Spirit Awards 2009: Μέρα περηφάνιας


Απροετοίμαστος, αυθεντικός, ασυγκράτητος, μετρημένος, κατασυγκινητικός όπως σε κάθε εμφάνισή του στη περίοδο των βραβείων, ο Mickey Rourke πρωταγωνίστησε και στη πιο λαμπρή βραδιά, τουλάχιστο από το 2006 που μοιράζονταν τους υποψήφιους με τα Oscar® και πολύ πιθανά ever, των πιο λαμπρών ανεξάρτητων αγαλματιδίων. Τα Indie Spirits τίμησαν φυσικά και τον Darren Aronofsky που παρέλαβε το βραβείο καλύτερης ταινίας για τον Παλαιστή του, αλλά και τη κινηματογραφίστριά του, Maryse Alberti.

Στη παραδοσιακή τέντα στη παραλία της Santa Monica, όσο ο σκηνοθέτης που έντεκα χρόνια πριν είχε κάνει το Sundance να παραληρεί για το π (1998) του δήλωνε ξαφνιασμένος με την υπερυπεραριθμία των φαν που ο πρωταγωνιστής του έκρυβε τόσα χρόνια στη ντουλάπα, η Melissa Leo, η πρωταγωνίστρια του Frozen River, της μεγαλύτερης ταινίας του περσινού μεγαλύτερου ανεξάρτητου φεστιβάλ, σήκωνε το ασημένιο φτερωτό πρώτου γυναικείου. Η Heather Rae πήρε και Piaget Award για τη παραγωγή, ενώ το Ballast, δεύτερο στην αγάπη του Sundance και των κριτικών όλο το 2008, έφυγε με άδεια χέρια παρά τις έξι (6) και σημαντικές υποψηφιότητες. Τόσα πολλά (i.e μηδέν) με τόσες υποψηφιότητες, πήρε και η καλλιτεχνιά ονόματι Rachel Getting Married που άφησε έξω από σκηνοθεσία και καλύτερη ταινία το Milk. Αντίθετα, η βιογραφία του Harvey Milk από τον Gus Van Sant, και από τις ελάχιστες σημαντικές παραγωγές του 2008, μάζεψε δεύτερου αντρικού για τον James Franco και πρώτου σεναρίου για τον Dustin Lance Black, με τον τελευταίο να ετοιμάζεται και για οσκαρικές απονομές, παρόλο που το σενάριο του δεν ήταν ούτε τόσο πρωτότυπο ούτε ακριβώς το ισχυρότερο χαρτί του φιλμ.

Υπεραγαπημένος των κριτικών ο Visitor του Thomas McCarthy του έφερε τελικά μια διάκριση για τη σκηνοθεσία του, χωρίς απολύτως καμία κριτική στήριξη ο Woody Allen τσίμπησε ένα (πολλοστό) σενάριο από τον πραγματικό δικαιούχο Charlie Kaufman που περιορίστηκε σε πρώτη σκηνοθεσία για το Synecdoche, New York, ενώ είχε ήδη και το συνολικό Robert Altman Award από την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων. Η Vicky Cristina Barcelona (του Allen) μπήκε στους πολυνίκες της βραδιάς χάρη στο β' γυναικείο της Penélope Cruz, το Ανάμεσα στους Τοίχους πήρε το ξενόγλωσσο, το Man on Wire το ντοκιμαντέρ, το τελευταίο συγκεντρώνει συγκριτικά τις περισσότερες πιθανότητες (από τα τρία) να κάνει repeat απόψε και μπορείς να στηρίζεσαι στα ξεμωραμένα της Ακαδημίας να το διαψεύσουν.


Previously on Movies for the Masses: Razzies 2009: Μέρα επαναληψιμότητας

3 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    Το δελτίο τύπου με τη λίστα των νικητών είναι ένα κλικ από το μεγάλο logo των Spirit Awards παραπάνω.

    Τα βραβεία κάθε χρόνο έχουν κι αρκετούς από την οσκαρική λίστα, αν και πιο αυστηρά (κυρίως στο κόστος που δε θα πρέπει να ξεπερνάει τα $20 εκατομμύρια) και φυσικά πιο ιδιοσυγκρασιακά. Το βραβείο που δεν πήρε ο (χωρίς απαξίωση) πορνόγερος Woody Allen αλλά του έδωσε ο παρουσιαστής Steve Coogan στην ατάκα της βραδιάς είναι φυσικά "best girl-on-girl action described as art". Το βραβείο παραγωγής κόστους κάτω των $500 χιλιάδων, από τα πιο ενδιαφέροντα κάθε φορά, πήρε φέτος το In Search of a Midnight Kiss (2007) που είχε προωθήσει με ενθουσιασμό το καλοκαίρι στα μέρη μας η Seven.

    Έπονται, προχρονολογημένα, και τα Razzies. Τα César φέτος πήγαν Κυριακή.

  2. cheaptalk said

    BTW, η αμερικάνικη ακαδημία κινηματογράφου πέθανε, και της έχουν γράψει ήδη όλοι τον επικήδειο.

  3. cheaptalk said

    Και τα César δε πήγαν Κυριακή αλλά μια βδομάδα μετά, την Παρασκευή που έρχεται (22 Φεβρουαρίου ήταν πέρσι, 27 απονέμονται φέτος).

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.