Friday the 13th (2009): Teaser κιμαδοποίησης

Δες/Κρύψε το Scream Awards clip

Παρασκευή και 13, τον Φεβρουάριο του 2009, έχει προγραμματιστεί η επανεκκίνηση του μεγαλύτερου τρομο-franchise στην ιστορία, της σειράς ταινιών που όρισε το είδος του μακελέματος εφήβων σε κακοφωτισμένες πρασινάδες, μέσα από λίμνες, πέρα από τάφους, και μέχρι το διάστημα, από τον Μάιο του 1980 που η Paramount τη ξαμόλησε σε ανυποψίαστους Αμερικάνους μέχρι τον Αύγουστο του 2003 που η New Line την έβαλε απέναντι στη δικιά της άδεια να τυπώνει δολάρια, στο Freddy vs. Jason (2003). Και οι δυο εταιρείες συμμετέχουν φυσικά στο νέο κύκλο αίματος, που συνέλαβε και υλοποιεί η Platinum Dunes του Michael Bay με εξειδίκευση σε κάτι τέτοια εδώ και κάτι χρόνια. Εξειδίκευση που παρατηρείς αμέσως στις πρώτες σιχαμεριάρικες κλειστοφοβικές και ελάχιστα πιτσιλιστικές σκοτεινές σκηνές, που χαρακτήρισαν τη δουλειά του σκηνοθέτη Marcus Nispel και στο "reimaging" του Texas Chainsaw Massacre (2003), όπως τις παγίδεψε, με κόκκο και κόπο, η φωτογραφία του Daniel Pearl (που είχε κάνει το ίδιο, επιπλέον, και για το θρυλικό πρωτότυπο πριονοδολοφονικό του '74).

Με τέτοιες συστάσεις, η παραγωγή θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ για να μη μπει στο πολύ κλειστό club όσων ξεπέρασαν τις εμπνεύσεις τους. Και οι σεναριογράφοι του Φρέντι εναντίον Τζέισον (που επιστρέφουν) δεν είναι αρκετοί να την αφήσουν έξω, ούτε θα ήταν (αρκετή) ολόκληρη στρατιά φτηνών απομιμήσεων του Uwe Boll, εφόσον το franchise αποτελεί τον ορισμό του exploitation στο χώρο, μια ατελείωτη συρραφή καταματωμένων θανάτων με αθεόφοβη επιμονή στο σερβίρισμά τους, για κοινό τόσο χαμηλών απαιτήσεων που έχει πια ξεχάσει ότι ο μαχαιραφόρος ήρωάς του κάποτε περπατούσε σαν άνθρωπος και ξεσηκώθηκε όταν τον είδε γοργοπόδαρο. Φυσιολογικά, η μόνη πρωτοτυπία της σειράς, η μάνα του Jason (που 'κανε όλους τους φόνους στο πρώτο μέρος, αν θυμάσαι), μάλλον θα 'χει λιγότερο χρόνο συμμετοχής στη ταινία απ' ότι η φωνή της στο teaser και το κεφάλι της στο clip, όσο οι συνιδρυτές της Platinum Dunes, Brad Fuller και Andrew Form, κόβουν τη μια από τις δυόμισι ώρες υλικού στα χέρια τους, στο ρυθμό των δοκιμαστικών προβολών. Προβολές που έχουν φέρει ακόμα στη φόρα, μέχρι τώρα, και ότι τα πτώματα φτάνουν τη ντουζίνα, η κουκούλα της δεύτερης ταινίας (και πρώτης με το γιο της μαμάς Voorhees σε ρόλο χασάπη) θα κάνει ένα πέρασμα, ενώ οι σκηνές όπου τα θύματα βγάζουν τα μάτια τους μεταξύ τους, αντίθετα στη παράδοση των πουριτανικών 80s και ικανές να αποτρέψουν αρκετές φιλόδοξες σταρλετίτσες από τους ρόλους, θα είναι δύο (και θα καίνε αν δε το κατάλαβες).

Από το blog που παράτησε νωρίς η παραγωγή ήταν γνωστό ότι θα εμπνέεται από τις 3-4 σχετικά σοβαρές ταινίες πριν ο Jason γίνει ζόμπι, από τα μοντάζ που έδωσε στη δημοσιότητα βλέπεις ότι έχει επαναχρησιμοποιήσει από το κλασικότατο θέμα του Harry Manfredini μέχρι ήχους ζώων και φώτα που τρεμοπαίζουν για να φτιάξει ατμόσφαιρα. Το clip έπαιξε στα φετινά Scream Awards που ξεκίνησαν τη τρομοβδομάδα βραβεύοντας, προς γενική κατάπληξη, και καναδυό άλλους εκτός από τον Dark Knight (2008). Το teaser παίζει πριν από το Saw V (2008) που ξεκίνησε το Halloween από τη Παρασκευή, με τη Lionsgate να ισχυρίζεται ότι έγινε πια το νούμερο ένα τρομοσήμα, προς γενική κατάπληξη όσων θεωρούν τη περίοδο βασίλειο των ομιλούντων τσιουάουα και των μετροσέξουαλων (στη καλύτερη) παιδικών πάρτι.


2 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    Παρόλο που ο τελικός απολογισμός όλων των φιλμ ήταν αρκετά χαμηλότερα (>10%) από ότι δείχναν οι προβλέψεις του Σαββάτου (και ακόμα και της Κυριακής), το αμερικάνικο box office έδωσε και πάλι σημάδια εκπληκτικής υγείας, ειδικά σε εποχή βαριών κρυολογημάτων και κολλητικών ιώσεων. Παρασκευή και 13 ήταν η μέρα για.. Παρασκευή και 13, και η επανεκκίνηση του franchise που συνέχειες θα έχει αλλά θέμα δεν πολυέχει (αφού ήδη συνόψισε τα 4 πρώτα και σχετικά καλύτερα εισόδια της πρωτότυπης σειράς) έκανε ρεκόρ τρομαχτικού ανοίγματος ($43,6M) το τετραήμερο (λόγω γενεθλίων του Washington τη Δευτέρα), συγκεντρώνοντας και τίζερ ταινιών του καλοκαιριού (Transformers: Revenge of the Fallen, Angels & Demons, The Taking of Pelham 123, Inglorious Basterds) σα να ήταν επανάληψη του Super Bowl. Σάββατο και 14 ήταν.. 14 του μήνα, οπότε το He's Just Not That Into You συνέχισε το τρομαχτικό του σερί που ξεκίνησε τη προηγούμενη βδομάδα ($57,8Μ μέχρι τώρα) και κάτι τσίμπησε ($17,8Μ) και το Confessions of a Shopaholic, μια παραγωγή που οι περισσότεροι περίμεναν εδώ και μήνες ότι δε θα έκοβε ούτε δεκάρα, ως εντελώς αντίθετη στο κλίμα των ημερών. Το τρίτο από τα τρία φιλμ που άνοιξαν σε πάνω από 2-3 αίθουσες και από τα πέντε που άνοιξαν έστω και μία σε όλη την Αμερική (ναι καλά τον διάβασες τον αριθμό, Έλληνα προνομιούχε, πέντε λέει), το International, δε πήγε και θαυμάσια ($10,7Μ), ενώ άπειρα άλλα φιλμ των τελευταίων εβδομάδων, ακόμα και τα οσκαρικά στον πάτο πάτο, κάναν λίγο πολύ την τύχη τους.

    Στην Αθήνα, όπως τα μέτρησαν οι φίλοι μας στο Yupi.gr όσο ο verbal μέτραγε σποτάκια του Wolverine (έχοντας χάσει προ πόλου το λογαριασμό από αυτά των Watchmen), o Ροζ Πάνθηρας 2 που γενικά πέρασε incognito από την Αμερική, έκοψε 41.510 εισιτήρια σε καμιά 40αριά αίθουσες και η Σκόνη του Χρόνου (2008) 10.747 σε καμιά 10αριά.

  2. cheaptalk said

    (για τα άπειρα λάθη στο παραπάνω σχόλιo, βάρα τη μάνα του Jason :p)

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.