Australia (2008): Teaser από κάτω

Δες/Κρύψε το teaser #2

Μετρώντας το ύψος του προϋπολογισμού της ($100-140 μύρια ανάλογα ποιον πιστεύεις), το πλάτος των προσδοκιών (από τον οσκαρικό προγραμματισμό μέχρι τις εντυπωσιακίστικες φωτογραφίες που κάναν το γύρο των διχτύων πριν μερικές βδομάδες) και το τιτανικό βάθος στο οποίο έχει χαθεί το ρομαντικό δράμα τα τελευταία χρόνια, το teaser της Australia (2008), που κυκλοφόρησε χτες στην Apple μια μέρα νωρίτερα απ' ότι είχε προαναγγελθεί, προαναγγέλλει με τη σειρά του χρυσές εποχές για τους καντηλανάφτες στους οποίους αναμένεται να καταφεύγει όλο και περισσότερο η Fox της πατρίδας του Murdoch για να βοηθήσει την παραγωγή της.

Προφανώς κομμένο από το χεράκι (ή έστω το βλέφαρο) του Baz Luhrmann (σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός όπως πάντα), περιτυλιγμένο από μια κουλή αφήγηση (το ίδιο στημένη και σάπια σέπια όσο και τα φίλτρα στις φωτογραφίες) που προσπαθεί να πασάρει στους Αμερικάνους σα παραμύθι αντίστοιχο του Μάγου του Οζ ένα κάτι σε αβορίτζινο Όσα Παίρνει ο Άνεμος, αποτελούμενο εξ ολοκλήρου από σκηνές που σου θυμίζουν άλλες ανάκατων ειδών (κομπλέ με αντίστοιχη μίξη στην υπόκρουση), μονταρισμένο με το όλο και πιο ξέφρενο στιλ του δημιουργού (αν και υποτίθεται έκλεισε την τριλογία της περιβόητης Κόκκινης Κουρτίνας και πάει για νέα και επική), με μια Nicole Kidman που έχει γίνει ο πάτος του καλαθιού όπου πετάς τα αστεία για τη Jocelyn Wildenstein, το βίντεο συνάντησε υποδοχή.. Χρυσού Φοίνικα στα διαδίχτυα, οπότε σημείωσε τη συνταγή για καμιά διαφήμιση. Το παραπέρα δε φαίνεται τόσο εύκολο, για τους geeks τουλάχιστο, έχοντας κέντρο παλιομοδίτικη ιστορία Αγγλίδας αριστοκράτισσας που καβαλάει ερωτεύεται τον Αυστραλό γελαδάρη της, την εποχή που οι Γιαπωνέζοι αδειάζαν στο Darwin περισσότερες βόμβες απ' ότι στο Pearl Harbor. Οι φήμες για τρίτο άνθρωπο (κι αν είναι μαύρος ακόμα καλύτερα), το αστέρι του Hugh Jackman και το (ολότελα δίκαιο) cult status των προηγούμενων φιλμ του Luhrmann στη πιτσιρικαρία, μαζί φυσικά με το κλειδωμένο Oscar® ερμηνείας κάτω από τόνους BOTOX®, ίσως και να λειτουργήσουν, κάπου, κάπως, κάποτε.

Παρότι δε φημίζεται για τους δημιουργικούς παροξυσμούς του, ο Baz-Mark τα προηγούμενα χρόνια (δεν κάθονταν αλλά) κυνήγαγε αρχικά τον Leonardo DiCaprio για να πρωταγωνιστήσει στον δικό του Αλέξανδρο, μέχρι τη στιγμή προφανώς που αυτός του Oliver Stone χάθηκε στις ερήμους των ταμείων. Και στη συνέχεια τον Russell Crowe και τον Heath Ledger για τη δική του Αυστραλία, με τον δεύτερο να προορίζονταν μάλλον για τρίτος (βλ. παραπάνω), αφού να κάνει το βασικό αμόρε της Nicole θα έκανε και το φιλμ επικό (ή επικότερο απ' ότι διαγράφεται αν προτιμάς) για όλους τους λάθους λόγους. Τελευταία, παραδίδει μαθήματα, με vodcasts στο iTunes, για.. μαθητές και λοιπούς φιλόδοξους σκηνοθέτες.


Previously on Movies for the Masses: Tropic Thunder (2008): Ξεσαλωμένο trailer

5 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    Μπορεί στο δίχτυο να εντυπωσίασε όσους εντυπωσιάζονται, αλλά το πρώτο teaser του Australia (2008) πιθανά δε παίχτηκε και σε πολλές αίθουσες, ενώ οι διανομές των υπόλοιπων χωρών προτιμάνε να ανεβάζουν αυτό που παίχτηκε και χρησιμοποιεί διαφορετικές σκηνές για να δώσει, πιο πετυχημένα και πιο συμβατικά, την εντύπωση (μισο)επικού ρομάντζου. Μέχρι πάντως να το δεις, οι αναφορές λένε ότι κυκλοφόρησε και τρίτο, οπότε προφανώς η προώθηση κάνει κάτι παραπέρα από το να ανάβει κεράκια και να προσεύχεται.

    Το φιλμ, πιθανά ως.. αυστραλιανό, δεν αναφέρονταν καν στο εντυπωσιασμένο αφιέρωμα του Variety στη Fox, τον μήνα.. της Paramount. Αλλά έχει κλείσει ραντεβού τα Χριστούγεννα με το μισό τουλάχιστο πλανήτη (και την Ελλάδα), και πιθανά θα κάνει πρεμιέρα (εκτός διαγωνιστικού) στη Βενετία.

  2. Anonymous said

    Το teaser αδιάφορο. Οπτικά έχει ενδιαφέρον αλλά συνολικά δεν εμπνέει ιδιαίτερα. Παρατήρηση/ απορία: Η Kidman όσο περνάνε τα χρόνια φέρνει όλο και περισσότερο στη Μαίρη Χρονοπούλου;

  3. cheaptalk said

    Ενδιαφέρον στο πρώτο teaser θα ΄χε να κάτσεις να βρεις ποια είναι η αναφορά σε κάθε σκηνή, αφού προφανώς σα τέτοιο κόπηκε (μοντάζ σκηνών που αναφέρονται σε άλλες, κλασικές). Το δεύτερο, δεν έχει ούτε αυτό, αλλά "πουλάει" τη ταινία καλύτερα σαν αποτέλεσμα.

    Η εντύπωσή μου είναι ότι οι σκηνές αφήγησης με τη Kidman και τον μικρό γυρίστηκαν ειδικά για το τρέιλερ, αν και οι περισσότεροι δε το κατάλαβαν. Φανερά πάντως ήταν σε φάση.. ενίσχυσης επιδερμίδας στα συγκεκριμένα γυρίσματα, ενώ στα υπόλοιπα, και στα μακρινά πλάνα, φαίνεται πιο ανθρώπινη. Πάντως όλες στο ίδιο ανθρωπόμορφο φέρνουν τελικά με τα χρόνια και τις επεμβάσεις.

  4. cheaptalk said

    Τον Μάη, το Variety έκανε εντυπωσιασμένα αφιερώματα στη Fox, τα διαδίχτυα υποδέχονταν το teaser του Australia (2008) σα να είχε ήδη σαρώσει από Κάνες μέχρι Oscar®, κι ένα μικρό γαλατικό χωριό επέμενε ότι η εταιρεία καλύτερα να ανάβει λαμπάδες στο μπόι του πλαστικού της Nicole Kidman, προσευχόμενη να μη βρεθεί από κάτω από το μαύρο. Έξι μήνες μετά, κάθε βδομάδα σκάει μύτη και κάνα τρέιλερ ή απόσπασμα του φιλμ αποκλειστικά σε όποιον έχει σελίδα στο δίκτυο, στην Αυστραλία σμπρώχνουν τα εισιτήριά του από το καλοκαίρι, και το Variety έχει μια μικρή υποψία ότι η προώθηση μπορεί κάπως και να το παράκανε.

    Ολόκληρη την Αυστραλία, όμως, μόνο στο χάρτη την έχει δει οποιοσδήποτε από τους δημοσιογράφους του Peter Bart ή του πλανήτη, κάτι μέρες πριν ανοίξει στη χώρα στον πάτο του (πλανήτη), και ούτε λόγος έγινε για εμφάνισή της σε κάνα φεστιβάλ. Η επίσημη δικαιολογία αναφέρει ότι ο Baz Luhrmann ακόμα την ετοιμάζει, και ολόκληρη η εικόνα είναι ότι αλλάζει (τουλάχιστο) το τέλος της ταινίας, μετά από μπαράζ δοκιμαστικών προβολών που η Herald Sun χαρακτηρίζει "καταστροφικές". Όσο για τη Fox, το κομμάτι της Αυστραλίας μη σου φανεί περίεργο αν γίνει κομμάτι της Σιβηρίας, ενώ αυτό της Αμερικής συνήθισε όλο το καλοκαίρι στην αφάνεια και το φτύσιμο.

  5. cheaptalk said

    Φυσιολογικά η Fox διαψεύδει τα πάντα, αρνούμενη ότι ασχολήθηκε με οποιοδήποτε τρόπο με τη διαμόρφωση της ταινίας. Βέβαια το έργο το έχουμε ξαναδεί άπειρες φορές, και η κατάληξη ήταν πάντα.. αγνώριστες ταινίες.

    Και απολυμένοι σκηνοθέτες, ενίοτε. Ο Luhrmann βέβαια, έχοντας επενδύσει στη παραγωγή, φεύγει πιο δύσκολα. Γι' αυτό αρκείται να δηλώνει ότι είχε γράψει πεντέξι διαφορετικά τέλη, γύρισε τριατέσσερα, και "κατέληξε να κλείνει το φιλμ με τρόπο που ο ίδιος περίμενε λιγότερο". Και ότι θέλεις συμπεραίνεις. Εγώ διάψευση δεν βλέπω ακριβώς, ενώ ο σκηνοθέτης επιβεβαίωσε ότι το φιλμ ακόμα μοντάρεται.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.