Oscars 2007: Οι Νικητές

Live blogging δεν κάναμε, live αναμετάδοση είδαμε πάντως, και μετά από έξι και κάτι ώρες, φέτος μάλλον το άξιζε, έστω κι αν δεν είχαμε κουπόνια στοιχήματος να μας κρατάν στην άκρη του καναπέ. Κι η τελετή βοήθησε, με την DeGeneres να κάνει την πιο διακριτική παρουσίαση στην ιστορία ίσως του θεσμού --και πάλι καλά γιατί δεν είχε πολλά να δώσει με τις ατάκες της πέρα απ' το πολυδουλεμένο timing-- τους παρουσιαστές να προσφέρουν μπόλικα χαχανητά (το δίδυμο Al GoreLeonardo DiCaprio στην κορυφή τους), τους Πουλόπουλους Παυλόπουλους Ζαζόπουλους Pilobolus, τους χορευτές με τις σκιές, να προσφέρουν πρωτοφανώς εντυπωσιακά χορευτικά ιντερλούδια και τον Jack Nicholson να δηλώνει σιωπηλή συμπαράσταση στην Britney Spears με το νέο του, ξυρισμένο look. Τα απρόβλεπτα βαρετά μοντάζ δεν βοήθησαν, ούτε οι λόγοι των βραβευθέντων, αλλά δεν μπορείς να τα 'χεις όλα.
Η πορεία των βραβείων δεν είχε έλλειψη από εκπληξούλες φέτος, αν και μάλλον όχι τόσο για την Alkisti που με 15 σωστές μαντεψιές, έπιασε τις περισσότερες στον αέρα, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης, στην κατηγορία Κινουμένου Σχεδίου, όπου τα Cars του Lasseter είχαν γκαζώσει για το βραβείο, αλλά οι πιγκουΐνοι του Γιώργου Μηλλιώτη George Miller τούς αρπάξαν το επίσημο ένδυμα. Στο μη ζωγραφιστό κομμάτι πάντως, η μεγάλη ανατροπή της βραδιάς ήταν η μη ανατροπή στη μεγάλη κατηγορία της βραδιάς, όπου ο Πληροφοριοδότης αποδείχθηκε να έχει τις σωστές πληροφορίες, όπως φαινόταν κυρίως μετά τη βράβευση και για μοντάζ, και όπως φαινόταν ότι θα έκανε δηλαδή, πριν μήνες, πριν αρχίσει εκείνη την τρελή κούρσα το κίτρινο Volkswagen. Τα σέβη μου σε όσους επέμειναν στο προ Sundance φαβορί, και τη συμπαράστασή μου σε όσους ήθελαν να δουν μαζί μου χθες βράδυ να θριαμβεύει απ' το πουθενά η ταινία που ο Samuel L. Jackson είχε απ' τις Κάνες τιτλοφορήσει Crash Benetton. Τουτέστιν, σ' εμένα, και όπως έμαθα στο χαλί, τον Roeper.

Όπως φρόντισε να καταστήσει σαφές η DeGeneres χθες, τα φετινά Όσκαρ ήταν υπόθεση πολυεθνική, με τα ονόματα των τιμώμενων να καλύπτουν εθνότητες απ' την Αυστραλία μέχρι το Ηνωμένο Βασίλειο και απ' την Αμερική μέχρι την Κίνα, αλλά κανείς δε σκέφτηκε τους δύσμοιρους τους ανταποκριτές που περισσότερες από μία φορές προδόθηκαν απ' τις πολυγλωσσικές τους ικανότητες. Αν συνεχιστεί έτσι το πράγμα κάποιος θα πρέπει να σκεφτεί την χρήση διερμηνέων. Και δεν μιλάω μόνο για το Filmnet. Το οποίο πραγματικά δεν πρέπει να βγάζει φράγκο απ' την όλη ιστορία, αν σκεφτεί κανείς ότι οι διαφημίσεις στα διαλείμματά του ήταν σχεδόν αποκλειστικά εσωτερικές. Όπως και να 'χει, πέρα απ' την πολυπολιτισμικότητά τους, τα χθεσινά Όσκαρ μπήκαν στο ντουλάπι ως η χρονιά που επιτέλους βράβευσαν τον Scorsese (για την πρώτη του ταινία με πλοκή, που δεν ήταν δική του κλπ.), κατάφεραν να ετοιμάσουν δυο νέες καριέρες (Arndt και Hudson) και να εξασφαλίσουν κάνα δυο ακόμα μήνες sold out παραστάσεων για το Άστυ με τις Ζωές των Άλλων. Μήπως είναι ώρα η εταιρεία να σκεφτεί να την ξανανοίξει σε δυο-τρεις ακόμα αίθουσες;

Δες/κρύψε τη λίστα των νικητών


Best motion picture of the year
THE DEPARTED

Achievement in directing
Martin Scorsese - THE DEPARTED

Adapted screenplay
THE DEPARTED

Original screenplay
LITTLE MISS SUNSHINE

Achievement in film editing
THE DEPARTED

Performance by an actor in a leading role
Forest Whitaker - THE LAST KING OF SCOTLAND

Performance by an actor in a supporting role
Alan Arkin - LITTLE MISS SUNSHINE

Performance by an actress in a leading role
Helen Mirren - THE QUEEN

Performance by an actress in a supporting role
Jennifer Hudson - DREAMGIRLS

Best animated feature film of the year
HAPPY FEET

Best documentary feature
AN INCONVENIENT TRUTH

Best foreign language film of the year
THE LIVES OF OTHERS

Achievement in art direction - PAN'S LABYRINTH
Achievement in cinematography - PAN'S LABYRINTH
Achievement in costume design - MARIE ANTOINETTE
Best documentary short subject - THE BLOOD OF YINGZHOU DISTRICT
Achievement in makeup - PAN'S LABYRINTH
Original score - BABEL
Original song - "I Need to Wake Up" - AN INCONVENIENT TRUTH
Best animated short film - THE DANISH POET
Best live action short film - WEST BANK STORY
Achievement in sound editing - LETTERS FROM IWO JIMA
Achievement in sound mixing - DREAMGIRLS
Achievement in visual effects - PIRATES OF THE CARIBBEAN: DEAD MAN'S CHEST


Previously on Movies for the Masses: Razzies 2007: Μέρα αδιαφορίας

7 Responses so far.

  1. Alkisti said

    Αμην....και τωρα μπορουμε να κοιμηθουμε ήσυχοι.

  2. ShoppingTherapy said

    1. ο σκορτσέζε το πήρε για μια ταινία που δεν ήταν δικιά του
    2. οι άλλοι κατέβασαν μιούζικαλ και το τραγούδι πήγε στου αλ γκορ, χαχα
    3. η κωλέτσα που είναι κι αυτή από reality παίζει να πάρει ποτέ α΄γυναικείου;

  3. cheaptalk said

    Στις επιμέρους κατηγορίες, το σενάριο του William Monahan για το The Departed και η κινηματογραφία του Emmanuel Lubezki για το Children of Men ήταν τα επιτεύγματα της χρονιάς και πολύ μακριά (ειδικά η δεύτερη) από οτιδήποτε άλλο τα ανταγωνίζονταν. Δυστυχώς τον Lubezki τον έφαγε η μισο-ασχετοσύνη / μισο-συνήθεια που θέλει μια ταινία κάθε χρόνο να θεωρείται η τεχνικά ανώτερη (και να σκουπίζει τις ανάλογες κατηγορίες). Το σενάριο του Monahan κουβάλησε τη ταινία του (ακόμα και στην απονομή κάποιος φώναζε ότι ήταν η πρώτη του σκηνοθέτη με πλοκή) που είχε επιπλέον ξεχωριστούς συντελεστές και σε άλλες κατηγορίες.

    Δίκαια λοιπόν ο Πληροφοριοδότης πήρε το Όσκαρ, αφού ήταν ο πιο.. οσκαρικός από τους υποψήφιους. Μπορεί να μην ήταν τόσο επικός όσο τα Γράμματα από το Ίβο Τζίμα αλλά ήταν σχεδόν εξίσου τολμηρός. Και η τόλμη ανήκει εξ ολοκλήρου στον Scorcese που ξανα-ανακάλυψε όπως λένε τον εαυτό του και έκανε ένα φιλμ ολόδικό του. Και όσοι λένε ότι δεν είναι ο παλιός του εαυτός εκεί έχουν μείνει κιόλας.

    Κατά τα άλλα, οι Ζωές των Άλλων είχαμε βαρεθεί να λέμε ότι είναι ασταμάτητες ήδη εδώ και μήνες και ακόμα και η θυσία του Volver (για να μη μοιραστούν οι ισπανο-συμπαθούντες ψήφοι στη πεντάδα) δε μπόρεσε να τους σταματήσει. Τα τραγούδια των Dreamgirls ήταν για γέλια και μοιράστηκαν και τις ψήφους, όπως ξέραν πια μέχρι και οι κότες, πριν την απονομή. Το τέταρτο ονειροκόριτσο, ο Eddie Murphy, που ακόμα και στην είσοδο δε μπόρεσε να κρατήσει την ειρωνεία του (για όσους θάψαν το Pluto Nash (2002)) μετά την απονομή του β' ρόλου δε ξέρω τι έκανε αλλά καλύτερα που οι κάμερες τον ξέχασαν εντελώς. Η μικρή μεγάλη ταινιούλα έφτασε στη πηγή αλλά νερό δεν ήπιε και το σίγουρο για μένα είναι ότι έχασε το αγαλματάκι με πολύ μικρότερη διαφορά απ' ότι στο poll μας.

  4. cheaptalk said

    Η stella φέτος έκανε το κλασικό αφιέρωμα στο πιο κόκκινο χαλί της χρονιάς στο Glitter της, για να λέει με τη ησυχία της για "το ελάχιστο κόκκινο στα άχρωμα παπούτσια" και άλλες σημαντικές λεπτομέρειες που δεν αφορούν τις Μάζες. Αντιγράφω από κει το (συγκρατημένο) σχόλιό μου για τις εμφανίσεις που ήταν γενικά ανάλογες της αδιάφορης (με δυο τρεις εξαιρέσεις) παραγωγής της βραδιάς:

    Για μένα δυο ήταν οι στιγμές που άξιζαν αναφοράς. Αυτή η γιαγιά η Kirkland που πόζαρε καταχαρούμενη με αυτό το σκουπιδόχαλο στη πλάτη. Και η Jessica Biel που πήγε χωρίς σουτιέν όπως συνηθίζει τελευταία (μάλλον έχει ταράξει στα workouts και τις θηλές της) αλλά δυστυχώς με απαράδεκτο φιόγκο στο κωλαράκι.

    Απαράδεκτες ήταν όλες ανεξαιρέτως οι υπόλοιπες γυναικείες εμφανίσεις. Ειδικά κάποιες στιλ Kidman και Diaz μοιάζαν εφιαλτικά τραβεστί τέρατα από το outer space. Και όσες τις ακολούθησαν στη μποτοξίνωση βάλαν για κάποιο περίεργο λόγο όλες διπλή δόση στην αριστερή μεριά.

    Τον Gosling με τη μάνα του και την αδερφή του, και τον καταψύχραιμο παρά το διαγραφόμενο σνομπάρισμα της ακαδημίας Eastwood χάρηκα απ' τους άντρες (τον Murphy τον βάζω στη κατηγορία απαράδεκτων κοριτσιών φυσικά).

  5. Alkisti said

    Κατά την αποψη μου καλυτερη γυναικεία εμφάνιση: Reese, Witherspoon, Ανδρικη: Clive Owen.

    Καλα το φανταστηκα οτι αυτες με τον Gosling ηταν η μανα του και η αδερφη του.... Παλι καλα που δεν εφερε και ο Dicaprio τη δικιά του. Το συνηθίζει νομίζω.

  6. cheaptalk said

    Το US Weekly έκανε θέμα την υποψία όλων ότι ο Eddie Murphy τη κοπάνησε από τη τελετή αμέσως μετά την απονομή του Όσκαρ β' αντρικού στον Alan Arkin. Δε ξέρω αν είναι διασταυρωμένες οι πληροφορίες του περιοδικού, πάντως γενικά δεν υπάρχει κανείς να επιβεβαιώσει ότι η χοντρή του Norbit (2007) έμεινε και κανείς να πει σίγουρα το αντίθετο.

  7. verbal said

    Τον βαρέθηκε κι η μάνα του φέτος τον Leo, πουθενά δεν τον συνόδευσε. Προσπαθεί κι αυτός να λανσάρει το στυλ του Clooney, ποθητός κι ασυνόδευτος.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.