Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 2006: Y. Economidis interview



Δες/Κρύψε το trailer του Ψυχή στο Στόμα (2006)

Δεύτερη χρονιά στις αίθουσες του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης μετά την περσινή work in progress προβολή της, και μετά από μια βόλτα στα διεθνή του Πουσάν και του Σικάγο, και την Εβδομάδα Κριτικής των Καννών, η ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, Ψυχή στο Στόμα (2006), εξακολουθεί να σοκάρει το κοινό, και να το φανατίζει. Άλλους υπέρ, άλλους κατά.

Γεμάτος αυτοπεποίθηση και σιγουριά για τη δουλειά του, ο σκηνοθέτης που λατρεύτηκε για το Σπιρτόκουτο (2002), υπερασπίζεται την ταινία του απέναντι σε όποιον δεν αντέχει να την καταλάβει, ακόμη κι αν χρειαστεί να… βγούνε έξω να τα πούνε. Όπως έγινε και προχθές βράδυ, μετά την προβολή, όταν το Q&A άναψε απ’ το πλήθος αγανακτισμένων με τον σκηνοθέτη, και αγανακτισμένων με τους αγανακτισμένους με τον σκηνοθέτη. Κοφτός, άμεσος και χειμαρρώδης, σαν την ταινία του, μίλησε και στις Μάζες, αφού πρώτα τις ψιλοαπέρριψε, και θα συνεχίσει να μιλάει στις μάζες, για να τις βγάλει απ’ τη φυτοποιημένη τους κατάσταση. Ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες διανομής θα συνεχίσουν να τον απορρίπτουν, γιατί η ταινία του δεν είναι λέει… οικογενειακή. Και επειδή το κάνει χύμα, αν σας πειράζουν οι κακές λέξεις, προχωρήστε με προσοχή.


4 Responses so far.

  1. Anonymous said

    Επιτελους, κι ενας ανθρωπος των "τεχνων" που ο λογος του δεν περιεχει λογοτεχνιζουσες φιοριτουρες.Μας τα'χουν κανει ουμπαλα οι αυνανες του λογου πια.Ωραιος , τον συμπαθησα.Τωρα απομενει να δω την ταινια.
    Καλη προσπαθεια η συνεντευξη παιδες :)

  2. Anonymous said

    Με τη διαφορά ότι μιλώντας τη "γλώσσα του λαού" απλά πιστοποιείς και τους στόχους σου: απλά να δείξεις "τον ολοκληρωτισμό που γύρω μας μεγαλώνει", χωρίς να τον ερμηνεύσεις. Τα δύσκολα τα αναλαμβάνουν πάλι οι.. αυνάνες.Γαμώ το κέρατό μου.

  3. Anonymous said

    Το blog της ταινίας:
    http://ipsihistostoma.wordpress.com/

    Και η σελίδα της στο myspace:
    http://www.myspace.com/soulkicking

  4. Niemandsrose said

    Το Σπιρτόκουτο μου άρεσε -τι ρήμα κι αυτό. Θέλω να πω, μου έριξε κανονική γροθιά στο στομάχι. Δε μπορούσα να το ξεχάσω. Μετά είδα τον Οικονομίδη. Εχω δει και έχω διαβάσει όσες συνεντεύξεις του μπορεσα να βρω. Μου βγάζει την εικόνα του πολύ βίαιου ανθρώπου. Φοβάμαι πως αν του φέρεις αντίρρηση θα σου ρίξει κουτουλιά. Ότι δηλαδή θέλει να στηλιτεύσει κάτι που βρίσκεται μέσα του πρώτα από όλα. Αυτοαναφορικές ταινίες.
    Εντάξει, έφτιαξε το σπιρτόκουτο πάνω στη λεκτική βία, τώρα τη ψυχή στο στόμα, μετά τι; Τα σαγόνια του καρχαρία νουμερο 1, 2 μαι 3;
    Genre πάει να φτιάξει πάνω στη βωμολοχία; Αυτά και άλλα, θα τα δέσω σε ενα ποστ.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.