A Single Man (2009)

Ένας Άνδρας Μόνος
A Single Man, Poster

Σκηνοθεσία: Tom Ford
Σενάριο: David Scearce, Tom Ford, Christopher Isherwood (νουβέλα)
Παίζουν: Colin Firth, Julianne Moore


Δες/Κρύψε το trailer

Στις 30 Νοεμβρίου του 1962, από την αρχή της μέρας μέχρι το τέλος της, καθηγητής φιλολογίας στο LA ζει με τον οχτώ μήνες νωρίτερα θάνατο του δεκάξι χρόνια συντρόφου του.A Single Man, PhotographΤα props μοιάζουν με κομμάτια από συλλογές, εκτίθενται σα κομμάτια από συλλογές, η κάμερα τα προσεγγίζει σα κομμάτια από συλλογές και οι άνθρωποι τα χρησιμοποιούν σα κομμάτια από συλλογές. Η καθημερινότητα του ήρωα είναι επιμελημένη σα lifestyle, παρουσιάζεται σα lifestyle, ντύνεται σαν lifestyle, πνίγει σα φορεμένο lifestyle, αγνοεί επιδεικτικά πως ούτε καν ο όρος lifestyle δεν είχε καθιερωθεί στην εποχή. Βλέποντας τους νεανίες μοντέλους να πηγαινοέρχονται προσπαθώντας κυριολεκτικότατα μέχρι δακρύων να αρθρώσουν καμιά ατάκα, δεν απορείς πώς πήρε τη δουλειά ο φωτογράφος χωρίς να έχει καν καταλάβει τη διαφορά μεταξύ Terry Richardson, Edward Lachman και Christopher Doyle. Ακούγοντας τον υπερδραματικό έγχορδο βομβαρδισμό της υπόκρουσης, δεν απορείς γιατί η Julianne Moore περιφέρεται σα τη τρελή του χωριού νομίζοντας ότι ο σκηνοθέτης δίνει σε αυτήν οδηγίες όσο αυτός δείχνει στον ντεκορατέρ που να ξεφορτώσει τα λουλούδια. Γενικότερα, ο Tom Ford δε φτάνει ποτέ στο να συνοψίσει τις εντυπώσεις ενός μόδιστρου από τη δουλειά σκηνοθετών που θαυμάζει ο χώρος του χωρίς να ξέρει το γιατί, αφού αρκείται στην αλά Vanity Fair καλλιτεχνική διεύθυνση της σύνοψης, πασπαλισμένη με αποσυνδεδεμένα πλάνα του είδους που αποδίδει και κάθε πρωτάρα σκηνοθέτρια η οποία ψάχνει τυφλά μέσα από τη κάμερα να βρει μαγικά το μάτι που δεν έχει. Αναντίρρητα, η παραγωγή ευτύχησε να έχει υποχρεώσει τον "σκηνοθέτη" σε ένα σενάριο κουστουμαρισμένο και αρχαϊκό αλλά σχετικά εμπνευσμένο στην απλότητά του, ώστε να αντέχει αρκετές φορές και στις απίθανες ερασιτεχνικές δοκιμές χρωμοφίλτρων και στα στησίματα από δω στην αιωνιότητα και στις υστερικές αφηγηματικές τσόντες (στιλ αποκλεισμού του καθηγητή από τη κηδεία του αγαπημένου του). Και κυρίως, η παραγωγή ευτύχησε να διαθέτει ένα πραγματικό πρωταγωνιστή, τον Colin Firth, που κινείται τόσο θαρραλέα στα σουρεάλ και.. βεστιάρ σκηνικά που σου 'ρχεται να τον θάψεις στα βραβεία, έστω κι αν προφανώς βιάζεται να φύγει στη μισή διάρκεια.


Δες/Κρύψε τις αίθουσες που ανοίγει

*Το πρόγραμμα αναδημοσιεύεται από το Αθηνόραμα και ισχύει για την πρώτη βδομάδα προβολής

ΚΕΝΤΡΟ - ΚΟΛΩΝΑΚΙ
ΑΤΤΙΚΟΝ CINEMAX CLASS
Σταδίου 19 (ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο), 210-3228821.
Πεμ. - Τετ.: 18.00/ 20.20/ 22.40

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ - ΝΕΑΠΟΛΗ
ΝΙΡΒΑΝΑ Cinemax
Λ. Αλεξάνδρας 192 (ΜΕΤΡΟ Αμπελόκηποι), 210-6469398, 2106445221.
Πεμ. - Τετ.: 17.30/ 20.00/ 22.30

ΜΑΡΟΥΣΙ - ΚHΦΙΣΙΑ
ΚΗΦΙΣΙΑ CINEMAX 3 Class
Δροσίνη 16 (απέναντι στο Βάρσο), Κηφισιά, 210-6231601, 2106231933.
Πεμ. - Τετ.: 17.45/ 20.00/ 22.30

ΦΙΞ - Ν. ΣΜΥΡΝΗ - Π. ΦΑΛΗΡΟ
ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ FILMCENTER
Λ. Συγγρού 106, Φιξ (ΜΕΤΡΟ Συγγρού-Φιξ), 210-9215305.
Πεμ. - Τετ.: 18.30/ 20.30/ 22.30/ 00.30

ODEON KOSMOPOLIS - ΜΑΡΟΥΣΙ
ODEON KOSMOPOLIS ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΙΘΟΥΣΑ 2
Λεωφ.Κηφισίας 73, Αγ.Θωμάς, Μαρούσι (Κόμβος Αττικής Οδού), 8011160000Τηλ. Κρατ. 2106786000..
Πεμ. - Τετ.: 19.10/ 21.20/ 23.30. Σάβ., Κυρ. & 12.30/ 14.50

VILLAGE 15 CINEMAS @ THE MALL
VILLAGE 15 CINEMAS @ THE MALL ΑΙΘΟΥΣΑ 6 VILLAGE CINEMA ING
Aνδρέα Παπανδρέου (παραπλεύρως Αττικής Οδού) ΗΣΑΠ Νερατζιώτισσα, Μαρούσι, 2108108080.
Πεμ. - Τετ.: 20.00/ 22.15/ 00.30

6 Responses so far.

  1. Anonymous said

    Paidia, ok dekti i kritiki an kai emena i tainia mou arese. Auto omos pou den mou arese kai to exo proseksei kai se kritkes i sunenteukseis diaforon allon tainion idiou periexomenou, einai ena (subtle alla discernible) hint of dislike gia homo themata.

    Les kai kati ginetai kathe fora kai opoiadipote tainia me sxetiko kentriko thema apla den sas aggizei kai malista den tis dinete kai kamia eukaria na sas aresei.

    ki oxi mono auto, alla kathe fora pou diavazo sxetiki kritiki, einai san na diavazo kritki gia mia tainia pou eprepe katanagkastika na deite, pou (isos) den goustarate kahtoou ma katholou na deite, kai pou isos den thelete na mpeite kai stin diadikasia na sas aresei akoma ki an oi protagonistes kai o skinothetis exoun dosei recital.

    den ksero an ego eimai biased i oxi, alla mou vgazei i kritiki auti (kai opos eipa kai alles sto parelthon) oti eisaste eseis ligo biased sto thema auto.

    mporei na kano lathos, omos sas katatheto tin eilikrini gnomi mou. kata ta alla, sunexiste tin polu kali douleia!

    Basilis apo nea yorki

  2. cheaptalk said

    Οι Μάζες έχουν ένα αρχείο πέντε χρόνων, σε αυτό το διάστημα βγήκαν πάρα πολλές παραγωγές ομοφυλόφιλης θεματολογίας ή από ομοφυλόφιλους δημιουργούς, όποιος θέλει και δε το έχει κάνει μπορεί να δει πως τις αντιμετωπίσαμε. Αυτό που μπορώ να πω εγώ, είναι ότι διακρίσεις κατά κανενός δε κάνουμε αλλά ούτε και διακρίσεις υπέρ κανενός. Οι γυναίκες τα κάνουν συνήθως σαλάτα στη "δημιουργία", δε φταίμε εμείς που το λέμε, όποιος θέλει μπορεί να μας λέει και φαλλοκρατικά γουρούνια. Οι gay τα πάνε πολύ καλύτερα αλλά όταν δε τα πάνε ok, φταίμε εμείς που είμαστε ομοφοβικοί, ούτε και σε αυτό έχουμε πρόβλημα.

    Στη κινηματογραφική βιομηχανία, ο καθένας 50άρης σκηνοθέτης ή "σκηνοθέτης" που θα σκέφτονταν καν να "ανακάλυπτε" 20χρονη άσχετη διευθύντρια φωτογραφίας, θα είχε φάει το κράξιμο της αρκούδας.. 51 χρόνια νωρίτερα. Άμα είναι αγοράκι του Ford.. καθαγιάζεται αυτόματα η κατάσταση? Πιτσιρίκα που δε μπορεί, ΜΕΧΡΙ ΔΑΚΡΥΩΝ, να πει τις ατάκες της δε βγάζει πια ούτε χασάπης σε ελληνική βιντεοκασέτα, για να μη τρώει καζούρα απ' όλη τη γειτονιά. Ο μόδιστρος όταν βγάζει τον μοντέλο του μπορεί να πηγαίνει στις Βενετίες και να.. χειροκροτάνε όλοι? Οποιαδήποτε φιλόδοξη σκηνοθέτρια-αστροναύτρια που θα πρόσθετε υπεργελοίες διώξεις μαγισσών σε ήδη καθαρά φεμινιστικό έργο θα της είχαν βγάλει το μάτι δείχνοντάς τη με το δάχτυλο. Στο Single Man ότι φωσκολειάδα και να χώσει όποιος του καπνίσει είναι για να.. εξυπηρετήσει το δράμα και πρέπει να της αφιερώνω πεντέξι παραγράφους αναλύοντας τη με στόμφο? Εγώ έχω πρόβλημα ή μήπως η κατάσταση? Και που θα πάει? Θα πρέπει να γράφω ύμνους για τον Brett Ratner γιατί αλλιώς κάνω διακρίσεις κατά των χοντρών μουσάτων? Θα βγάλουμε τη Megan Fox ηθοποιάρα για να μην αισθάνεται μειονεκτικά που έχει βραχυδαχτυλίαση?

    Νομίζω ότι πρέπει να αρχίσουμε να καταγγέλλουμε κι εμείς σιγά σιγά τους ετεροφαλλοφοβικούς, μπας και αποκτήσουμε κάνα δικαίωμα να.. μιλάμε χωρίς να μας τη πέφτουν από παντού :p

  3. cheaptalk said

    BTW, η ταινία έχει ακόμα χοντρότερη φωσκολειάδα πρόσθετη, το ότι ο καθηγητής θέλει.. να αυτοκτονήσει κι από πάνω. Αλλά μετριάζεται από τη πλάκα που γίνεται στη διάρκεια (που άμα το δεις τεχνικά είναι ακόμα χειρότερο, η πλάκα με τον.. πόνο του ήρωα) και anywayz είναι κάπως αποδεκτή σαν λύση για να έχει κάποιο ενδιαφέρον η αφήγηση. Με άλλα λόγια, από το να παρέδιδε την ίδια ακριβώς πατάτα χωρίς την αυτοκτονία ο Ford, κάτι ίσως προσθέτει, αλλά δε θα του δώσω και εύσημα για εφευρετικότητα και λεπτότητα. Και δεν είμαι καν σίγουρος αν είναι πρόσθετο του Ford ή του Scearce αυτό.

  4. ΠΑΝΟΣ said

    Βρίσκω την ταινία αριστούργημα. Αντί για σχόλιο, αναλυτικότερα η άποψή μου εδώ.

  5. cheaptalk said

    Κάποιοι φυσικά το κάνανε, αλλά κάποιοι το κάνανε ακόμα και για το Twilight, οπότε παραμένει για μένα προσβολή για Todd Haynes, Almodóvar και το σύνολο της κινηματογραφικής δημιουργίας ενός αιώνα για να μην αραδιάζω αμέτρητα σχετικά ονόματα, να λες αριστούργημα ταινία που δεν έχει σκηνοθέτη. Με το να ρίχνω στη κατσαρόλα του score και λίγον Umebayashi δε γίνομαι αυτόματα Wong, και με το να κακοαντιγράφω διαφημίσεις του Calvin Klein (χωρίς να έχω ιδέα ούτε από αποχρωματισμό) δε γίνομαι Hitchcock. Ο Ford έχει ιδέα από κινηματογράφο μόνο σα την απλοϊκή γυαλισμένη καρικατούρα που χρησιμοποιεί ο χώρος του (σε σποτάκια και κυρίως περιοδικά) για να πουλάει έτοιμο στιλ σε ανθρώπους που δε διαθέτουν.

    Το σενάριο (που άγνωστο σε τι βαθμό του άλλαξε τα φωσκόλεια φώτα ο Ford όπως είπα) ήταν προφανώς το καλύτερο από πάρα πολλά πολλών άσχετων που διάβασε ο Don Bachardy, και χωρίς να λέω ότι ότι ο οποιοσδήποτε κάποτε ανήλικος γκόμενος πενηντάρη συγγραφέα έχει αυτόματα ιδέα από σενάρια. Η ερμηνεία του Firth είναι υποδειγματική και ξεχωρίζει ακόμα περισσότερο όταν απέναντι έχει ανθρώπους που το μόνο που ξέρουν είναι να ποζάρουν για τον φωτογράφο. Και μέχρι εκεί.

  6. cheaptalk said

    Και όπως και να 'χει, όχι μόνο είμαι σίγουρος ότι οι περισσότεροι θα είχαν υποδεχτεί τη ταινία εντελώς διαφορετικά αν (ακριβώς την ίδια) την είχε υπογράψει η Madonna για παράδειγμα, αλλά λίγο πολύ ξέρω και τι θα έγραφε και ο καθένας πια.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.