Conan the Barbarian (2012)

Conan the Barbarian, Poster

Σκηνοθεσία: Marcus Nispel
Σενάριο: Thomas Dean Donnelly, Joshua Oppenheimer, Sean Hood
Παίζουν: Jason Momoa, Stephen Lang, Rachel Nicols, Rose McGowan


Δες/Κρύψε το trailer

Σουμέριος βάρβαρος δρόμο παίρνει δρόμο αφήνει ψάχνοντας τον ημίτρελο ημίθεο που είχε μακελέψει τη φυλή του πριν ο πατέρας του προλάβει να τον μάθει να κρατάει σπαθί.Conan the Barbarian, PhotographΘα μπορούσε να είναι η ενήλικη διασκέδαση του καλοκαιριού. Τουλάχιστον για όσους βαφτίστηκαν κινηματογραφικά, πριν από 30 περίπου χρόνια στο αιματοβαμμένο βαρβαρικό σύμπαν που δημιούργησαν ο John Milius, ο Oliver Stone και ο Arnold Schwarzegger, πάνω στον cult χαρακτήρα του Robert E Howard, σε μία ταινία που για τους πιουρίστες κονοσέρ, δεν απέδωσε πιστά τον ήρωά τους, αλλά οι υπόλοιποι πολλοί άλλοι πιτσιρικάδες εκείνης της γενιάς, είχαμε πάθει πλάκα. Ο καινούργιος Κόναν, πραγματικά υπερβίαιος όπως το είχε υποσχεθεί, και αρκούντως σπιντάτος, έχει καλή για ταινία του είδους καλλιτεχνική διεύθυνση στην οποία συμβάλλουν τα μέγιστα τα γυρίσματα στα στούντιο Μπογιάνα και τα δάση της Βουλγαρίας, όμως τα σκηνικά μοιάζουν με χαρτόνια της Τσινετσιτά κι όσο για την πλουσιοπάροχη δράση, αισθάνεσαι ότι ο Nispel προσπαθεί να εστιάσει πάνω της κι αυτή όλο του ξεφεύγει, λίγο πιο έξω από το κάδρο, χωρίς καμία αίσθηση χορογραφίας και ρυθμού. Το σενάριο έχει γραφτεί στο καμαρίνι της μοδίστρας με ράβε ξήλωνε και στο τέλος μηδέν, κανένα κίνητρο, καμία αίσθηση του έπους να προκύπτει μέσα από τους ήρωες που είναι απλά προσχήματα (όπως και οι χώροι) για να γίνει άλλη μια σκηνή τσαμπουκά με διαφορετικό φόντο, τα ψηφιακά τμήματα των σκηνικών, που αποτίουν φόρο τιμής στην αισθητική του κόμικ, μοιάζουν με αχνές ζωγραφιές στον ορίζοντα με τη μαγεία απούσα, ενώ το μουσικό σκορ της τελευταίας στιγμής, σε κάνει να θες να βάλεις στα ακουστικά σου την εξαίσια μουσική του Βασίλη Πολυδούρη από την πρώτη ταινία, μπας και νοιώσεις το δέος της σκοτεινής, μαγικής και βάρβαρης εποχής της ταινίας. Το σύνολο των ερμηνειών πάσχει από κλασική περίπτωση υστερικής υπερβολής (με εξαίρεση τα πανέμορφα πισινά του Momoa, ενώ η κορύφωση του φινάλε είναι και η κορύφωση της ξεπέτας που είναι ολόκληρη ετούτη η ταινία, με όλα σχεδόν στην εκτέλεση τους να είναι τόσο λάθος και τόσο χωρίς προσανατολισμό και αίσθηση δημιουργίας ατμόσφαιρας, που καταλήγουν, παρά τα φράγκα που έχουν ξοδευτεί και το γλάσο της παραγωγής, να σου φαίνεται εκείνος ο πρώτος Conan, ο προ 30 ετών, πολύ πιο σύγχρονος, εννοείται πιο ψυχαγωγικός και αμέτρητα περισσότερο επικός. Με πιο απλά λόγια, πολύ πιο Conan.



Δες/Κρύψε τις αίθουσες που ανοίγει

*Το πρόγραμμα αναδημοσιεύεται από το Αθηνόραμα και ισχύει για την πρώτη βδομάδα προβολής

ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ - ΠΑΠΑΓΟΥ
ΑΡΤΕΜΙΣ (ΔΗΜ. ΚΙΝ./ΦΟΣ)Θερινός
Πέμ.-Τετ.: 20.50/ 23.00

ODEON KOSMOPOLIS ΜΑΡΟΥΣΙ
ΑΙΘΟΥΣΑ 5 (DTS)
Πέμ.-Τετ.: 20.30/ 23.00
ΑΙΘΟΥΣΑ 6 (DTS)
Πέμ.-Τετ.: 19.30/ 22.00
ΑΙΘΟΥΣΑ 8 VODAFONE (DTS)
Πέμ.-Τετ.: 18.20/ 21.00/ 23.30
ΑΙΘΟΥΣΑ 11 (DTS/DOLBY DIGITAL)
Πέμ.-Τετ.: 20.00/ 22.30

VILLAGE 15 CINEMAS @ THE MALL
ΑΙΘΟΥΣΑ 2
Πέμ.-Τετ.: 19.30/ 22.00/ 00.30
ΑΙΘΟΥΣΑ 4
Πέμ., Παρ., Σάβ., Κυρ., Δευτ., Τετ.: 18.30/ 21.00/ 23.30, Τρ. 21.00/ 23.30
ΑΙΘΟΥΣΑ 5 VILLAGE CINEMA ING
Πέμ.-Τετ.: 15.15/ 17.45/ 20.15/ 22.30/ 01.00, Σάβ., Κυρ. & 12.45

ΑΕΛΛΩ CINEMAX 5+1
ΑΙΘΟΥΣΑ 4
Πέμ.-Τετ.: 21.50
ΑΙΘΟΥΣΑ 6 (DOLBY DIG.)Θερινός
Πέμ.-Τετ.: 20.40/ 23.00

STER CINEMAS ΑΓ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ
ΑΙΘΟΥΣΑ 4
Πέμ.-Τετ.: 19.00/ 21.15/ 23.30

VILLAGE CINEMAS ΠΑΓΚΡΑΤΙ
ΑΙΘΟΥΣΑ 1 (DOLBY SRD)
Πέμ.-Τετ.: 19.20/ 22.00/ 00.30

VILLAGE CINEMAS ATHENS METRO MALL - AG.DIMITRIOS
ΑΙΘΟΥΣΑ 5
Πέμ.-Τετ.: 19.40/ 22.10/ 00.40

VILLAGE 9 CINEMAS @ FALIRO
ΑΙΘΟΥΣΑ 5
Πέμ.-Τετ.: 20.40/ 23.00
ΑΙΘΟΥΣΑ 6
Πέμ.-Τετ.: 17.20/ 19.40/ 22.00/ 00.20, Σάβ., Κυρ. & 15.00

Ν. ΚΟΣΜΟΣ - ΦΙΞ - Ν. ΣΜΥΡΝΗ - Π. ΦΑΛΗΡΟ
ΣΙΝΕ ΦΛΟΙΣΒΟΣΘερινός
Πέμ.-Τετ.: 23.00
ΦΙΛΙΠΘερινός
Πέμ.-Τετ.: 20.45/ 23.00

ODEON STARCITY - Λ. ΣΥΓΓΡΟΥ
ΑΙΘΟΥΣΑ 1 (DTS/DOLBY DIGITAL)
Πέμ.-Τετ.: 20.00/ 22.30
ΑΙΘΟΥΣΑ 5 (DTS)
Πέμ.-Τετ.: 18.20/ 21.00/ 23.30
VODAFONE ΑΙΘΟΥΣΑ 7 (DTS/DOLBY DIGITAL)
Πέμ.-Τετ.: 20.30 (εκτός Τρίτης)/ 23.00 3D

VILLAGE SHOPPING AND MORE
ΑΙΘΟΥΣΑ 7
Πέμ.-Τετ.: 23.00/ 01.15
ΑΙΘΟΥΣΑ 8
Πέμ.-Τετ.: 19.45/ 22.00/ 00.15
ΑΙΘΟΥΣΑ 11
Πέμ.-Τετ.: 19.00/ 21.15/ 23.30, Σάβ., Κυρ. & 16.30
ΑΙΘΟΥΣΑ 13
Πέμ.-Τετ.: 17.30/ 20.15/ 22.45/ 01.00, Σάβ., Κυρ. & 15.15

STER CINEMAS ΙΛΙΟΝ
ΑΙΘΟΥΣΑ 2
Πέμ.-Τετ.: 20.10/ 22.30, Παρ., Σάβ. & 00.50
ΑΙΘΟΥΣΑ 5
Πέμ.-Τετ.: 21.30/ 23.50

ΓΛΥΦΑΔΑ - ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗ - ΒΑΡΚΙΖΑ
ΒΑΡΚΙΖΑ
ΑΙΘΟΥΣΑ 1
Πέμ.-Τετ.: 18.45/ 20.50/ 23.00




Το κείμενο υπογράφει ο Τάσος Θεοδωρόπουλος του iefimerida.gr

16 Responses so far.

  1. Hellboy said

    Σουμέριος;

  2. cheaptalk said

    Απ' όσο ξέρω ο REH το Cimmerian το πρόφερε σιμέριαν, και έτσι κι αλλιώς η φυλή είναι μυθική (i.e. δεν έχει σχέση με τους πραγματικούς Κιμμέριους), και υπάρχει ένα σχετικό μπέρδεμα, κονανικών κιμέριων, σιμέριων και σουμέριων, οπότε ότι θέλει ο καθένας λέει. Πάντως η ταινία δεν είναι του.. 2012 προφανώς, απλά είναι πολύ μπροστά ο verbal :p

  3. Hellboy said

    Ε, και συ, μισές δουλειές. Πάτα και το "See also" link να δεις πως βάσισε την μυθική φυλή πάνω στην πραγματική οπότε είναι λογικό να αποκαλείται Κιμμέριος! Όχι τίποτα άλλο, υπάρχουν και οι πραγματικοί Σουμέριοι οι οποίοι και αν δεν έχουν σχέση. ;)

  4. cheaptalk said

    Ανεξάρτητα με τις εικασίες που έχει συμπληρώσει κάποιος στη Wikipedia, το πιο πιθανό είναι ο Howard να μην ήξερε καν την ύπαρξη των Κιμμέριων, και σίγουρα οι (μελαψοί, μελαχρινοί) Σιμέριοί του έχουν κατακαραπροφανέστατα περισσότεροι σχέση με Ιρακινούς και λοιπούς Μεσοποτάμιους (i.e. Σουμέριους), παρά με.. Ουκρανούς (i.e. Κιμμέριους). Με διαφορετικά λόγια, όπως είπα και παραπάνω, ο καθένας μπορεί να προφέρει αυτή τη "φυλή" όπως θέλει και να τη συνδέει με ότι θέλει.

  5. Hellboy said

    Πες μου τι δεν πάει καλά. Βάζεις link απο wikipedia και στην συνέχεια μιλάς για "εικασίες που έχει συμπληρώσει κάποιος στη Wikipedia", λες πως το "πιο πιθανό είναι ο Howard να μην ήξερε καν την ύπαρξη των Κιμμέριων" αλλά ξεχνάς πως ονόμασε την φυλή του Conan έτσι άρα τουλάχιστον είχε ακούσει το όνομά της και το είχε δανειστεί οπότε δίνει οδηγό για το πως ακούγεται - μεταφράζεται και τέλος λες πως "σίγουρα οι (μελαψοί, μελαχρινοί) Σιμέριοί του έχουν κατακαραπροφανέστατα περισσότεροι σχέση με Ιρακινούς και λοιπούς Μεσοποτάμιους" όταν και η κουτσή Μαρία που έχει διαβάσει ένα τουλάχιστον τεύχος από το κόμικ έχει δει την γεωγραφική θέση της πατρίδας του Conan -βόρεια- και ξέρει πως ο Conan είναι βόρειος.

  6. cheaptalk said

    Το πως πρόφερε ο Howard το Cimmerian το γράφει η γκόμενά του σε ένα βιβλίο της, σιγά μην άφησε και παρακαταθήκη εκφοράς. Τα άρθρα στη Wikipedia, δε τα έγραφε.. ένας την τελευταία φορά που κοίταξα, και δε νομίζω να χρειάζονται και πολλές γνώσεις πέρα από.. ανάγνωση για να καταλάβει κανένας ότι το λήμμα για τους Κιμμέριους έχει γραφτεί από ιστορικούς με αναφορές σε σοβαρές εκδόσεις, ενώ αυτό για τη φυλή του Conan είναι απλά μια τυχαία περίληψη παπαριών που έγραφε ένας αμόρφωτος Τεξανός πιτσιρικάς συγγραφέας pulp ιστοριών γι' αγρίους. Τέλος, αυτή η ανώνυμη, χωροχρονικά και ανθρωπολογικά καραμπουρδουκλωμένη ήπειρος στην οποία ζει ο Κόενιν (σύμφωνα με τη προφορά του συγγραφέα του) κατοικείται από φυλές που πήγαν "βόρεια" για να γλιτώσουν από την καταστροφή της Ατλαντίδας και των υπόλοιπων περιοχών της εποχής του Kull, όπως ξέρει όποιος πραγματικά διάβασε και καμιά ιστορία.

    Προφανώς αυτό που δεν πάει καλά, είναι ότι επιμένεις να βρεις "ορθότητα" εκεί που δεν υπάρχει, σε ένα pulp μπάχαλο από αμερικανιές και παπαριές εκατό χρόνων.

  7. Hellboy said

    Το αν ήταν ή δεν ήταν αμόρφωτος ο REH λίγο με απασχολεί αυτήν την στιγμή. Αυτό που γίνεται ορατό όμως είναι πως δεν χρειάζονται πράγματι πολλές γνώσεις για να αποδώσεις το Cimmerian σε Κιμμέριος και όχι σε Σουμέριος όταν: έχει καθιερωθεί έτσι, είναι ακριβής απόδοση της λέξης που χρησιμοποιούσε ο REH, υπάρχουν πειστικές θεωρίες πως την εμπνεύστηκε.

    Και πως δεν ήταν Σουμέριος, οι αντίστοιχοι ζούσαν στην Σεμ.

  8. cheaptalk said

    Κοίτα φίλε, μπορεί να μη θες να το καταλάβεις, αλλά λέγε τους όπως θες αυτούς τους συντοπίτες του Κόενιν, συμπαντικός νόμος δεν είναι. Εδώ για πολύ ιστορικές και πολύ πραγματικές φυλές σα τους Picts δεν υπάρχει συγκεκριμένη καταγραφή ούτε πως αυτοαποκαλούνταν, ούτε πως τους αποκαλούσαν οι γύρω τους γενικά, ούτε καν συγκεκριμένη απόδοση στα Ελληνικά της συγκεκριμένης φυλής (Πίκτες, Πίκτοι, και δε συμμαζεύεται), κι εσύ μας τα 'κανες λίγο καρούμπαλα επιμένοντας εκεί στην ορθότητά σου. Ε λυπάμαι αλλά αυτό δείχνει εξαιρετική στενομυαλιά, κάθε άλλο παρά κάνα εύρος γνώσεων.

  9. Hellboy said

    Δεν νομίζω πως χρειάζεται εύρος γνώσεων για να μπορεί κανείς να καταλάβει ένα τόσο εμφανές λάθος. Η στενομυαλιά όμως είναι που κάνει αδύνατη την παραδοχή του.

  10. KilliK said

    Cheaplog εσυ ξερεις πολλους Σουμεριους με περιγραφη ψηλος,με μαυρα μακρια μαλια,γαλαζια ματια,λευκο αλλα ηλιοκαμμενο απο τον ηλιο δερμα,να προερχεται απο τον βορρα και να πιστευει στον,κελτικης καταγωγης εμπνευσμενο,θεο Κρομ;

    και τελευταια φορα που κοιταξα ο υπολοιπος πλανητης,και οχι μονο το wiki,αποκαλει τον Κοναν,Κιμεριο και οχι Σουμεριο εδω και 30+ χρονια..

  11. cheaptalk said

    Ρε guys συγγνώμη αλλά μόνο βλαμμένοι κάθονται να επιμένουν διακόσιες ώρες ότι το "σωστό" είναι να τον λες στην καταγωγή κιμέριο, όχι σιμέριο, ούτε σουμέριο, έναν πανηλίθιο ήρωα αλαμπουρνέζικης εποχής, υπερβόρειο αλλά ηλιοκαμμένο, γαλανομάτη αλλά μαυριδερό, που τον υποδύεται άλλοτε αυστριακός με περούκα και άλλοτε χαβανέζος με κοτσίδες.

  12. KilliK said

    οχι απλως το σωστο,αλλα η πραγματικοτητα.

    τωρα αν καποιος ειναι βλαμμενος επειδη επιμενει στην πραγματικοτητα,τοτε τι να πει κανεις και για καποιον που επιμενει να διαστρεβλωσει ολη την πραγματικοτητα απο το να παραδεχτει οτι εκανε ενα λαθος στο κειμενο του.

  13. Anonymous said

    βλαμένος είναι βασικά αυτός που αντί να παραδεχτεί ένα λαθάκι, προσπαθεί βασιζόμενος σε αυτό το λάθος να πλάσει ολόκληρη ανάλυση και θεωρία που αγνοούσε πριν που να καταλήγει στο οτι είναι τελικά σωστό

  14. cheaptalk said

    Το κείμενο δεν είναι δικό μου, όχι μόνο.. φαίνεται σε εκατό μεριές, το σημείωσα και στο πρώτο σχόλιο. Και στο πρώτο σχόλιο, στο πρώτο, σημείωσα πως η "καταγωγή" του χαρακτήρα είναι θέμα παραφθοράς από την εποχή που.. τον έγραφε ο συγγραφέας του (άσε από τη πρώτη ταινία και μετά όπου τον λέγανε όλοι σουμέριο). Ανέφερα και πως ο Κόναν είναι η Xena της εποχής του, όποιος εξακολουθεί να επιμένει σε "σωστό" και βάλε, δεν έχει επαφή με καμία πραγματικότητα, ούτε καν αυτή της ιστορίας του χαρακτήρα.

  15. cheaptalk said

    Και βλαμμένος είναι ο καθένας που πιστεύει πως κάθε επεισόδιο της Ζήνας είναι τόμος από την εγκυκλοπαίδεια Britannica.

  16. Anonymous said

    Απο το Κιλκις ειναι , το κανονικο του ειναι Κονανιδης , μετα το εκανε σουμερριος απο την Υπερβορεια !!!

    "Αναμεσα στο χρονικο διαστημα οπου οι ωκεανοι καταπιαν την Ατλαντιδα, και τις λαμπερες πολεις, και των ανερχομενων γιων του 'Αρειου, υπηρξε μια εποχη που κανεις δεν μπορουσε να φανταστει.
    Τα λαμπερα βασιλεια απλωθηκαν σ'ολο τον κοσμο σαν γαλαζιοι μανδυες.
    Τοτε ηλθε ο Κοναν, ο Κιμμεριος,-μαυρα μαλλια, βλοσυρα ματια, με σπαθι στο χερι,κλεφτης, φονιας με μεγαλες μελαγχολιες, και μεγαλες ευθυμιες-να πατησει τους χρυσαφενιους θρονους του κοσμου κατω απο τα σανδαλια του"

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.