Ricordi Mi (2009)

Ricordi Mi, Poster

Σκηνοθεσία: Στέλλα Θεοδωράκη
Σενάριο: Στέλλα Θεοδωράκη
Παίζουν: Θεοδώρα Τζήμου, Λάζαρος Γεωργακόπουλος


Δες/Κρύψε το trailer

Μια γυναίκα ψάχνει άκρη στην αμνησία της, μέσα σε δυο άντρες αντίγραφα.Ricordi Mi, PhotographΈνα κλειστό εγκεφαλικό πείραμα που δεν ανοίγεται στιγμή στον θεατή, το Ricordi Mi εξαντλεί τις αρετές του κυρίως στη μοντέρνα κινηματογραφική αισθητική που βάζει ο Ηλίας Κωνσταντακόπουλος στη φωτογραφία, τις θελκτικές ερμηνείες απ’ την Τζήμου και τον Γεωργακόπουλο που μοιάζουν τόσο χαμένοι στον κυκεώνα του σεναρίου όσο σε κάνει κι εσένανε να νιώθεις, αλλά και στο κατόρθωμα του Αλέξη Πεζά να δώσει ρυθμό στην ιντριγκαδόρικη, αφαιρετική αφήγηση της Θεοδωράκη, που σε προκαλεί να μπεις μέσα να βγάλεις την άκρη, αλλά σε αντίθεση με ταινίες όπως το Memento (2000), ας πούμε, ή και τα αβανγκαρντίστικα μιξαρίσματα του Kieslowski και του Bergmann, ετούτη η περίπτωση αποδεικνύεται μάλλον κούφια, ή τέλος πάντων επιφανειακή, στην προσπάθειά της να αποτυπώσει την ζάλη και την παραζάλη της ζωής και της αγάπης και του έρωτα και των στιγμών που, αν τις βάλεις μαζί, φτιάχνουν το κολάζ της ουσίας της ύπαρξης. Δίχως πλήρεις χαρακτήρες να αποδώσουν, η Τζήμου καταφεύγει σε μανιερίστικες τσαχπινιές που παίζει στα δαχτυλάκια της, κι ο Γεωργακόπουλος βασισμένος κυρίως σε στιλιστικές διαφοροποιήσεις, χτίζει δυο κόντρα εκδοχές του ενός ανθρώπου, σιγοντάροντας την συμπρωταγωνίστριά του στην παρουσίαση δυο δυνατών ερμηνευτικών αποδόσεων, δεδομένου του υψηλού δείκτη δυσκολίας τους. Όμως από μόνοι τους, δεν φτάνουν για να βάλουν ψαχνό σε μια ταινία που όλο σου το υπόσχεται κι όλο σου το κρύβει, και σε βγάζει από την αίθουσα με επιβεβαιωμένη (πάλι) την υποψία ότι, όλοι αυτοί οι άνθρωποι που κάνουν ταινίες σ’ αυτή τη χώρα, έναν σεναριογράφο αν έβρισκαν, θα βλέπαμε ωραία πράγματα.

Δες/Κρύψε τις αίθουσες που ανοίγει

*Το πρόγραμμα αναδημοσιεύεται από το Αθηνόραμα και ισχύει για την πρώτη βδομάδα προβολής

ΦΙΞ - Ν. ΣΜΥΡΝΗ - Π. ΦΑΛΗΡΟ
ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ FILMCENTER
Λ. Συγγρού 106, Φιξ (ΜΕΤΡΟ Συγγρού-Φιξ), 210-9215305.
Πεμ. - Τετ.: 18.20/ 20.20/ 22.40


2 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    Στο Αθηνόραμα, ο Χρήστος Μήτσης ξεσπαθώνει κατά του φιλμ σα βγαλμένο από το πυροβόλημα του ελληνικού σινεμά των 80s. Άδικο ακριβώς δεν έχει, αλλά άμα δεις το Ricordi Mi καπάκι μετά τη Χρυσόσκονη, όπως στην Εβδομάδα Ελλήνων Κινηματογραφιστών, είσαι αναγκαστικά πιο επιεικής, για να έχεις κάνα χαρακτηρισμό και για τις χειρότερες επιφοιτήσεις των ελληνίδων σκηνοθετριών. Παρεμπιπτόντως, η εβδομάδα Fog Films θα διοργανωθεί και στη Θεσσαλονίκη από 28/1 μέχρι 3/2.

  2. Anonymous said

    Μακριά απο την ταινία...
    Την είχα δει στο φεστιβάλ Fog Films με μεγαλο κόπο κατάφερα να κάτσω μέχρι το τέλος που συνηδητοποίησα οτι η ταινία δεν εχει πολλα περισσότερα να μου δώσει πέραν της ερμηνείας της μεσα σε μια σκηνη. Ανούσια και βαρετή και σε καμία περίπτωση δεν προσθέτει κατι παραπάνω η σκηνη που ακολουθεί απτην προηγουμενη της.
    Τι την γυρνάς την ταινία αφού δεν έχεις γράψει το σενάριο της ακομα;

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.