanski είναι σαν ένα τελικό cut απ’ το 99% των σκηνοθετών εκεί έξω, οπότε όταν συνελήφθη, ξέραμε ότι η ταινία θα ήταν έτοιμη για την πρεμιέρα της στο Βερολίνο». Όλοι περίμεναν στην συνέντευξη Τύπου να αναγνωσθεί επιστολή κι από τον ίδιο τον Polanski, πράγμα που δεν έγινε, ενώ η αναφορές στην φυλάκισή του διατηρήθηκαν σ' ένα μίνιμουμ με εξάρσεις γλυκανάλατου, όπως η αναφορά του Pierce Brosnan που στέλνει την αγάπη του στην οικογένεια του σκηνoθέτη. Αλλά πάλι, κανείς δεν ξέρει κι η πρεμιέρα τι θα φέρει.


Previously on Movies for the Masses: Les Aventures [...] d'Adèle Blanc-Sec (2010): Teasers

2 Responses so far.

  1. Anonymous said

    Διόρθωσε το "ενώ η αναφορές" τρεις γραμμές πριν το τέλος και σβήσε με μετά.

  2. cheaptalk said

    Ανώνυμη (μάλλον) ή ανώνυμε, άμα αρχίσεις να μετράς τα ορθογραφικά του verbal, καλύτερα προμηθέψου και χάπια για εγκεφαλικά και τα λοιπά. Σου μιλάω με πείρα χρόνων, όχι αστεία :p

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.