100 ταινίες που ενέπνευσαν τον κόσμο

Εξήντα χρόνια μετά, και τίποτα δεν έχει καταφέρει να ρίξει από την κορυφή, την απόλυτη feel good ταινία όλων των εποχών. Το It’s a Wonderful Life (1946), η ταινία ορόσημο στην καριέρα του Frank Capra για έναν τύπο που ωθείται στην αυτοκτονία και τελικά αλλάζει γνώμη, γιατί είναι μια υπέροχη ζωή αυτή που ζούμε, εδώ και έξι δεκαετίες είναι Η ταινία γενικά για όλες τις μελομακαρονεμένες στιγμές. Η παντοκυριαρχία της σε χαζοχαρούμενες λίστες έχει εδραιωθεί τόσο, που αμφιβάλλω πια αν μπαίνει κανείς στον κόπο να τη δει κιόλας, πριν τη βάλει κατευθείαν στην κορυφή της δικιάς του. Τώρα ο Capra έκλεισε άλλη μια πρωτιά, με το American Film Institute να την ανακηρύσσει ως top ταινία στις 100 Most Inspirational American Movies.


Το AFI, που έχει αρχίσει τα τελευταία οκτώ χρόνια να βγάζει ταξινομημένες τοπ κατοστάδες επικεντρωμένες στα πρώτα 100 χρόνια του αμερικάνικου κινηματογράφου, έχει κατά καιρούς βραβεύσει τον Humphrey Bogart και την Katharine Hepburn ως Greatest Screen Legends, τον Dr. Hannibal Lecter ως top Villain και τον Atticus Finch του To Kill a Mockingbird ως το αντίδοτό του, και το Ψυχώ (1960) ως το κορυφαίο θρίλερ, ενώ πέρυσι ανακήρυξε το “Frankly my dear, I don’t give a damn,” ως την πιο αξέχαστη ατάκα στην (100ντάχρονη) ιστορία του (αμερικάνικου) κινηματογράφου.

Φέτος, έβαλε τα 1.500 μέλη του να ψηφίσουν τις 100 ταινίες που τους... «εμπνέουν.» Και όπως είναι λογικό, ο καθένας μας αντλεί έμπνευση από διάφορα πράγματα. Ο cheaplog λόγου χάρη, πιθανότατα να αντλούσε έμπνευση από την Τέχνη του Βαθιού Λαρυγγιού. Το Shitsite ξέρουμε ότι τραβάει απ' το Jackass. Το AFI, εκτός απ’ το It’s a Wonderful Life που τους κρατάει απ’ το να κόψουν τις φλέβες τους κάθε φορά που βλέπουν αμερικάνικα αριστουργήματα όπως το Date Movie, ή το Gerry, έβαλε στη λίστα του τη Λίστα του Σίντλερ (1993/#3) που τους θυμίζει γιατί στο Thanksgiving φουρνίζουν γαλοπούλα, αντί για, ας πούμε, Εβραίους, το Rocky (1976/#4) που σε κάνει να θες να σηκωθείς και να πας στη λαϊκή να τρέξεις πάνω-κάτω, το Philadelphia (1993/#20) που τους εμπνέει να χρησιμοποιούν προφυλάξεις, και το A Beautiful Mind (2001/#93) που φαντάζομαι θα έχει κάνει πολλούς να διαβάσουν λίγη Ανάλυση, μπας και πάρουν κάνα πτυχίο. Και ένα σωρό άλλες ταινίες, που πραγματικά δεν καταλαβαίνω τι έμπνευση προκαλούν. Είναι όμως φοβερές ταινίες έτσι κι αλλιώς, οπότε μπορεί απλώς να εννοούν ότι σε εμπνέουν να τις ξαναδείς.

Θα ρωτούσαμε γιατί δεν έχουν μέσα τη Μεγάλη Απόφραξη, αλλά δεν είναι αμερικάνικη. Όμως το Ace Ventura, ένας ύμνος στη ζωοφιλία, θα μπορούσε να έχει μια θέση...

One Response so far.

  1. Αταίριαστος said

    Αυτή η γ... η ταινία (Την Υπέροχη Ζωή, λέω) έχει φοβερή δύναμη. Οσες φορές κι αν τη δω θα κλάψω ακόμη κι αν προσπαθώ με το ζόρι. Γι' αυτό την έχω στην κορυφή στον κατάλογο με τις προσωπικές μου κλαφτερές ταινίες

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.