Sundance 2007: Μέρα παγκόσμιας γλώσσας

Ανακοινώθηκαν τα ξημερώματα στο Park City της Utah και στη τελετή λήξης του, τα βραβεία του φετινού Sundance. Με τον διευθυντή του, Geoffrey Gilmore, να επιβεβαιώνει ότι η αποστολή που ανακοινώθηκε με τις συμμετοχές εκτελέστηκε και "τα φιλμ στο φετινό πρόγραμμα διεύρυναν και καθόρισαν τις δυνατότητες των ανεξάρτητων ταινιών του μέλλοντος".
Μια ακόμα αυτο-επιβεβαίωση ήρθε και για τον Daily Insider, την ημερήσια έκδοση του φεστιβάλ, που χτες πρόβαλλε τις "όχι και τόσο ξένες γλώσσες" στο αφιέρωμά του. Με πρώτο πρώτο να σπάει το "καλλιτεχνικό γκέτο της ξένης γλώσσας", συνάδοντας με την "εξωτερικευμένη ευαισθησία" της Αμερικής προς τον υπόλοιπο κόσμο (το Αφγανιστάν, το Ιράκ και το Ιράν ας πούμε) μετά την 9/11, το Padre Nuestro του κενυάτικης καταγωγής Christopher Zalla. Το φιλμ με τον αμετάφραστο από το φεστιβάλ τίτλο, αφηγείται την ιστορία δυο παράνομων μεταναστών στη Νέα Υόρκη, με τον έναν και μεγάλο αλανιάρη να κλέβει τη ταυτότητα του πράου άλλου που πάει να συναντήσει τον πατέρα του, και να.. πάει να τον συναντήσει (ως γιος του). Γυρισμένο ολόκληρο στα Ισπανικά και τον δημιουργό του να γελάει με τους χολιγουντιανούς που του λέγαν να τα κάνει αγγλικά με προφορά, το φιλμ κέρδισε και το σημαντικότερο βραβείο του πιο σημαντικού ανεξάρτητου φεστιβάλ. Αυτό της καλύτερης δραματικής ταινίας.

Πρώτο σε σειρά ανακοίνωσης κάθε χρόνο και πρώτο σε ενδιαφέρον από φέτος όπως ξαναματάπαμε είναι για τη διοργάνωση το βραβείο του καλύτερου ντοκιμαντέρ. Και σε αυτό δεν ανακοινώθηκε καμιά έκπληξη που να τη ξέρουν μόνο οι insiders, αφού βραβεύτηκε το (εντυπωσιακότερο από πολλά εντυπωσιακά όπως λέγεται) βραζιλιάνικο Manda Bala / Send a Bullet. Με θέμα την ανάπτυξη των απαγωγών σαν απόρροια της τεράστια διαφθοράς και ταξικής ανισότητας στο Σάο Πάολο.

Το βραβείο σκηνοθεσίας πήγε στον Jeffrey Blitz για το Rocket Science μια κωμωδία τύπου Sundance ή, για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση που κολλάνε στα φόρα σαν αστείο για οποιαδήποτε ταινία πια, "this year's Little Miss Sunshine". Ειδικό βραβείο επιτροπής παρέλαβε η Jess Weixler για το μουνάκι της που βγάζει δόντια όπως απαθανατίστηκε στο πολυσυζητημένο Teeth. Ενώ το βραβείο κοινού πήγε στο Grace Is Gone, άλλη μια ταινία αγορασμένη από τους Weinsteins (τα Δόντια τα πήραν μέσω της Lionsgate που δεν ανήκει στην MPAA για να τα βγάλουν αλογόκριτα μάλλον). Η τελευταία μάλιστα ήταν η πρώτη δραματική που πουλήθηκε, με τη λήξη της προβολής της, μέσα σε πανικό προσφορών σε τουαλέτες και σκοτάδια, από executives που ψάχναν να βρουν τίποτα να πουλήσουν (στις αίθουσες με τη σειρά τους) πηγμένοι στα ντοκιμαντέρ, όπως το 'παμε κι αυτό.

Και πέρσι το φεστιβάλ έβγαλε πρώτη και καλύτερη μια ισπανο-μεταναστευτική, τη Quinceañera (2006), που γενικά έμεινε μπουκάλα με τον παπουθείο και τον γκεϊξάδερφό της, χάνοντας το κοινό από τη εξίσου μικρή Miss Sunshine (2006) και τους κριτικούς από τον πολύ καλύτερο Half Nelson (2006). Χωρίς αυτό να σημαίνει τίποτα. Όλες τις φετινές βραβεύσεις περιέχει η επίσημη ανακοίνωσή τους στο έγγραφο 2007 Sundance Film Festival Announces Jury and Audience Awards.


Previously on Movies for the Masses: Oscars 2007: Οι υποψηφιότητες

2 Responses so far.

  1. verbal said

    Λίγο νωρίτερα βέβαια τέλειωσε και το Slamdance, που τα τελευταία (13) χρόνια είναι το this year's Sundance, αφού φιλοξενεί ταινίες σαφώς πιο ανεξάρτητες απ' το γνωστό πανηγύρι του Park City, τόσο μάλιστα που τις περισσότερες φορές δεν εξαρτώνται καν από σενάριακές, ή σκηνοθετικές, ή ερμηνευτικές ικανότητες. Όπως είναι λογικό να γίνεται όταν είσαι το εναλλακτικό φεστιβάλ ενός εναλλακτικού φεστιβάλ, και παίζεις low budget ντεμπούτα.

    Το φετινό πρόγραμμα μυθοπλασίας είχε έντονο άρωμα από κατάχρηση ναρκωτικών (στη μυθοπλασία, όχι στη μυθοπλαστική διαδικασία, αν κ δεν αποκλείται κι αυτό), ενώ το mockumentary American Zombie που είχε ένα κάποιο ανεπαίσθητο buzz γύρω από την ιστορία του για πραγματικά ζόμπι που ζουν πραγματικές ζωές στην πραγματική Αμερική, άφησε μέτριες εντυπώσεις στη μεταμεσονύχτια προβολή του.

    Όπως και στο Sundance, αίσθηση έκανε και στο Slamdance ένα ντοκιμαντέρ, το King of Kong, για δυο μανιακούς που βάζουν στόχο να καταρρίψουν το ρεκόρ στο arcade Donkey Kong. Οι περιπέτειές τους θα φτάσουν στις αμερικάνικες αίθουσες το ερχόμενο καλοκαίρι, αφού η ταινία αγοράστηκε απ' τη New Line.

    Μερικούς τίτλους σε bold κατάφερε να κατακτήσει και το τμήμα Guerilla Gamemaker της διοργάνωσης, όπου θα έκανε το ντεμπούτο του βιντεοπαιχνίδι βασισμένο στη σφαγή του Columbine, το οποίο όμως αποσύρθηκε για λόγους πολιτικής ορθότητας.

    Για τη λίστα των νικητών του Slamdance κάνε κλικ εδώ, και σώσε τη σελίδα, γιατί έτσι όπως πάνε τα πράγματα, δεν είναι απίθανο να τους ανακαλύψουν οι this year's Νύχτες Πρεμιέρας για τους ανεξάρτητους ανεξάρτητους Αμερικανούς τους.

  2. cheaptalk said

    Ενώ ακόμα δημοσιεύονται wrap-ups για το φεστιβάλ φυσικά, το Cinematical με έβγαλε από τον κόπο να κάθομαι να φτιάχνω κατάλογο με όλα τα φιλμ που πουλήθηκαν. Δεν είναι όλη η εικόνα του φεστιβάλ και κάποια φιλμ άξιζαν κάποια ακόμα συζητιούνται και τα λοιπά, αλλά είναι ο.. λογαριασμός στο τέλος, όπως και να το κάνουμε.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.