The Help (2011): Trailer φιλιππινέζας

The Help - Trailer

The Help (2011) λέγεται το φιλμ που θα γεμίσει φέτος το αυγουστιάτικο slot γκομενοταινιών βασισμένων σε γκομενοβιβλία, slot εμπορικής επιτυχίας το οποίο χάραξε η Sony με τα Julie & Julia (2009) και Eat Pray Love (2010), αλλά πρόλαβε φέτος να το γεμίσει η Disney, με μια παραγωγή της Dreamworks. Το φιλμ έκανε τα επίσημα αποκαλυπτήριά του ξημερώματα χτες με trailer στο Moviefone, το οποίο πολύ πιθανά θα συνοδεύει στις αίθουσες από τη Παρασκευή τη νέα καθυστερημένη καθυστέρηση του Tyler Perry, απευθυνόμενο και στο κοινό της. Το ομώνυμο βιβλίο πέρασε τη προηγούμενη βδομάδα σε δέσιμο με μαλακό εξώφυλλο (i.e. trade paperback) στην αμερικάνική του έκδοση, αφού πρώτα ξόδεψε πάνω από δυο χρόνια στα σκληρά best sellers των NY Times, σε μια πορεία "τρελής δημοφιλίας" που είχε προβλέψει η εφημερίδα από τη κριτική της.

Η ίδια κριτική είχε προβλέψει και τα χωσίματα που κινδύνευε να μαζέψει μια ακόμα ακόμα ακόμα ιστορία όπου οι λευκοί αυτοσυγχαίρονται αισθανόμενοι το μεγαλείο της ανωτερότητας της συμπεριφοράς τους απέναντι στους καημένους τους μαύρους, αφού όπως μπορεί να διακρίνεις και στο trailer ανάμεσα στη θάλασσα από προφορές, χωρίς άλλη δουλειά να κάνει, μια λεπτεπίλεπτη ξανθούλα πιτσιρίκα καταπιάνεται να προβάλλει τη ζωή ως οικιακών βοηθών με χωριστή τουαλέτα, κάποιων μεσήλικων χοντρών νέγρων στις νότιες αμερικάνικες πολιτείες του μεταπολέμου, με αποτέλεσμα φυσικά να τις απελευθερώσει τόσο που να χοροπηδάνε από τη χαρά αγκαλιασμένες με ψυχοτονωτικό gospel στην υπόκρουση. Τελικά, υπήρξαν κάποιες αντιδράσεις από κάποιες σκουρόχρωμες που μπορούσαν να σκεφτούν για τον εαυτό τους και αισθάνθηκαν προσβεβλημένες, κάποιοι εστίασαν στο ότι το βιβλίο έβαζε τους μαύρους να μιλάνε.. ακαταλαβίστικα (μια γλώσσα που λίγο πολύ εφηύρε η συγγραφέας του) και τις άσπρες άψογα Αγγλικά (πράγμα που προφανώς φρόντισε να διορθώσει η ταινία ισοκατανέμοντας τις νότιες εκφορές), αλλά βέβαια η συντριπτικά συντριπτική πλειοψηφία του αναγνωστικού κοινού είναι πλέον γυναίκες που νοιάζονται για τα Πεινασμένα Παιδάκια της Αφρικής™ όσο Σιχαίνονται το Ψέμα και την Υποκρισία™, όπως περίπου παρατήρησε (χωρίς τα trademarks φυσικά) και ο Head Butler που ανακήρυξε το βιβλίο ως το "δικό μας" Όταν Σκοτώνουν τα Κοτσύφια (απευθυνόμενος στα trademarks φυσικά). Έτσι, ο Chris Columbus που είχε αναλάβει το project, το έβαλε σε fast track ήδη από τα τέλη του 2009, λίγο πριν πιάσει για πρώτη φορά κορυφή στις λίστες των πωλήσεων, μετά από 8 μήνες κατενθουσιασμένου word of mouth, το βιβλίο που είχαν απορρίψει, ως πανηλίθιο μπορείς άνετα να υποθέσεις, καμιά πενηνταριά εκδότες. Τα γυρίσματα της τοποθετημένης στα 60s αφήγησης, έγιναν στο Mississippi, μετά από επιμονή της πλατινούλας υπεύθυνης νοβελίστριας που είχε μεγαλώσει εκεί με καρβουνούλα γκουβερνάντα στα 70s και τα 80s, και η 50s αίσθηση των πρώτων κινηματογραφικών σκηνών μπορείς να πεις ότι μεταφέρει εμπρεπώς από το χαρτί αυτό το χαμένο στο διάστημα στις χρονολογίες των αναφορών του που το χαρακτήριζε.

Το casting, με τις ευλογίες κι αυτό της επιφοιτισμένης και με την ευτυχία να συμπεριλαμβάνει δυο Gwen Stacy ώστε να ασχολούνται τα διαδίχτυα, βάζει την Emma Stone σε ρόλο ψηλής και τη Bryce Dallas Howard σε ρόλο χοντρής, είχε στη θεωρία κάποια υποψία νέας οσκαρικότητας για τη Viola Davis, και θα κάνει σταρ τη Jessica Chastain, σύμφωνα τουλάχιστο με ότι παρατήρησε στις αντιδράσεις κατά τις δοκιμαστικές προβολές ο Columbus που δε πολυποντάρει προφανώς στο Tree of Life (2011) του Terrence Malick να φτιάξει τη καριέρα κανενός. Σενάριο και σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο παγκοσμίως άγνωστος Tate Taylor, που διαθέτει το ταλέντο της Mona Achache του Hérisson (2009), να εξασφαλίζει το δικαίωμα νωρίτερα από οποιονδήποτε άλλο, από παιδική φιλία κιόλας αυτός.



Previously on Movies for the Masses: Stake Land (2010): Trailer φαγοποτιού

2 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    Δε ξέρω με ποιον άλλον τρόπο μπορώ να το πω, αλλά το κοινό του βιβλίου, οι γυναίκες που δεν έχουν τιποτάλλο να κάνουν από το να αυτοθαυμάζονται για τη μεγάλη πονοψυχία τους για τους μαύρους, και να φαντασιώνονται πόσο θα τους βοηθούσαν σε εποχές αισχρότερων διαχωρισμών, είναι προφανώς αυτές ακριβώς που τα ξύνανε όλη μέρα όσο κοιτάγανε να μη τους μολύνει τη χέστρα η μαύρη που καθάριζε το σπίτι τους και μεγάλωνε τα παιδιά τους. Και η αυτή που το γραψε το βιβλίο τελοσπάντων, πολύ προφανώς θυμήθηκε πόσο την ενοχλούσε η καταπίεση της δικιάς της "οικιακής βοηθού", μόνο όταν τη πιάσανε κάτι τύψεις κάτι δεκαετίες μετά.

  2. cheaptalk said

    Το κοινό του Help είναι λίγο πολύ κι αυτό που διαμαρτύρεται εθνικά ντροπιασμένο για το κράξιμο του επιστήμονα James Watson από κάτι άπλυτους κουκουλοφόρους στη Πάτρα τη προηγούμενη βδομάδα. Μια διαστημικά διαφορετική αντιμετώπιση των φυλετικών διαφορών, η Μαύρη Αφροδίτη (2010) του Abdellatif Kechiche, καταδικασμένη φυσικά να μην έχει στον εμπορικό ήλιο μοίρα, βγαίνει από αύριο στις ελληνικές αίθουσες.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.