Man Jeuk (2008)

Sparrow
Sparrow, Poster

Σκηνοθεσία: Johnnie To
Σενάριο: Chan Kin-Chung, Fung Chih-Chiang, Milkyway Creative Team
Παίζουν: Simon Yam, Kelly Lin, Lam Ka-Tung, κ.ά.


Δες/Κρύψε το trailer

Στα Καντονέζικα λέει, σπουργίτι σημαίνει και επιδέξιος πορτοφολάς.Sparrow, PhotographΟ Johnnie To γυρνάει 2-3 ταινίες το χρόνο και παρολαυτά βρίσκει χρόνο ανάμεσα να.. γυρνάει και καμιά ταινία ακόμα. Κάπως έτσι, με αποσπασματικά γυρίσματα, είχε προκύψει και το πολυαναγνωρισμένο PTU (2003) και στη συνέχεια δημιουργήθηκε και το Sparrow (2008). Το τελευταίο, και εν λόγω, όμως είναι μάλλον το πρώτο που συστήνει (ή το προσπάθησε έστω) το σκηνοθέτη στα δυτικά ακροατήρια σα κάτι πέρα από δημιουργό γκανγκστεριών, συνδυάζοντας εμπορικά (στην Ασία) στοιχεία με μια πολύ προσωπική, ατμοσφαιρική, προσπάθεια καταγραφής του παλιότερου Χονγκ Κονγκ πριν το σαρώσουν οι μπουλντόζες. Όπως λέει ο To, γι' αυτόν η πόλη του ανακατεύει άκοπα ανατολικά και δυτικά στοιχεία και αυτό προσπάθησε να περάσει επιπλέον και στη ταινία, πράγμα που βλέπεις στις δηλωμένες αναφορές στις Ομπρέλες του Χερβούργου (1964) αλλά και στον παιχνιδιάρικο αναίμακτο τόνο, δανεισμένο τόσο από τη Nouvelle Vague όσο και από το αθώο χολιγουντιανό φιλμ νουάρ. Σε αυτό το μοτίβο, ο δημιουργός δίνει σε όσους τον ακολουθούν χρόνια, ανοιχτοχέρικα δείγματα της έξοχης συνθετικής του ικανότητας που εμφανίζεται συχνά πυκνά (και περιπαιχτικά σύντομα) σε χωρίς διαλόγους σκηνές σε όλο το έργο του. Και ταυτόχρονα, το ίδιο ανοιχτοχέρικα μοιράζει και πέτρες για να τον λιθοβολήσει το συνηθισμένο σε αφηγητές και παντομίμες κοινό που δε μπορεί να εκτιμήσει κομμάτια όπως τις βόλτες των τεσσάρων πρωταγωνιστών πάνω σε παλιό ποδήλατο, κομμάτια που αν το σκεφτείς χρειάστηκαν χρόνο προετοιμασίας αρκετό για να γυριστεί μισή ταινία, κομμάτια που σαφώς λένε για τους ήρωές τους περισσότερα απ' όσα θα μπορούσε να πει μισή ταινία με φλασμπάκ και βοϊσόβερ. Στις θετικές δονήσεις συμβάλλει απίστευτα η υπόκρουση που πιάνει ένα τζαζ τόνο από βωβό μέχρι 60s πάνω σε ασιατικά όργανα, και το ίδιο και η χορογράφηση σε κάτι σε μιούζικαλ της τέχνης των πορτοφολάδων. Στο τέλος, επειδή η παραγωγή έπρεπε κάπου να τελειώσει, και παρά την υποδειγματική δουλειά στο μοντάζ, η χορωδία του To δεν αποφεύγει κάποια φάλτσα, μένει παραπάνω σε κάποια πλάνα προφανώς γιατί.. δεν έχει άλλα, κρατάει κάτι ασιατίλες έστω κι αν δε βγήκαν πολύ φίνες, αλλά σε δεύτερη θέαση και μ' αυτά μαθαίνεις να χορεύεις, όπως με τα σκρατς σε παλιούς αγαπημένους δίσκους.

Δες/Κρύψε τις αίθουσες που ανοίγει

*Το πρόγραμμα αναδημοσιεύεται από το Αθηνόραμα και ισχύει για την πρώτη βδομάδα προβολής

ΘΗΣΕΙΟ - ΠΛΑΚΑ
ΖΕΦΥΡΟΣ
Τρώων 36, Θησείο, 210-3462677.
Πεμ. - Τετ.: 21.00/ 23.00


Also on Movies for the Masses: Man Jeuk (2008): Berlinale Palast trailer

3 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    Επειδή στην Ελλάδα το φιλμ περιγράφτηκε περίπου σαν υποσημείωση στη φιλμογραφία του To, συμπληρώνω ότι κινήθηκε εισπρακτικά πάνω από το μέσο όρο του στο Χονγκ Κονγκ ($700+ χιλιάδες), έσκισε στη Κίνα όπου ήταν με διαφορά η πιο πετυχημένη του ταινία και στα 30-40 πρώτα της χρονιάς, και πήγε και στα βραβεία πιο πολύ απ' ότι συνήθως και πάλι.

  2. Anonymous said

    Παιδιά, η ταινία έχει ελληνικό τίτλο; Πως θα την ανακαλύψω στις Ελληνικές αίθουσες μια και δεν είδα πουθενά τον ξένο τίτλο. Ή αυτό ήταν, πάει πέρασε;

    Ευχαριστώ πολύ

    Γιώργος

  3. cheaptalk said

    Σύμφωνα με το Αθηνόραμα η ταινία δε παίζει πουθενά πια, και λογικό είναι σε μια αίθουσα άνοιξε και δε φαίνονταν να τραβάει για πάνω από μια βδομάδα προβολών. Σύμφωνα με το Videorama που τη διένειμε, ο τίτλος στο DVD είναι Τα Σπουργίτια και για πληροφορίες διαθεσιμότητας θα πρέπει να επικοινωνήσεις τηλεφωνικά. Στις αίθουσες εδώ η ταινία βγήκε με τον αγγλικό τίτλο (Sparrow) απ' όσο ξέρω, αν υπήρχε ελληνικός θα τον είχα περάσει όπως κάνουμε πάγια.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.