Η Καρδιά του Κτήνους - Review

Η Καρδιά του Κτήνους
3.5/5(3.5/5)

Σκηνοθεσία: Ρένος Χαραλαμπίδης
Σενάριο: Ρένος Χαραλαμπίδης (από το ομότιτλο μυθιστόρημα του Πέτρου Τατσόπουλου)
Παίζουν: Ρένος Χαραλαμπίδης, Γιώργος Βουλτάτζης, Μάνος Βακούσης, Τζίνα Θλιβέρη

Όπως όλοι ξέρουμε, τα μόνα πράγματα που παράγει σταθερά ο ελληνικός κινηματογράφος σήμερα, είναι ή κοινωνικά δράματα που πνίγονται στον μίζερο δήθεν νεορεαλισμό τους, ή ανέμπνευστες φαρσοκωμωδίες που νομίζουν ότι ο μόνος τρόπος να πετύχουν φυσικότητα στους διαλόγους, είναι να πετάνε ένα «μαλάκας» ανά πέντε λέξεις. Ό, τι παρεκκλίνει απ’ αυτό (όπως λόγου χάρη το CCTV, ο Όμηρος, η Αληθινή Ζωή, ή ακόμη και το Όνειρο του Σκύλου), το τρώει η μαρμάγκα.

Ευτυχώς, υπάρχει ο Χαραλαμπίδης, που έχει βρει αυτή τη μαγική φόρμουλα να μπερδεύει αρχετυπικές τραγικές ιστορίες με μια ποιητική μορφή κωμωδίας, που δεν έχει ανάγκη τη χυδαιότητα ή το κλισέ για να βγάλει γέλιο. Μ’ αυτή τη φόρμουλα έχτισε το No Budget Story και αυτή εξύψωσε τα Φτηνά Τσιγάρα του. Εντάξει, αυτή και λίγη βοήθεια απ' τον Πέτρο Τατσόπουλο, που τον έκλεψε από μια φορά για κάθε ταινία και έφτιαξε σκηνές-trademark.

Στην Καρδιά του Κτήνους, είπε να ξεχρεώσει, μεταφέροντας στην οθόνη το ομότιτλο μυθιστόρημα, όπου ένας άρτι απολυθής απ’ το στρατό απόφοιτος της φιλοσοφικής, συναντά στην κηδεία της μητέρας του έναν παλιό συμμαθητή, και πριν το καταλάβει βρίσκεται μπλεγμένος σε μια ένοπλη ληστεία και αποκτά καινούρια φιλοσοφία ζωής.

Μόνο που, αυτή τη φορά, σε κάποια σημεία σα να μην έπιασε η συνταγή. Ο Χαραλαμπίδης δείχνει να πνίγεται από τη γλώσσα του βιβλίου στους διαλόγους, δεν έχει χώρο και χρόνο να απλώσει τα πλάνα του όπως μας έχει συνηθίσει, ενώ και η δυσκολία του αρκετές φορές να κατακτήσει το ρόλο δεν περνάει απαρατήρητη.

Πάντα πίστευα ότι ο μόνος άνθρωπος που είναι κατάλληλος για να ερμηνεύσει τους χαρακτήρες του Χαραλαμπίδη, δεν είναι άλλος από τον Ρένο Χαραλαμπίδη. Απλώς το πρόβλημα είναι πως αυτή τη φορά ο χαρακτήρας δεν είναι του Ρένου Χαραλαμπίδη. Μπορώ μόνο να υποθέσω ότι για κάποιο λόγο δεν θέλησε να κάνει δική του την ιστορία. Πάντως η ταινία δεν παύει να είναι μια εξαιρετική κωμωδία, με άριστες δόσεις χιούμορ, τρελούς supporting χαρακτήρες, δεύτερους ρόλους για Όσκαρ, και… μια ατμόσφαιρα… φιλμ-νουάρ.

3 Responses so far.

  1. Qfwfq said

    Μήπως θα μπορούσες να δώσεις περισσότερες πληροφοριές για αυτό που αναφέρεις με τον Πέτρο Τατσόπουλο? Δεν το είχε πάρει το αυτί μου. Email ευπρόσδεκτα.

  2. verbal said

    Αν έχεις δει τις προηγούμενες ταινίες του Χαραλαμπίδη, φαντάζομαι πως θα καταλάβεις τι εννοώ απ' το trailer κιόλας της Καρδιάς.

    Όπως έλεγε κι ο ίδιος όταν προλόγιζε την ταινία του στις τελευταίες Νύχτες Πρεμιέρας, η πρώτη του ταινία, η μικρού μήκους Βασικά δε με Λένε Γκούφυ, βασίζεται εξ ολοκλήρου σε μια σκηνή του βιβλίου του Τατσόπουλου, στο No Budget Story η σκηνή με την ατάκα "γυναίκες - πεταμένα λεφτά" επίσης, και στα Φτηνά Τσιγάρα μια απ' τις πιο χαρακτηριστικές ατάκες ("Εγώ ποιός είμαι τώρα, ο μαλάκας είμαι;") είναι επίσης απ'το ίδιο βιβλίο.

    (Φαντάζομαι γι' αυτό μιλάμε ε; )

  3. Qfwfq said

    Ναι γι'αυτό μιλάμε. Οι πληροφορίες για τις ατάκες που έδωσες ήταν ακριβώς αυτό που ζητούσα. Για τη μικρού μήκους δεν το ήξερα. Το "no budget story" είναι από τις αγαπημένες μου ταινίες, αλλά τα "Φτηνά Τσιγάρα" τα περίμενα καλύτερα.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.