Nem Vagyok a Barátod (2009): Hell trailer


Δεν είναι μυστικό ότι το Taxidermia (2006) μπήκε στη λίστα με τις αγαπημένες μου ταινίες απ’ την πρώτη φορά που το είδα στο προπερασμένο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, βάζοντας και τον György Pálfi στην αντίστοιχη λίστα με σκηνοθέτες για παρακολούθηση. Οπότε, καταλαβαίνεις γιατί, όταν ο καλός μας ο Todd έβγαλε στο Twitch το trailer της καινούριας ταινίας του Pálfi, με ανάγκασε να δοκιμάσω της δυνατότητες του Google translator.

Το αλλόκοτο βίντεο του Hell, του τρίτου μέρους της τριλογίας με γενικό τίτλο Nem vagyok a barátod / I am Not your Friend, που έκανε πρεμιέρα προχθές στην 40η έκδοση της Εβδομάδας Ουγγρικού Κινηματογράφου ως μέρος του κεντρικού της διαγωνιστικού, σου δείχνει φάτσα κάρτα ότι η τρίτη ταινία του Pálfi, παρ’ ότι συνεχίζει να παίζει παράξενα παιγνίδια με τις φόρμες, φεύγει μακριά απ’ την υπερστυλιζαρισμένη αισθητική των προηγούμενων δουλειών του βραβευμένου Ούγγρου κι οι επίσημες συνόψεις εξηγούν, με την ιστορία τους για (ερμηνευτικά και σκηνοθετικά) αυτοσχεδιαστική προσέγγιση εννιά διαπλεκόμενων χαρακτήρων, το κασαβέτικο παύλα Δογμα-τικό μη κομψευόμενο στυλ. Τούτο το κομμάτι, είναι το κεντρικό μιας τριλογίας αποτελούμενης από το Paradise, ένα δεκάλεπτο εισαγωγικό μικρού μήκους ντοκιμαντέρ που ο Pálfi έβγαλε από 120 ώρες (!) υλικού ελεύθερων γυρισμάτων δύο μηνών ανάμεσα σε τετράχρονα ενός παιδικού σταθμού, αλλά και το Purgatory, μια σειρά συνεντεύξεων απλών ανθρώπων που μιλούσαν για τη ζωή, το σύμπαν και όλα αυτά, δίνοντας υλικό για την αποκρυστάλλωση των κεντρικών αξόνων κίνησης των εννιά χαρακτήρων.

Τα ουγγρικά μου δεν είναι στην καλύτερη φόρμα τους, αλλά απ’ ό,τι έπιασα απ’ αυτά τα κορακίστικα που πασάρει το Google για μετάφραση, το 90λεπτο αυτοσχεδιαστικό μαζί με την 10λεπτη εισαγωγή, χαιρετίστηκαν με χειροκροτήματα στην προβολή τους, αφήνοντας τους κριτικούς να μιλάνε για το γνωστό αρρωστημένο χιούμορ, χωμένο μέσα σε ρεσιτάλ ωμής ασχήμιας, που αυτή τη φορά πηγάζει όχι απ’ τις σαδιστικές εμπνεύσεις σωματικής παραμόρφωσης του Pálfi, αλλά απ’ τις αποκρουστικές συμπεριφορές των χαρακτήρων του. Οι οποίοι, λέει, αρχικά προορίζονταν για ένα κάτι σαν sit-com, αλλά του προέκυψαν πιο άγριοι κι ακραίοι, για λόγους που ελπίζει ότι θα καταλάβουμε και θα εκτιμήσουμε καλύτερα, στις σχεδόν τέσσερις ώρες υλικού που ετοιμάζει για το DVD του, το οποίο προτείνει περισσότερο απ’ την κινηματογραφική εκδοχή, γιατί δεν του αρέσει να βιάζεται. Οπότε, περίμενέ τον.


Previously on Movies for the Masses: The Secret of Kells (2009): Trailer βιτρό

No Responses so far.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.