Κάνες 2006: Τα βραβεία

Στο The Wind That Shakes the Barley του Ken Loach απονεμήθηκε, μόλις, ο Χρυσός Φοίνικας των φετινών Κανών.

Ο μεγαλύτερος, σε ηλικία, σκηνοθέτης του φετινού φεστιβάλ έκανε μια ταινία για δυο αδέρφια στο χαλασμό του πολέμου για την ανεξαρτησία της Ιρλανδίας, πριν 80 περίπου χρόνια. Και συμπαθήθηκε απ' όλους τους κριτικούς, χωρίς να τον έχει ξεχωρίσει σχεδόν κανείς. Όμως, ο όλος (αντι)πολεμικός και πολιτικός αχός γύρω από τη Croisette φέτος, λειτούργησε τελικά υπέρ του πιο συνεπούς σοσιαλιστή αγωνιστή. Κάτι σα, δίκαιο, βραβείο ζωής, ακόμα πιο δυνατό από τη βράβευσή του πριν δυο χρόνια για το σύνολο του έργου του.



Τα μεγάλα φαβορί για το μεγάλο βραβείο, περιορίστηκαν σε δεύτερους ρόλους (αφού προφανώς η κριτική επιτροπή δε μπορούσε να διαλέξει ομόφωνα ένα από τα δύο για παραπάνω). Τιμές για σενάριο και γυναικείο ρόλο (για όλο το cast!) έλαβε το Volver του Almodóvar. Ενώ για τη σκηνοθεσία του Babel βραβεύτηκε ο Alejandro González Iñárritu.

Η πλήρης λίστα των βραβείων:
  • Palme d'Or: "The Wind That Shakes The Barley", Ken Loach
  • Grand Prix (Δεύτερο Βραβείο): "Flanders", Bruno Dumont

  • Prix de la Mise en Scene (Σκηνοθεσία): Alejandro Gonzalez Inarritu, "Babel"
  • Prix du Scenario (Σενάριο): Pedro Almodovar, "Volver"

  • Camera d'Or (Καλύτερη Πρώτη Δημιουργία): "A Fost sau n-a fost?" (12:08 East of Bucharest), Corneliu Porumbolu
  • Prix du Jury (Βραβείο Κριτών): "Red Road", Andrea Arnold

  • Prix d'Interpretation Feminine (Γυναικεία Ερμηνεία): Ensemble cast, "Volver", Pedro Almodovar(Penelope Cruz, Carmen Maura, Lola Duenas, Blanca Portillo, Yohana Cobo, Chus Lampreave)
  • Prix d'Interpretation Masculine (Ανδρική Ερμηνεία): Ensemble cast, "Indigenes", Rachid Bouchareb (Jamel Debbouze, Samy Naceri, Sami Bouajila, Roschdy Zem, Bernard Blancan)

    Court-Metrage (Μικρού Μήκους):

  • Palme d'Or : "Sniffer", Bobby Peers
  • Prix du Jury: "Premiera Nieve", Pablo Aguero
  • Ειδική Μνεία: "Conte de quartier", Florence Miaihe

Previously on Movies for the Masses: Deutcher Filmpreis 2006: Οι νικητές

2 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    Σύμφωνα με το Digital Spy o Ken Loach παρά το μεγάλο βραβείο δυσκολεύεται να βρει διανομή στη Βρετανία, όπου έχουν παραγγελθεί μόνο 30 κόπιες της ταινίας. Συγκριτικά, στη Γαλλία έχουν ζητήσει πάνω από 300 και στην Ιρλανδία καμιά 50αριά.

  2. cheaptalk said

    Όπως αναφέρει το Reuters τα δικαιώματα του Ανέμου για τις αμερικάνικες πολιτείες απέκτησε η (κάπως) ανεξάρτητη IFC. Που σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το ειδικό βάρος της ταινίας για να προωθήσει τις διάφορες διπλοτριπλο-ταυτόχρονες διανομές της. Και θα κάνει πρεμιέρα την Άνοιξη σε αίθουσες και καλωδιακή (pay per view φυσικά).

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.