Goethe! (2010)

Ο Νεαρός Κύριος Γκαίτε / Young Goethe in Love
Goethe!, Poster

Σκηνοθεσία: Philipp Stölzl
Σενάριο: Alexander Dydyna, Christoph Müller, Philipp Stölzl
Παίζουν: Alexander Fehling, Miriam Stein, Moritz Bleibtreu


Δες/Κρύψε το trailer

Στο Strasbourg, ο νεαρός Johann Wolfgang Goethe φιλοδοξεί να γίνει Till Lindemann όταν μεγαλώσει. Αλλά πρέπει πρώτα να σπείρει ποπ αυτοκτονικές τάσεις στη μισή Ευρώπη, περιγράφοντας τα ερωτικά βάσανα που θα ζήσει, κοινωνικά εξόριστος στο Wetzlar. Goethe!, PhotographΤα Πάθη του Νεαρού Βέρθερου συνεχίζουν να κατατρέχουνε το φάντασμα του Goethe περισσότερα από διακόσια χρόνια αφότου αυτός απαρνήθηκε τον προ-ρομαντισμό τους, και δε χρειάζεται να πας πέρα από το θαυμαστικό του πρωτότυπου τίτλου, ή την αγγλική του απόδοση που παραπέμπει στον Ερωτευμένο Σέξπιρ (1998) με επιπλέον δόση αφέλειας, για να καταλάβεις ότι η μεταφορά τους (των παθών) στο Goethe! (2010), είναι και έκδοση με λίγες θερμίδες κι από πάνω, γεμάτη παιχνιδιάρικο στόμφο και κουφιοκέφαλη υπερβολή, όπως θα περίμενες από την εμπειρία του Philipp Stölzl σε βιντεοκλίπ των Evanescence και της Madonna. Από τη θέση του (συν)σεναριογράφου και του σκηνοθέτη, ο Stölzl δεν αρκείται στον υποφέροντα Βέρθερο και στον ερωτευμένο Σέξπιρ για την έμπνευσή του, φτιάχνει ένα ποπ συνονθύλευμα που πιάνει από τον Cyrano de Bergerac, μιας και κάθε δραματουργός χρειάζεται και τις μονομαχίες του, μέχρι το Woodstock, αφού το ροκ σταριλίκι απαιτεί σεξ στη λάσπη (Goethe Rockt ήτανε και ο αρχικός τίτλος), αλλά τελικά χάνει το πνεύμα της σημερινής εποχής, που θα 'τανε υποθέτεις κάτι σε Θύελλα κι Ορμή και Ευαισθησία και Ζόμπι -- η παραγωγή έχει.. production values, φανερά και από την κάπως αλά Barry Lyndon (1975) βουκολική φωτογραφία, όμως αυτά δεν ήρθανε φτηνά, οι απαιτήσεις των παραγωγών για δημοφιλή (κατά τη δικιά τους αντίληψη) μοτίβα, καταδικάζουνε τον Νεαρό Κύριο Γκαίτε σε αναμάσημα των τελευταίων δεκαετιών του προηγούμενου αιώνα. Η καθυστέρηση της παραγωγής λειτουργεί κατά κάποιο τρόπο.. αναζωογονητικά, σαν ανάσα στο κυρίαρχο καθυστερημένο angst της Stephenie Meyer, και η ταινία έχει προσωπικότητα χάρη στη Lotte της Miriam Stein, έναν χαρακτήρα ζωντανό και χαριτωμένο, μακριά από τις ξεπερασμένες ως εκνευριστικές μυθιστορηματικές ηρωίδες.



Δες/Κρύψε τις αίθουσες που ανοίγει

*Το πρόγραμμα αναδημοσιεύεται από το Αθηνόραμα και ισχύει για την πρώτη βδομάδα προβολής

ΚΕΝΤΡΟ - ΚΟΛΩΝΑΚΙ
Άστορ Hollywood 3d
Πέμ.-Τετ.: 18.30/ 20.30/ 22.30

Ν. ΚΟΣΜΟΣ - ΦΙΞ - Ν. ΣΜΥΡΝΗ - Π. ΦΑΛΗΡΟ
Cinerama
Πέμ.-Τετ.: 20.30/ 22.30

3 Responses so far.

  1. cheaptalk said

    Σε καμιά 20αριά αίθουσες θα εμφανίζεται αυτή την εβδομάδα η Meryl Streep ως Lady Gaga με γεροντική άνοια, σε μια ταινία που περίεργα τιτλοφορείται Σιδηρά Κυρία (2011), την είχαμε παρουσιάσει όταν βγήκε το τρέιλερ, και θα τη στολίσουμε με δυο αστεράκια σε καμιά ώρα, όταν θα ανέβει και η κριτική της. Σε καμιά τριανταπενταριά αίθουσες ανοίγει η αμερικάνικη εκδοχή του Κοριτσιού με το Τατουάζ, το οποίο μάλλον θα σου προκαλέσει τίποτα τάσεις ναυτίας άμα έχεις δει και τη σουηδική, αλλά βλέπεται (i.e. 2-2μισι αστεράκια), σα καλογυρισμένο επεισόδιο του CSI:Vanger Estate. Η κριτική του Κοριτσιού, θέλει ώρες ακόμα να ζεσταθεί, είναι πολύ παγωμένη.

  2. cheaptalk said

    Για όποιον δεν αναγνωρίζει ούτε ένα από τα ονόματα και τους τίτλους στη κριτική, η ταινία είναι μυθοπλασία, δεν είναι βιογραφία. Παρουσιάζει μια λίγο-πολύ φανταστική ερωτική ιστορία, την οποία υποτίθεται έζησε ο Γκαίτε, και έγραψε τα Πάθη του Νεαρού Βέρθερου στη συνέχεια.

  3. Anonymous said

    Κρίμα, γιατί είναι ωραίο βιβλίο... και σαν να μου το χάλασαν λιγάκι το βλέπω..

    J.M.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.