Another Year (2010)

Μια Χρονιά Ακόμα
Another Year, Poster

Σκηνοθεσία: Mike Leigh
Σενάριο: Mike Leigh
Παίζουν: Lesley Manville, Jim Broadbent, Ruth Sheen


Δες/Κρύψε το trailer

Ευτυχισμένο ζευγάρι στα ύστερα χρόνια της ζωής του, μοιράζεται τη θαλπωρή της ευτυχίας του με τους πιο άτυχους φίλους του.Another Year, PhotographΑπ’ όλο το απαύγασμα της arthouse παραγωγής που μαζεύτηκε φέτος στις Κάνες, η ταινία του Mike Leigh είναι η μόνη που μένει μαζί σου πάνω από ένα εξάμηνο μετά το τέλος του πανηγυριού της Croisette, κι αυτό μπορεί να μη λέει και πολλά αν κρίνεις εκ των υστέρων το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, αλλά δεν αφαιρεί κι απ’ την αξία μιας ταινίας, που, ακολουθώντας το δημιουργό της στην δέκατη κινηματογραφική δουλειά της βαθιάς καριέρας του, αναζητά στην εμπειρία των χρόνων, το νόημα της ανθρώπινης κατάστασης, και τα όρια της ικανότητας του ανθρώπου να της ξεφύγει. Η απλότητα της κινηματογράφησης και η ροή της αφήγησης, κάνουν τη δουλειά που κρύβεται από πίσω, να μοιάζει ενστικτώδικα εύκολη, όμως ο Mike Leigh, μανιώδης κυνηγός της λεπτομέρειας, ξέρει πολύ καλά πού ψάχνει τους ήρωές του, πού τους τοποθετεί και πώς τους ξεγυμνώνει. Σ’ αυτό πλήρες σε συναισθηματική μεστότητα και ειλικρίνεια δράμα χαρακτήρων, ο Leigh σχεδιάζει το υπόδειγμα της πετυχημένης οικογένειας, χρησιμοποιώντας για πυλώνες, ανθρώπους στέρεα γειωμένους στην πραγματιστική πρακτικότητά τους, κι ανακατεύει τη σούπα του με την νηφαλιότητα της εμπειρίας του, για να αφήσει την υπομονή του να αναδείξει τα λεπτά αρώματα μιας ιστορίας που ισορροπεί ανάμεσα στη χαρμολύπη και τη νοσταλγία, όπως εκφράζεται απ’ τις ταλαιπωρημένες ψυχές, που μαζεύονται σα ζαλισμένες μύγες, στη φλόγα της θαλπωρής του ευτυχισμένου σπιτικού.

Σε επικίνδυνη ισορροπία σχοινοβατεί με αφοπλιστική κι αξιοβράβευτη άνεση κι η Lesley Manville, δίνοντας ψυχή και σώμα σε έναν χαρακτήρα στα όρια της καρικατουρίστικης απλότητας. Στο στοιχειωτικό της βλέμμα καθρεφτίζει το σκοτάδι του κενού και της λύπης του ανθρώπου που άφησε τη ζωή να περάσει χωρίς να το καταλάβει, και υποβοηθούμενη απ’ τον θορυβώδη χαρακτήρα του Peter Wight, ενός εξίσου ατυχή φίλου του ζευγαριού, η Manville ενσαρκώνει τη μαυρίλα της απόγνωσης που επικρατεί εκεί έξω, πέρα απ’ την πόρτα του ζευγαριού με τον οργανικό λαχανόκηπο και την προσεκτικά καλλιεργημένη αγάπη. Στήνοντας την αντίθεση, ο Leigh υπογραμμίζει τη βαθύτατη αγάπη του για τους ανθρώπους που αριστεύουν στο να κάνουν κατά συρροή όλες τις λάθος επιλογές, γιατί έτσι είναι καλωδιωμένα τα κυκλώματά τους. Παρ’ όλη την συμπόνοια του όμως, αδυνατεί κι ο ίδιος να τους παράσχει τη λύτρωση, δεν ισχυρίζεται ότι ξέρει το μυστικό της ευτυχίας, ούτε καν αυτής της πολύ καλής για να είναι αληθινή ευτυχίας του ιδανικού του ζευγαριού. Σου αφήνει όμως το χώρο να αναρωτηθείς, αν αυτό το καρτποσταλικό υπόδειγμα, δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα λουστραρισμένο ιδανικό που γυαλίζει περισσότερο, όσο το εξιδανικεύεις βουλιάζοντας στη μιζέρια σου χρόνο με το χρόνο, ή αν, όπως κι η ανατροπή του τίτλου υπονοεί, καμιά χρονιά, δεν πρέπει να είναι απλά ακόμη μία, αν δεν θέλεις να σου φύγουν απ’ τα χέρια σου, όλα αυτά που μπορεί να σου προσφέρει.


Δες/Κρύψε τις αίθουσες που ανοίγει

*Το πρόγραμμα αναδημοσιεύεται από το Αθηνόραμα και ισχύει για την πρώτη βδομάδα προβολής

ΚΕΝΤΡΟ - ΚΟΛΩΝΑΚΙ - ΕΞΑΡΧΕΙΑ
ODEON ΟΠΕΡΑ
ODEON ΟΠΕΡΑ 1 (DOLBY DIGITAL)
Πέμ.-Τετ.: 17.00/ 19.45/ 22.30

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ - ΝΕΑΠΟΛΗ
ΔΑΝΑΟΣ
ΔΑΝΑΟΣ 1
Πέμ.-Τετ.: 17.20/ 20.00/ 22.40

ΜΑΡΟΥΣΙ - ΚHΦΙΣΙΑ
ΚΗΦΙΣΙΑ CINEMAX 3 Class
Πέμ.-Τετ.: 17.20/ 20.00/ 22.40

Λ. ΠΑΤΗΣΙΩΝ - ΑΧΑΡΝΩΝ
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ
Πέμ.-Τετ.: 17.20/ 20.00/ 22.40

ΔΑΦΝΗ - ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗ
ΑΤΛΑΝΤΙΣ CLASSIC CINEMAS
ΑΙΘΟΥΣΑ 1 (DOLBY DIGITAL SRD EX)
Πέμ.-Τετ.: 17.30/ 20.00/ 22.30

ΓΛΥΦΑΔΑ - ΒΑΡΚΙΖΑ
ODEON ΓΛΥΦΑΔΑ
ΑΙΘΟΥΣΑ 1
Πέμ.-Τετ.: 19.40/ 22.30, Σάβ., Κυρ. & 17.00


2 Responses so far.

  1. verbal said

    Η Μοιραία Σχέση, ταινία που παρακολουθούμε απ' τα πρώτα flyers της πριν από δυο χρόνια στις Κάνες, μετά κι απ' το πέρασμά της απ' το περσινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, βγαίνει σήμερα πανηγυρικά (αν και στα μουλωχτά), στις ελληνικές αίθουσες (σε έξι ολόκληρες οθόνες παρακαλώ), παραμένοντας ταινία-εμπειρία, υπεράνω κριτικής. Μαζί της, ούτε καν ένα χρόνο μετά το I Love Karditsa (2010), σε τηλεοπτικούς σκουπιδοτενεκέδες θα μετατρέψει καμια εικοσαριά οθόνες, το νέο πόνημα του Στράτου Μαρκίδη, Στο Ξέσπασμα του Φεγγαριού, που δεν έκανε δημοσιογραφική προβολή. Επιπλέον, στην ταινιοθήκη της Ελλάδος θα προβάλλεται το τρίωρο biopic Edvard Munch (1974) για τον ζωγράφο του τίτλου, την ώρα που στο Ετουάλ-Αλεξάνδρα θα τρέχει αφιέρωμα για το γυμνό στον κινηματογράφο, και στην αίθουσα του Nixon, θα παίζει το 1ο Φεστιβάλ Εθνογραφικού Κινηματογράφου της Αθήνας.

  2. cinemad said

    Κουράδα.

    Πότε θα πεθάνει αυτός, να ησυχάσουμε κι εμείς και τα Φεστιβάλ...

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.