Lady Chatterley (2006)

Λαίδη Τσάτερλι

Σκηνοθεσία: Pascale Ferran
Σενάριο: Roger Bohbot, Pascale Ferran, D.H. Lawrence (νουβέλα)
Παίζουν: Marina Hands, Jean-Louis Coullo'ch, Hippolyte Girardot


Δες/Κρύψε το trailer

Μια κυρία της υψηλής κοινωνίας, που δε ζει όμως σε αστικό περιβάλλον, αλλά σε έπαυλη δίπλα σε αγγλικά ορυχεία και αγρούς, στερημένη ερωτικά λόγω του ανάπηρου συζύγου της, στρέφεται στον φύλακα-κυνηγό του κτήματος για να σβήσει τη φλόγα της.Ήδη η ιδέα για γαλλική μεταφορά της μέχρι το μεδούλι αγγλικής νουβέλας του D. H. Laurence Ο Εραστής της Λαίδης Τσάτερλι, ακούγεται κάπως άστοχη. Στην εκτέλεσή της, δεν κατάφερε να αποδειχτεί λιγότερο (άστοχη), γιατί οι αγγλικές αποχρώσεις των χαρακτήρων και το ειδικό βάρος της γλώσσας χάνονται ανεπιστρεπτί. Ίσως βέβαια να φταίνε όχι μόνο οι γαλλικές καταβολές του project, αλλά και η σκηνοθέτης γένους θηλυκού, που αποφάσισε ότι της αρέσει πολύ η βουκολική ατμόσφαιρα και επικεντρώθηκε στην γραφική καταγραφή της φύσης, περισσότερο απ’ ότι στη σκιαγράφηση των χαρακτήρων. Παρ' όλα αυτά, η γλυκιά Marina Hands αποδίδει περισσότερο από ικανοποιητικά το συγκρατημένο πάθος της ηρωίδας αρχικά, και στη συνέχεια την απελευθέρωσή της. Και, για να ολοκληρωθεί το ιδιαίτερα φεμινιστικό concept, η Λαίδη παίρνει αυτό που θέλει από τον νταβραντισμένο φύλακα (κατευνασμό των ορμών της και το απαραίτητο για την εγκυμοσύνη σπέρμα) και ύστερα, ανανεωμένη και έγκυος, αποφασίζει να μείνει στα σίγουρα με τον πλούσιο σύζυγο.

Ειδικό ενδιαφέρον έχουν οι σκηνές ερωτοτροπίας στα γρασίδια, καθώς είναι γυρισμένες με πρωτόγνωρο ρεαλισμό, ενίοτε φετιχιστικά καδραρισμένες και δίνουν έγκυρη πληροφόρηση για τα εσώρουχα που φορούσαν εκείνη την εποχή οι γυναίκες. Αλλά παραείναι επαναλαμβανόμενες και η φωτογραφία φαίνεται κάπως glossy για ταινία εποχής. Και το αποτέλεσμα θα ήταν αρτιότερο αν είχε τη μισή διάρκεια, κάτι που όμως ουδόλως εμπόδισε τα βραβεία César να πέσουν σαν ώριμα φρούτα στην αγκαλιά της Pascale Ferran και των υπόλοιπων συντελεστών.

Δες/Κρύψε τις αίθουσες που ανοίγει

*Το πρόγραμμα αναδημοσιεύεται από το Αθηνόραμα και ισχύει για την πρώτη βδομάδα προβολής

ΚΕΝΤΡΟ - ΚΟΛΩΝΑΚΙ
ΕΛΛΗ
Ακαδημίας 64 (ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο), 2103632789.
Πεμ. - Τετ.: 19.30/ 22.15

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ - ΝΕΑΠΟΛΗ
ΔΑΝΑΟΣ 1
Λ. Κηφισίας 109 (ΜΕΤΡΟ Πανόρμου), 2106922655.
Πεμ. - Τετ.: 17.30/ 20.00/ 22.45


Also on Movies for the Masses: César 2007: Μέρα εραστών

2 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    Η estelle σταμάτησε να είναι παλιομπλόγκερ και πέρασε κι αυτή στη νέα εποχή, όπως είχαμε αναγκαστεί εμείς να κάνουμε πολύ νωρίτερα. Έτσι θα υπογράφει μόνη της τα κείμενά της. Και το λέω για να μη νομίζεις ότι τα θέματα τα γράφει όλα ο Μούβης Μάσας που που και που ανακαλύπτει τη γυναικεία του πλευρά.

  2. europanos said

    Ωχ... Στελλίτσα, τώρα είδα το δικό σου post. Σήμερα τα ίδια ακριβώς έγραψα για την ταινία και στο δικό μου blog! Ούτε να σε αντέγραφα! Δεν είχε πολύ πλάκα το γεγονός ότι αποκαλούσαν τον απατημένο Sir και μπερδευόσουν με τα γαλλικά που μιλάγανε μήπως τον είπαν cher! (αν και είναι μόνο ελληνικό ίσως το πρόβλημα γιατί τα αυτιά μας δεν ακούνε διαφορετικά το παχύ σίγμα από το απλό!)

    Τέλος πάντων, μεγάλη απογοήτευση η ταινία! Δεν κατάλαβα γιατί την έκανε η σκηνοθέτης και γιατί πήρε τόσο καλές κριτικές στη Γαλλία!

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.