Mistérios de Lisboa (2010): Trailer coroamento

Mistérios de Lisboa - Trailer

Ακούγονται σα πορτογαλική μεταφορά των Μυστηρίων των Παρισίων, αλλά τα Μυστήρια της Λισαβόνας (2010) βασίστηκαν σε ντόπιο τους μυθιστόρημα της εποχής του Ευγένιου Συ, γυρίστηκαν από τον (Χιλιανό) Raúl Ruiz και αρχίζουν οσονούπω φθινοπωρινό tour των φεστιβάλ του πλανήτη.

Η παραγωγή ξεκίνησε να εμφανίζεται με ιδιωτικές προβολές στις Κάνες την άνοιξη, χωρίς να κάνει το ντόρο που θα φανταζόσουνα για "μια από τις μεγαλύτερες πορτογαλικές των εποχών", αλλά παρολαυτά στη συνέχεια έγινε δεκτή σε Toronto, Pusan, Ρώμη και Νέα Υόρκη, πέρα από τα αναμενόμενα φεστιβάλ στιλ Estoril, San Sebastián και São Paulo. Σημαντικότερα, τα blurbs των προγραμμάτων δε διστάζουν να τη χαρακτηρίσουν τουλάχιστο μια από τις καλύτερες του σκηνοθέτη, φτάνοντας μέχρι και "κορωνίδα των επιτευγμάτων του", λόγια εντυπωσιακά για δουλειά ενός δημιουργού που κάνει πετυχημένα σειρές, μπιμουβιές και παλμντοριές σε δυοτρείς ηπείρους εδώ και καμιά σαρανταριά χρόνια, αλλά ίσως και λόγια επηρεασμένα από τη περιπέτειά του με το καρκίνο του ήπατος που έφερνε τη ταινία για καιρό τη τελευταία του. Ο Ruiz βέβαια είναι αρκετά καλά πια για να έχει προγραμματισμένα γυρίσματα του Pythagoras (2011?) από Σεπτέμβρη στη Σάμο, το ότι αντιμετώπισε τα Mistérios σα κάποιου είδους παρακαταθήκη του είναι όμως δεδομένο, εξ ου και τα φορμαλιστικά ρευστά πλάνα που περιέγραφε ο Piers Handling himself για το TIFF και μπορείς πια να δεις και μόνος σου, σε μια δουλειά ακαδημαϊκοτηλεμοντέρνα που θα περίμενες να παραδώσει σκηνοθέτης που έχει την εμπειρία να αντέξει το βάρος επάρατων νόσων, απαιτητικών χρηματοδοτών και παράλληλων γυρισμάτων για μίνι σειρά. Η ιστορία είναι βέβαια τυπικό κουβάρι μυριάδων χαρακτήρων, που ξεκινάει να ξετυλίγεται από νόθο παιδί παράνομων αριστοκρατών εραστών, το καστ περιλαμβάνει αρκετή γαλλική πιτσιρικαρία (Clotilde Hesme, Melvil Poupaud, Léa Seydoux) πέρα από το πορτογαλικό πυροβολικό, τα γυρίσματα φαίνεται να πετάχτηκαν και μέχρι Γαλλία και Βραζιλία, το στήσιμο διηύθυνε ο Paulo Branco, αν όχι τιποτάλλο από τους παραγωγικότερους Ευρωπαίους παραγωγούς.


One Response so far.

  1. cheaptalk said

    Το trailer βγήκε πριν 3-4 μέρες, και το ξετρύπωσε κι αυτό η Marina στο Row Three. Για τη ταινία ακούγονταν σε κάποια φάση και η Marion Cotillard αλλά προφανώς δε περπάτησε η πιθανότητα συμμετοχής της.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.