Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2006: Η Έναρξη


Το πρώτο πράγμα που σε υποδέχεται στη Θεσσαλονίκη, είναι το ανελέητο τικ τακ τοκ στα πλακάκια του αεροδρομίου, σαν τα κουτάλια του πιτσιρικά στο Mimic (1997). Και οι κοπέλες που βαδίζουν με πολύ ψηλά τακούνια σε πολύ λεπτές ισορροπίες. Ο Λευκός Πύργος, η ομίχλη του και τα άλλα πλακάκια στο λιμάνι που σου τσακίζουν τα πόδια και σου αφήνουν μελανιές στις πατούσες μια βδομάδα μετά για να θυμάσαι τα τρεχαλητά από αποθήκη σε αποθήκη δε πήγαν πουθενά και φέτος αν ανησυχούσες. Όπως και η υπόλοιπη φεστιβαλική S/M κατάσταση που φέρνει τη δική της αντιφατική ευφορία.

Αντιφατική σαν τη χτεσινή τελετή έναρξης, πιο ήρεμη και διακριτική απ’ την περσινή εξτραβαγκαντσα τσιρκολάνων, που ξεκίνησε με ένα γλυκό και χαριτωμένο, αλλά μάλλον άνευ στόχου κλιπάκι με τον Γιώργο Πυρπασόπουλο, την Αθηνά Μαξίμου και το cameo του Δημήτρη Σταρόβα, σε κλασική πλοκή βωβού ασπρόμαυρου, ειρωνικό προς την προβλεψιμότητα του κινηματογραφικού προϊόντος παρά το πέρασμα των χρόνων, και αρκετά αστείο για να κρατήσει το κοινό ζεστό μέχρι να πηδήξουν οι πρωταγωνιστές του από την οθόνη στη σκηνή. Για ν’ αρχίσουν να παρουσιάζουν το φεστιβάλ με ατάκες εξίσου ανέμπνευστες με τις περσινές, τη Μαξίμου να χάνει τα λόγια και να ξεχνά τις ατάκες με την ίδια συχνότητα της Μπρέμπου πέρσι, και όλα αυτά να ανοίγουν το δρόμο για τους επίσημους να ανέβουν στο podium και να πούνε τα δικά τους, για πάρα, μα πάρα πολύ ώρα. Απ’ όλους ξεχώρισε πάλι η διευθύντρια, Δέσποινα Μουζάκη, και πάλι όχι γι’ αυτά που έλεγε, αλλά για την τρεμουλιαστή, κουρασμένη φωνή της. Μπορεί να της είπαν ότι της πήγαινε την προηγούμενη φορά, αλλά εγώ ανησυχώ. Για την υγειά της.


4 Responses so far.

  1. Loucretia said

    Τςτςτς, ακομη δε πατησες το ποδι σου κι αρχισες τη γκρινια!

    Α, και να μου φερεις ενα αναμνηστικο του φεστιβαλ, κατα προτιμηση mouse-pad ή αφισσα :-ΡΡΡ

  2. verbal said

    Σήμερα, αναμένονται ο Υπουργός Πολιτισμού κος Βουλγαράκης κι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κος Παπούλιας, που θα δουν πλάι-πλάι το γαλλοβελγοαλγερινό Mon Colonel To trivia: ο κος Παπούλιας είναι ο πρώτος Πρόεδρος Δημοκρατίας που παρίσταται στο Φεστιβάλ. Ever.

  3. cheaptalk said

    Λουκρητία, φέτος βρήκες να μη πας που είναι στη μόδα οι τακουνάρες στα πλακάκια και η έναρξη ήταν αφιερωμένη στις βασιλικές εσάρπες που περιφέρεις τόσα χρόνια με τις αεράτες κινήσεις που βγάζουν το μάτι του δίπλα και του πίσω με τη μία?

  4. cheaptalk said

    BTW, όπως έγραψα και στην estelle στο Scarlet Carpet της, η φετινή έναρξη με βασίλισσες δεκαεφτανοεμβριάτικα, αποτέλεσε θρίαμβο του counter-programming, αν όχι τιποτάλλο.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.