Antichrist (2009): Πασχαλινό trailer


Δυο μέρες μετά το Πάσχα των Καθολικών, το trailer του Αντίχριστου (2009) του Lars Von Trier κυκλοφόρησε σήμερα στο Vimeo, πακεταρισμένο έξυπνα για ενσωμάτωση τόσο στην επίσημη σελίδα αλλά και στη δικιά σου, όπως είχε προειδοποιήσει από χτες η Seven Films που διανέμει το φιλμ στην Ελλάδα.

Σα να παρουσιάζει ακόμα ένα DVD mockbuster της Asylum, για να συμπέσει αυτή τη φορά με το Cabin in the Woods (2010) του Joss Whedon, το trailer μοιάζει, περισσότερο απ' οτιδήποτε άλλο, να συνεχίζει τη τελευταία δουλειά παύλα πείραμα στην αυτόματη σκηνοθεσία του Trier, πηγαίνοντας από κωμωδία σε j-horror, και μάλλον καθυστερημένα, εφόσον οι Αμερικάνοι έχουν ήδη καταθέσει προ πολλού τη σχετική πατέντα, αυτόματης αναπαραγωγής ασιατικής τρομάρας. Εδώ βέβαια η σύλληψη είναι πρωτότυπη, και σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τόσο πρωτότυπη που ξαναγράφτηκε για πρωτοτυπία, όταν ο παραγωγός Peter Aalbæk Jensen αποκάλυψε αρκετά στοιχεία της πλοκής. Και μάλλον ξαναματαγράφτηκε για ακόμα περισσότερη πρωτοτυπία, εφόσον το όνομα του Anders Thomas Jensen που παραμένει ακόμα στα credits του λήμματος στη Wikipedia (στο οποίο παραπέμπει η επίσημη σελίδα), εξαφανίστηκε τελευταία από τα credits της Zentropa (που είναι η επίσημη εταιρεία του σκηνοθέτη).

Με κίνδυνο να ξαναματαξαναγραφεί το σενάριο, αντιγράφω σε παγκόσμια αποκλειστικότητα για ελληνική σελίδα με ενσωματωμένα δανικά κείμενα, την (πιο πρόσφατη) σύνοψη: Et par i dyb sorg tager til ”Eden”, deres hytte i skoven, for at komme videre i livet og redde deres forhold. Men de mister kontrollen, da naturen griber ind. Και όπως έχει ήδη αποκαλύψει η Charlotte Gainsbourg, στα γυρίσματα βαρέθηκε να κυκλοφορεί γυμνή, και το κυκλοφορεί είναι τρόπος του λέγειν εφόσον ήταν ξάπλα με ανοιχτά τα πόδια. Και όπως είχε αποκαλύψει νωρίτερα ένας "ανώνυμος Δανός", μάλλον στο πληρέστερο δελτίο τύπου που έχει δημοσιεύσει ποτέ ως αναφορά το AICN, και το αίμα ρέει εξίσου άφθονο (με το σπέρμα), σε κάτι ανάμεσα σε Hostel (2005) και Δασκάλα του Πιάνου (2001). Πράγμα που δεν ακούγεται τελικά και τόσο άσχημο, για μια παραγωγή που κόστισε τουλάχιστο $10M και φιλοδοξεί κυρίως να βγάλει λεφτά, οπότε ίσως θα 'ταν καλύτερα να μείνεις στην τελευταία σκηνή του προπομπού, και να αγνοήσεις το υπόλοιπο περίεργο κράμα καπνού που κάνει τις παραγωγές της Amicus να μοιάζουν ντοκιμαντέρ για γαλανούς ουρανούς, καθαρής ψηφιακούρας που κάνει το Scar (2007) να μοιάζει 3-D υπερπαραγωγή τιτανικού σκηνοθέτη, και πλάνων από γερανό ανθρώπου που φοβάται τα ύψη.


Previously on Movies for the Masses: Le Bal des Actrices (2009): Γαλλόφωνο trailer

4 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    Η παραγωγή φαίνεται να έχει ήδη εξασφαλισμένη συμμετοχή στις Κάνες, και μάλλον και γι' αυτό μετακινήθηκε η έξοδός της στις περισσότερες ευρωπαϊκές αίθουσες από Σεπτέμβρη σε Μάη. Το τρέιλερ κατά πάσα πιθανότητα κόπηκε για αμερικανιάρικη κατανάλωση (οι άπειρες εταιρείες που βάλαν τα λεφτά τους προφανώς κάτι θέλουν να εξασφαλίσουν), και γι' αυτό κράτα και μια πισινή για το ολοκληρωμένο φιλμ.

    Σύμφωνα με τον αποκλειστικό ανταποκριτή μας Δελτίο Τύπου, εκτός από τα μπουτάκια της Charlotte και τον πισινούλη του Willem Dafoe, στο φιλμ εμφανίζονται και η Fiona η ελαφούλα, o Bonifac o αλεπούδος και τα κοράκια Blue και No-Name, που πέρασαν όλα το boot camp που περνάνε συνήθως και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές του σκηνοθέτη. Σύμφωνα με το BBC, ο Trier είχε πάθει κατάθλιψη πριν ξεκινήσει τελικά τα γυρίσματα, και φαντάσου τι πέρασαν, κρέατα και ζωντανά, όταν αυτά ξεκίνησαν.

    Στα συν σημείωσε ότι ακόμα και το Direktøren for det Hele (2006) είχε την σχετική creepy στάμπα του σκηνοθέτη που έκανε mainstream όνομα ως συνεχιστής του Twin Peaks στο Riget, την εποχή που επινοούσε το Dogme 95. Στα πλην σημείωσε ότι αρνήθηκε τη συμμετοχή η Nicole Kidman που έγραψε τη μοναδική καβλιάρική στιγμή της ως η απόλυτη.. ταλαιπωρούμενη ξανθιά στο Dogville (2003), και ακόμα χειρότερα ο Trier μετά τον καθολικισμό φαίνεται να αποφάσισε να ασπαστεί και τον φεμινισμό (i.e. να εξισώσει τις ταλαιπωρίες των φύλων).

  2. cheaptalk said

    Η δημοσιογραφική προβολή του Αντίχριστου ξεσήκωσε θύελλα (κακών) αντιδράσεων στις Κάνες, υπερδιογκωμένη στην εποχή του real-time web, και φυσικά ούτε το Reuters δε περίμενε καμιά επίσημη (προβολή) για να βγάλει το θέμα. Η παραγωγή, παρά τη μυστικοπάθειά της, φαίνονταν ότι κρατιόνταν από τα μαλλιά της, βγάζοντας καινούριο τρέιλερ σχεδόν κάθε βδομάδα (μέτρησα δανέζικο, ιταλικό, και γαλλικoνορβηγικοκάτι μέχρι που βαρέθηκα). Η real-time άποψη του cinemad: "A dog. And a bomb. Among other disrespectful things..."

  3. cheaptalk said

    Τις όποιες ανησυχίες ότι ο Trier έγινε φεμινιστής, διασκέδασε το ειδικό βραβείο μισογύνη που του δώσαν στις Κάνες γιατί "προτείνει ότι η γυναίκα πρέπει να καεί παλουκωμένη για να μπορέσει ο άνθρωπος να ορθοποδήσει". Το βραβείο του το έδωσε η χριστιανική ομάδα που παραδοσιακά απονέμει το "οικουμενικό", το οποίο φέτος πήγε στο Looking for Eric (2009) του Ken Loach. Το βραβείο είχε φυσικά και το αποτέλεσμα ο Αντίχριστος να γίνει η πιο αναμενόμενη από τις φετινές ταινίες του προγράμματος για τις Μάζες.

  4. verbal said

    Λίγο το κωλαράκι της Gainsbourg κι οι εκατοντάποντες γόβες της, πολύ η βαβούρα στις Κάνες από μόνη της, κάναν μάγκα τον Trier, που έλεγε ότι έκανε την ταινία για να βγάλει και κάνα φράγκο, αφού ο Αντίχριστός του άνοιξε τέταρτος στο box office της χώρας του, με 9,2 χιλ εισιτήρια, τα οποία διπλασίασε στις πρώτες έξι μέρες προβολής του. Νούμερο εξαιρετικό γι' αυτόν, που μετά τα 100 χιλ. σύνολο που είχε μαζέψει το Dogville (2003), είχε φάει πόρτα στα ταμεία με τα 21,2 χιλ του Manderlay (2005) και τα 15,3 χιλ του Direktøren for det Hele (2006), όπως θυμίζει το Cineuropa.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.