Winter's Bone (2010)

Στην Καρδιά του Χειμώνα
Winter's Bone, Poster

Σκηνοθεσία: Debra Granik
Σενάριο: Debra Granik, Anne Rosellini, Daniel Woodrell (νουβέλα)
Παίζουν: Jennifer Lawrence, John Hawkes κ.ά.


Δες/Κρύψε το trailer

Πιτσιρίκα που έχει πάρει τη θέση της καμμένης μάνας της στο νοικοκυριό, αναγκάζεται να πάρει και τους δρόμους για να βρει τον σε αναστολή φυλάκισης εξαφανισμένο πατέρα της, για να μην χάσουν το σπίτι που έχει βάλει υποθήκη. Winter's Bone, PhotographΈνα χιονισμένο νεογουέστερν στην καρδιά της αμερικανικής ενδοχώρας, το βραβευμένο στο Sundance φιλμ της Debra Granik είναι μια εναλλακτική Οδύσσεια επιβίωσης, ένα κυνήγι κεφαλών με τη διαφορά ότι η ηρωίδα δεν ψάχνει να σκοτώσει για να μη σκοτωθεί, αλλά να αποδείξει ότι ο πατέρας της είναι νεκρός, για να μπορέσει να σώσει τη ζωή και το βιός της. Ένα επώδυνο ταξίδι στην άγρια ερημιά που δεν φιλοξενεί το θηρίο του μικροαστισμού, αλλά την τερατώδη μισανθρωπιά του κλειστού μικρόκοσμου που προστατεύει τα αρπακτικά του και διαιωνίζει το καρκίνωμά του στο όνομα μιας παρανοημένης και παρανοϊκής αλληλεγγύης, το Winter's Bone (2010) ζωγραφίζει με ζοφερά χρώματα τον αμερικάνικο εφιάλτη, κι εκθέτει το μεδούλι μιας κοινωνίας υπό εξαθλίωση. Σαν ρεαλιστική απεικόνιση της φρίκης που αγγίζει αλληγορικά το The Texas Chainsaw Massacre (1974), η εξαιρετικής οικονομίας κι ακρίβειας ματιά της Granik στην τρομακτική εκδοχή του αμερικάνικου white trash τραβάει σιδερένια γκαραζόπορτα στην απεικόνιση της ίδιας της πράξης της (φυσικής και ψυχολογικής) βιαιοπραγίας, κι ασχολείται με τα σημάδια που χαράζει η αγριάδα της στα πρόσωπα των ανθρώπων που την ασπάζονται σαν τρόπο ζωής περισσότερο, παρά σ’ αυτά των θυμάτων της. Την ίδια ώρα, δεν παραβλέπει τις μικρές στιγμές ηλιοφάνειας που ζεσταίνει την συννεφιασμένη καθημερινότητα, στον τρόπο που οι αντιήρωές της χαίρονται τη ζωή τους κόντρα στην γκριζάδα της πραγματικότητας που τους περιβάλλει. Όχι τόσο για να σου τονίσει τι αγωνίζεται να κρατήσει η ηρωίδα της, όσο για να σου δείξει την ανθρωπιά που απειλεί να σκοτώσει το τέρας που κρύβουν μέσα τους αυτά τα θύματα της ζωής τους, το Winter’s Bone ξεδιπλώνεται ως ένα σπουδαίο δείγμα κοινωνιολογικής ευστοχίας, κι ανθρωπιστικής ευαισθησίας, και φυλακίζει τα φρικιά της αποξένωσης με κάμερα ψυχρή και νευρική και αλήθεια πιο ζωντανή απ’ όση ο οποιοσδήποτε Dardenne μπορεί να πετύχει, θυμίζοντάς σου για ποιους λόγους εφευρέθηκε το ανεξάρτητο αμερικάνικο σινεμά, πριν εκφυλιστεί σε παράπλευρο στουντιακό νόμισμα.



Δες/Κρύψε τις αίθουσες που ανοίγει

*Το πρόγραμμα αναδημοσιεύεται από το Αθηνόραμα και ισχύει για την πρώτη βδομάδα προβολής

ΚΕΝΤΡΟ - ΚΟΛΩΝΑΚΙ
ΙΝΤΕΑΛ
Πέμ.-Τετ.: 18.00/ 20.10/ 22.20

ΧΑΛΑΝΔΡΙ - ΧΟΛΑΡΓΟΣ
ΑΒΑΝΑ
Πέμ.-Τετ.: 18.30/ 20.40/ 22.50, Τρ. 18.30/ 22.50

2 Responses so far.

  1. verbal said

    Το ζοφερό Winter's Bone (3.5/5) που είναι η ταινία της εβδομάδας, το υπνωτιστικό Uncle Boonmee (3/5), το περιπατητικό The Way Back (2/5), το απλοϊκό The Rite (2/5) και το ντιβιντιάρικο Open Season 3 (1/5) έρχονται να ακολουθήσουν στο πλημμύρισμα των αιθουσών το Σαββατοκύριακο των Όσκαρ, η καθυστερημένης διανομής Biloba (2009) (αίθουσες) που είχε βραβευθεί απ' το κοινό στο προπέρσινο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το σεξουλιάρικο No Strigns Attached που σου ετοιμάζει ο cheaplog.

    Παράλληλα, με το γερμανικό Kuhle Wampe, oder: Wem gehört die Welt? (1932) που είχε γυρίσει ο Βούλγαρος Slatan Dudow σε σύλληψη και σενάριο του Bertolt Brecht, ξεκινά από σήμερα ο κύκλος προβολών της New Star με τίτλο Η Εργατική Τάξη Πάει Σινεμά, έδρα το Τριανόν (Κοδριγκτώνος 21), και εισιτήριο ανέργων στα 3 ευρώ και εργατικό στα 5, στο οποίο περιλαμβάνεται το μουσικό πρόγραμμα μελοποιημένων ποιημάτων του Brecht που θα προηγείται των ταινιών.

  2. Ody said

    Έχω την εντύπωση ότι η ταινία λειτουργεί λίγο καλύτερα στο αμερικάνικο ακροατήριο, που είναι πιο εξοικειωμένο με την hillbilly λογική, απ'ότι στο ευρωπαϊκό αλλά ακόμα κι έτσι είναι πολύ καλή.
    Η τελευταία πρόταση του verbal είναι όλα τα λεφτά.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.