Η Ψυχή στο Στόμα (2006)

Χάρισμα απ' τις Μάζες, διπλές προσκλήσεις για τις προβολές της Ψυχής στον Μικρόκοσμο. Αφού τσεκάρεις τις ώρες, κάνε κλικ και κλείσε θέση.

(3/5)

Σκηνοθεσία: Γιάννης Οικονομίδης
Σενάριο: Γιάννης Οικονομίδης, Λένια Σπυροπούλου, Ερρίκος Λίτσης
Παίζουν: Ερρίκος Λίτσης, Βαγγέλης Μουρίκης, Μαρία Ναυπλιώτου, κ.ά.


Δες/Κρύψε το trailer

Ένας κακομοίρης ζει το σύμπαν ως σε σαδιστική συνωμοσία που τον έχει βάλει στο μάτι, και δέχεται τη μια κακοποίηση πίσω απ' την άλλη, μέχρι που η οργή που χτίζεται σιγά-σιγά μέσα του, να βρει στόχο να εκτονωθεί. Ή μέχρι να φλιπάρει.Η πραγματικότητα όμως είναι ότι το σύμπαν δεν έχει μόνο αυτόν στο μάτι, αλλά ανεξαιρέτως όλους όσους ζουν στο καρκινικό αστικό τοπίο του Οικονομίδη, που στην δεύτερη ταινία του λες κι άνοιξε το συρταράκι απ' το Σπιρτόκουτο (2002), κι όλη η οργή βγήκε έξω και πλημμύρισε τη Γη. Άνθρωποι πνιγμένοι σε μια μίζερη καθημερινότητα, που τους σφίγγει να τους κλέψει το οξυγόνο απ' τα πνευμόνια, χτυπιούνται μεταξύ τους σα σκυλιά, συνθέτοντας μια ομάδα ηρωικών αντιηρώων που ζέχνει μισανθρωπισμό. Μέσα σ' αυτό το πεσιμιστικό τοπίο, ο θεατής ψάχνει απελπισμένα να βρει μια ηλιαχτίδα ανθρωπιάς και συμπόνιας, στους φίλους του πρωταγωνιστή του, στην οικογένεια, στους συγγενείς, αλλά ο Οικονομίδης του την έχει στημένη: ακόμη κι εκεί που κάτι αχνοφέγγει, δεν υπάρχει τίποτα. Πουθενά. Εκτός από μια διεστραμμένη άποψη προστατευτισμού απ' την εργοδοσία. Που κι αυτή, να φυλάξει το γρανάζι της όσο μπορεί θέλει, αποχαυνώνοντάς το κι άλλο στη διαδικασία.

Η δομή της ταινίας του Οικονομίδη είναι τρομακτικά τολμηρή και θαρραλέα για τα ελληνικά πράγματα, δεδομένων των υψηλών της φιλοδοξιών τουλάχιστον. Και δεν πέτυχε και λίγα. Είναι εύκολο να σου προκύψουν ενδοιασμοί στον τρόπο που ο Κύπριος σκηνοθέτης χρησιμοποιεί το χρόνο και το ρυθμό της ταινίας να απλώσει τον κόσμο του στην οθόνη, και να τον κατηγορήσεις για επαναληπτικότητα που καμουφλάρει κενότητα, όμως δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι η ταινία θα ήταν το ίδιο αποτελεσματική αν ήταν πιο λεπτοκομμένη. Αυτό που ίσως κουράσει άλλωστε, είναι μάλλον η μονοτονία της μελωδίας της εφευρετικής χριστοπαναγίας που ντύνει "μουσικά" την ταινία, η έλλειψη κρεσέντο περισσότερο, παρά οι στίχοι της. Αλλά έτσι ασφυκτικά μονότονη δεν είναι κι η ίδια η μιζέρια ανθρώπων που όχι μόνο δεν γνώρισαν ποτέ για να 'χουν να θυμούνται τι πάει να πει ευτυχία, αλλά δείχνουν σα να μην άκουσαν καν τη λέξη ποτέ; Τους βλέπεις με τη δυστυχία να τη φοράν για ρούχο μέρα μπαίνει μέρα βγαίνει, και λες, αυτοί οι άνθρωποι, είναι δυνατόν να υπήρξαν ποτέ χαρούμενοι; Είναι δυνατόν να μην υπήρξαν; Ξέρω γω; Εκεί είναι που πρέπει να ξεπεράσεις τη δυσπιστία, το suspension of disbelief που λένε και για τις χολιγουντιανές, για να μπορέσεις να πατήσεις το επίπεδο ρεαλισμού της ταινίας. Που σε αντίθεση με ότι έχεις συνηθίσει, δε βρίσκεται πιο πάνω, αλλά αρκετούς ορόφους πιο κάτω απ' τη δική σου πραγματικότητα. Ελπίζω.

Δες/Κρύψε τις αίθουσες που ανοίγει

*Το πρόγραμμα αναδημοσιεύεται από το Αθηνόραμα και ισχύει για τη πρώτη βδομάδα προβολής

ΦΙΞ - Ν. ΣΜΥΡΝΗ - Π. ΦΑΛΗΡΟ
ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ PRINCE FIMCENTER
Λ. Συγγρού 106, Φιξ (ΜΕΤΡΟ Συγγρού-Φιξ), 2109215305.
Πεμ. - Τετ.: 18.20/ 20.20/ 22.20/ 00.15


7 Responses so far.

  1. mans said

    μιας και απότι βλέπω παίζει και Θεσσαλονίκη στη Βακούρα - πραγματικά απίστευτο, αλλά αληθινό - παίζει για εκεί καμια πρόσκληση;

    :-ppp

  2. verbal said

    Ο πανταχού παρών Δελτίος Τύπου, μας ενημερώνει ότι "εξαιρετικά ξεκίνησε Η ΨΥΧΗ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ τις προβολές της εχθές Πέμπτη στον κινηματογράφο Μικρόκοσμο. Η ταινία έδειξε πραγματική "ψυχή" κόβοντας το απίθανο νούμερο των 426 εισιτηρίων", αριθμός ρεκόρ για τον Μικρόκοσμο απ' την έναρξη της λειτουργίας του. Και μπορεί να σου φαίνεται μικρός, αλλά σκέψου ότι η αίθουσα χωράει 200 άτομα, και μιλάμε μόνο για την Πέμπτη, το δυνατό τριήμερο ξεκινάει σε μια ωρα.

    Επίσης, ο Δελτίος αναφέρει πως "πολύς ήταν και ο κόσμος που συγκεντρώθηκε στο φουαγιέ του κινηματογράφου, για να παραβρεθεί στα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης κόμικς με θέμα "ΒΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ" από τους συντελεστές του περιοδικού Κόμικς και Επιστημονικής Φαντασίας "9" της "Ελευθεροτυπίας" [...] Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό κάθε μέρα από τις 18:00 ως τις 24:00 για όσο καιρό προβάλλεται Η ΨΥΧΗ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ".

  3. cheaptalk said

    Όπως και στο Μικρόκοσμο έτσι κι εδώ η ζήτηση για θέσεις είναι στο capacity. Έχουν μείνει προσκλήσεις μόνο για Κυριακή και Δευτέρα, και ζητάμε συγγνώμη απ' όσους δε πρόλαβαν τις υπόλοιπες μέρες και δε βολεύτηκαν με αυτές (και είναι λίγο τυχεροί-άτυχοι). Το θέμα μένει όπως έχει γιατί μάλλον θα προκύψουν και επιπλέον προσκλήσεις, για την επόμενη βδομάδα.

  4. Anonymous said

    οτι πιο απαισιόδοξο και πεσιμιστικό έχει εκφράσει έλληνας σκηνοθέτης.ένα underground αριστούργημα.
    ps.Την Τρίτη 27/2 στις 00.00 η ΝΕΤ προβάλει το "Σπιρτόκουτο"."Καλή μας διασκέδαση"...

  5. cheaptalk said

    Οι προσκλήσεις εξαντλήθηκαν προς το παρόν, μέχρι να βρούμε κι άλλες ακόμα. Το διαφημιστικό μπανεράκι το κατέβασα αλλά αν έφτασες να διαβάσεις μέχρι εδώ, δε χάνεις τίποτα να δοκιμάσεις να πάρεις σειρά προτεραιότητας αν προκύψει τίποτα.

  6. Anonymous said

    Τι ήταν κι αυτό, βρε παιδιά;! Την Κυριακή το βράδυ πήγα στην "Ψυχή" (ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση mftm!!) και τη Δευτέρα παραλίγο να μην πάω δουλειά (πράγμα όχι απαραίτητα κακό…). Μετά το σινεμά, χρειαζόμουν απαραίτητα 2-3 ποτάκια…
    Κανείς, πρέπει οπωσδήποτε να κάνει κάτι ΕΥΧΑΡΙΣΤΟ πριν λήξει τη βραδιά του, μετά την ταινία. Κάτι για να φύγει η γεύση στο στόμα που σου αφήνει η «Ψυχή» που έχει εγκατασταθεί εκεί…
    Πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά. Καλοδουλεμένη, όσο και δυσάρεστη!
    Δε νομίζω να έχω δει άλλη ταινία με τόση λεκτική βία, τέτοιου –εκνευριστικού σε βαθμό που φέρνει γέλιο!- τύπου. Είναι ένα ψυχολογικό τεστ!
    Βγήκα από το σινεμά αφελώς ανήσυχη, του τύπου: λες να υπάρχουν τέτοιοι «μικρόκοσμοι» (?) ανθρώπων;! Φοβάμαι πως ναι! (δεν έχω πάει και στρατό για να ξέρω ακριβώς…) Αλλά και ξινή, του στυλ: ΟΚ, κατάλαβα ότι βάραγε αλύπητα και χρησιμοποιούσε την υπερβολή και την επανάληψη –σε συνδυασμό με την, επίσης υπερβολική, αδράνεια του πρωταγωνιστή- για να κτυπήσει κόκαλο και να μας δώσει, υπό τύπου σφαλιάρας, αυτά που ήθελε να μας δώσει. Αλλά σε τι έφταιξα, για να περάσω ένα τέτοιο 2ωρο;! Τι μπορεί να κέρδισα τώρα εγώ, ως θεατής χωρίς στοιχεία μαζοχισμού, από το βασανισμό μου;
    Γιατί το σύγχρονο ελληνικό σινεμά (εκτός λίγων εξαιρέσεων) πρέπει να ασχολείται, είτε με τη νοσηρή μιζέρια σε uncut/μισώ-το-μοντάζ version (οι νεορεαλιστές κουλτουριάρηδες), είτε με σαχλά, υστερικά, «κωμικά» σενάρια κατινο-lifestyle (οι της pop αρπαχτής); Άσε που έχουμε δει και συνδυασμό των δύο, πράγμα που είναι… ότι καλύτερο. Hang the DJ!!
    Εντάξει, καθώς περνούσε η ώρα (και τα ποτάκια, από μπροστά μου), η «Ψυχή» καθόταν μέσα μου. Ήταν μια ταινία που ήξερε ακριβώς τι ήθελε να κάνει και πως να το κάνει. Χρησιμοποιούσε με μαεστρία τα μέσα που επέλεξε να χρησιμοποιήσει. Ήταν original. Είχε ψυχή. Δούλεψε πάνω σε ένα είδος βίας πιο δύσκολο και υπόγειο από τα «αίματα». Ειδική μνεία στην τελευταία σκηνή (εικόνα από υγρό παρμπρίζ) που μου άρεσε πολύ (και) εικαστικά. Αν το εκχυδαΐσουμε το θέμα, από οπτική «βλέπω ριάλιτυ», μπορεί να σε κάνει να αισθανθείς πολύ ωραία με τη δική σου τη ζωή και τους ανθρώπους του περιβάλλοντος σου, αν χρειάζεσαι τέτοια επιβεβαίωση.
    Απλά ελπίζω την επόμενη φορά στο σινεμά, την ταινία που θα δω να την απολαμβάνω όσο τη βλέπω, να βγαίνω γεμάτη από την αίθουσα και να μου αφήνει – σαν εξτραδάκι- και κάτι για μετά (β’ επίπεδα, αναλύσεις κλπ…). Πείτε με άπειρη και απαίδευτη, αλλά η συγκεκριμένη ταινία, βασικά μου άφησε το «εξτραδάκι»…

    ΥΓ: Χαμός στο «μικρόκοσμο»! Ατελείωτη ουρά. Στην αίθουσα είχαν βάλει και κάμποσα σκαμπό μπαρ, αλλά είχε και μερικούς όρθιους! Φοβερό που παίζεται μόνο εκεί, ενώ είχε ένα σχετικά καλό promotion…

    ΥΓ 2: Ενδιαφέρουσα η έκθεση κόμιξ με θέμα τη βία. Κάποια έργα πάταγαν πολύ πάνω στην απεικόνιση της «αρρώστιας». Μερικά άλλα ήταν πολύ καλές δουλειές, έξυπνες σεναριακά, με ευαισθησία και σκηνοθετικό ταλέντο.

  7. verbal said

    Αφού ξαναπέρασε μια βόλτα απ' τα αρχηγεία της Ψυχής στο Στόμα, ο Δελτίος Τύπου ενημερώνει: "την επόμενη Παρασκευή 16 Μαρτίου, μετά το τέλος της βραδινής παράστασης των 22:30, ο σκηνοθέτης Γ. Οικονομίδης, ο παραγωγός Π. Παπαχατζής και οι ηθοποιοί: Ε. Λίτσης, Β. Μουρίκης, Μ. Κεχαγιόγλου, Μ. Ναυπλιώτου, Κ. Ξυκομηνός, θα απαντήσουν σε ερωτήσεις των θεατών σε μία συζήτηση που θα συντονίσει ο κριτικός κινηματογράφου κος Χρήστος Μήτσης".

    Η συζήτηση θα είναι ανοιχτή στο κοινό, αλλά δεν εγγυάται κανείς πως θα βρεις θέση στην αίθουσα αν δεν είσαι μέσα απ' την προηγούμενη προβολή. Αν θες να το ρισκάρεις πάντως, πήγαινε απο νωρίς γιατί προβλέπεται πολιορκία. Α, κι αν μπορείς, μην την πέσεις στον Μήτση για το 300 πριν τελειώσει η συζήτηση.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.