Ταξίδι στη Μυτιλήνη (2010)

Somewhere, Poster

Σκηνοθεσία: Λάκης Παπαστάθης
Σενάριο: Λάκης Παπαστάθης
Παίζουν: Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, Λουκία Μιχαλοπούλου κ.ά.


Δες/Κρύψε το trailer

Αυτοεξόριστος Μυτιληνιός, επιστρέφει στη γενέτειρά του, με αφορμή υπόθεση κληρονομιάς, που τον αναγκάζει να συμβιβαστεί με το οικογενειακό παρελθόν που προσπαθούσε να ξεχάσει.Ταξίδι στη Μυτιλήνη, PhotographΣε τόνο προσωπικό και πλάνο υποκειμενικό, ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης του Το Μόνον της Ζωής του Ταξείδιον (2001), επιστρέφει στη Μυτιλήνη που τον ανέθρεψε, για να στήσει ένα οδοιπορικό σε αναμνήσεις και υπαρξιακά απωθημένα. Σκηνοθετικές τεχνικές και οπτικές, προσδίδουν τόνο τόλμης και νεοτερισμού στη βαριά κι ασήκωτη δραματουργία του Παπαστάθη, αποδεικνύονται όμως κάλπικες, απ’ την απροθυμία του σκηνοθέτη να τις υπηρετήσει και να τις ακολουθήσει, παραβιάζοντας κατά συρροήν, την ίδια τους τη λογική και τη συνέχεια. Το νοσταλγικό του ταξίδι, πνίγεται στην ευκολία της συναισθηματικής υπερβολής, της υπεραπλούστευσης σε προσβλητικό βαθμό των παράπλευρων χαρακτήρων, και του καθολικού αφορισμού οποιασδήποτε αίσθησης ειλικρίνειας και φυσικότητας, τόσο στην εξέλιξη του δράματος, όσο και στην ερμηνεία του απ’ τους ηθοποιούς. Σαν αποπροσπανατολισμένη απόπειρα ανάδειξης της εμπειρίας και των εμπειριών του σκηνοθέτη, μέσα από μια φόρμα που να συνδυάζει ακαδημαϊκότητα, λυρισμό και προσβάσιμη αφηγηματική απλότητα συγχρόνως, το Ταξίδι στη Μυτιλήνη καταφέρνει να σταθεί στα πόδια του μόνο στα πιο ευθύβολα κομμάτια ταινίας εποχής, όταν το σηκώνει με τη ζεστασιά της αμεσότητάς του ο Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, δίνοντάς σου έναν κάποιο λόγο, να αντέξεις τα υπόλοιπα αργόσυρτα συστατικά, αυτής της αξιοπρεπούς επίδειξης παρωχημένης αισθητικής.



Δες/Κρύψε τις αίθουσες που ανοίγει

*Το πρόγραμμα αναδημοσιεύεται από το Αθηνόραμα και ισχύει για την πρώτη βδομάδα προβολής

ΚΕΝΤΡΟ - ΚΟΛΩΝΑΚΙ - ΕΞΑΡΧΕΙΑ
ΑΤΤΙΚΟΝ CINEMAX CLASS
Πέμ.-Τετ.: 17.40/ 20.00/ 22.20

5 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    Με πιο μετρημένη αντιμετώπιση από τον Παπαστάθη θα μπορούσε να έχει βγει ταινιάρα με τα ίδια "υλικά" πάντως. Είναι κρίμα που εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η τάση του "να τα πούμε όλα με μια ταινία" στις ελληνικές παραγωγές.

  2. Anonymous said

    τι έγινε?
    δεν είναι φίλος σας ο Παπαστάθης? Δεν σας έδωσε συνέντευξη και του βάλατε μόνο 1/5?
    Δηλαδή το "Μόλις Χώρισα" που του βάλατε 2.5/5 είναι καλύτερη ταινία, ε?

    Στην αρχή είχατε αναγνωσιμότητα γιατί υποστηρίζατε την άποψή σας και δεν γλείφατε κώλους, σας διάβαζαν οι σινεφίλ (μαζί κι εγώ) γιατί δίνατε την εντύπωση τουλάχιστον, ότι ό,τι γράφετε πηγάζει καθαρά και μόνο από το δικό σας κινηματογραφικό γούστο και γνώσεις. Τώρα πια όμως, μεγαλοπιαστήκατε...
    Ο ένας γράφει και στην φυλλάδα του κώλου...το FAQ
    Τώρα πια είστε φίλοι με τους ομιχληστές...
    Είστε φίλοι με τους νέους κινηματογραφιστές.. Τους κάνετε και αποκλειστικές συνεντεύξεις...
    Σας διαβάζει ο λαουτζίκος και εσείς είστε περήφανοι και καμαρώνετε!
    Θάβετε και μια ελληνική ταινία έτσι για το ξεκάρφωμα... για να λέτε στους εαυτούς σας ότι συνεχίζετε την ίδια πορεία.

    Κρίμα, γιατί κάποιοι σας διαβάζαμε γιατί διαβλέπαμε μια ανιδιοτέλεια, η οποία έχει πλέον μεταμορφωθεί σε έπαρση.

    Ίσως να μην έπρεπε να τα γράψω δημοσίως αυτά, αλλά με σκάσατε! ΟΚ η Χριστίνα είναι καλό γκομενάκι αλλά...

  3. cheaptalk said

    Το έγραφα και το πρωί με άλλη αφορμή, τα ξενύχτια τα παράτησα, τη δουλειά μου τη παράτησα, τις γκόμενες τις παράτησα, κι ακόμα παθαίνω και καμιά υπερκόπωση συχνά πυκνά, για να μας βρίζει χυδαία ο καθένας που δεν εξυπηρετούμε τους σκοπούς και τις απόψεις του.

  4. cheaptalk said

    Και δημόσια γράφει κάποιος με το όνομά του τουλάχιστο. Ένας ανώνυμος που χυδαιολογεί, νομίζει ότι κάποιος είναι και κάτι κάνει, αλλά ακόμα και το σχόλιό του πρέπει εμείς να μπούμε στο κόπο να το δημοσιεύσουμε για να χάσουν μερικοί άνθρωποι την ώρα τους να το διαβάσουν.

  5. cinemad said

    Παρακαλούνται τα σόγια και οι φίλοι του σκηνοθέτη να πάνε στο site του Αθηνοράματος. Ευχαριστούμε.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.