Νύχτες Πρεμιέρας 2007: Τα βραβεία


Με το προτεινόμενο απ' την Αργεντινή για τις υποψηφιότητες ξενόγλωσσου Όσκαρ και βραβευμένο πριν κάνα μήνα στο Εδιμβούργο XXY της Lucía Puenzo να παίρνει τη Χρυσή Αθηνά καλύτερης ταινίας, έκλεισε χθες βράδυ το 13ο Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας (Κόνεξ), σε μια τελετή όχι τόσο λαμπρή, όσο τα διαμαντένια κουμπιά στο πουκάμισο του καλλιτεχνικού διευθυντή του. Φυσικά, οι διοργανωτές φρόντισαν να φέρουν όλους τους νικητές να πάρουν τα βραβεία τους, που δεν είναι καθόλου λίγο πράγμα, αν έχεις πάει μια βόλτα απ' της Θεσσαλονίκης ας πούμε. Απ' την Γαλλίδα Céline Sciamma του Naissance des Pieuvres που πήρε το βραβείο κοινού και τον Μεξικάνο Rodrigo Plá, σκηνοθέτη του La Zona, που παρέλαβε το βραβείο σεναρίου για λογαριασμό της γυναίκας του (οι οποίοι ήταν ούτως ή άλλως εδώ), μέχρι τον Ισραηλινό σκηνοθέτη του The Band's Visit που κέρδισε το βραβείο σκηνοθεσίας εν μέσω των διαπραγματεύσεων για το αν η ταινία του θα προταθεί για τα ξενόγλωσσα Όσκαρ, και τον πρωταγωνιστή του ΧΧΥ που παρέλαβε για λογαριασμό όλων των εμπλεκομένων στην αργεντινογαλλοσπανιόλικη ταινία για τον 15χρονο ερμαφρόδιτο (και οι οποίοι απ' όσο ξέρω, δεν ήταν προγραμματισμένοι να έρθουν από πριν).

Ένστικα αυτοσυντήρησης με κράτησαν μακριά από το διαγωνιστικό φέτος, οπότε πολλά-πολλά για τις ταινίες δεν έχω να σου πω. Ξέρω πάντως πως το βραβείο κοινού του συγκεκριμένου φεστιβάλ, σοβαρό αντίκρισμα δεν πρόκειται ν' αποκτήσει όσο (διαρρέουν φήμες ότι) εκτός απ' το κοινό, αποφασίζεται απ' τα logistics των καλεσμένων κι από προτιμήσεις άλλων, όσο πολλοί απ' το κοινό αναρωτιούνται που 'ναι οι κάλπες (οέο), ποιοι ακριβώς είναι οι υποψήφιοι (οέο), και σε ποια ταινία προσμετρούνται οι ψήφοι που μαζεύονταν σε κάλπες παρατημένες μέχρι ας πούμε και μετά τις προβολές των grindhouse. Κι όσο κι αν μπαίνει στην εφηβεία του, δεν το βλέπω να ωριμάζει, όσο οι υπότιτλοι έχουν τάσεις φυγής, οι προβολές βουβαίνονται στη μέση (ή στην αρχή), οι ψηφιακές αναπηρίες των συστημάτων έκδοσης εισιτηρίων δεν αφήνουν να γεμίσουν σωστά οι αίθουσες, κι οι τελετές γίνονται με μικρόφωνα που δεν δουλεύουν σωστά (δεκατρία χρόνια τώρα, κανείς δεν έχει βρει πώς ρυθμίζεται μια κονσόλα) και χωρίς έναν ψωροπροβολέα στη σκηνή του Αττικόν, να βλέπουμε ποιος διάολο μιλάει. Αυτά, θα μου πεις, είναι ψιλά γράμματα γι' αυτόν που πάει για τις ταινίες και θέσεις για τις τελετές δεν έχει (ούτε και για τις ταινίες βέβαια πολλές φορές), αλλά έλα, εγώ αυτά είχα να πω, κι αυτές τις συμβουλές να δώσω, αν δεν σ' αρέσουν, πέτα τες. Κατά τα άλλα, μια χαρά περάσαμε όπως βλέπεις και στο βίντεο, κι ευχαριστούμε το φεστιβάλ για τις ταινίες που μας έδειξε και τους καλεσμένους που μας γνώρισε, και βέβαια τα κορίτσια της artache για την υπομονή τους στις απαιτήσεις και τις καθυστερήσεις μας στις συνεντεύξεις. Και του χρόνου καλύτερα.

Δες/Κρύψε το trailer του Bikur Ha-Tizmoret / The Band's Visit (2007)


27 Responses so far.

  1. verbal said

    Οι εικόνες που τράβηξε ο stams είναι πολύ πιο όμορφες απ' όσο τις βλέπεις, αλλά τα προβλήματά μου με τις κωδικοποιήσεις συνεχίζονται, οπότε χρειάστηκε να ρίξω λίγο την ποιότητα για να συγχρονιστεί ο ήχος. Hopefully θα το πετύχω κάποια στιγμή, hopefully σύντομα, και θα το περάσω πιο όμορφο. Αλλά επείδη ξέρω πως είσαι ασυγκράτητος...

  2. verbal said

    Οκ, μπορείς να το δεις το βίντεο και σε καλή (καλύτερη) ποιότητα τώρα.

  3. Anonymous said

    re eimai sto video! ta dikaiwmata mou!!

  4. verbal said

    Άσε ρε Ορέστη...

  5. Anonymous said

    πρέπει να γίνει και ένα mini-αφιέρωμα στη natalia avelon.

  6. Anonymous said

    Πάντως για να μη γίνουμε τελείως γέροι του Μuppet Show,όσον αφορά την οργάνωση πρέπει να αναγνωρίσουμε και κάποια θετικά (δηλαδή το εξής ένα):φέτος εδέησαν για πρώτη φορά να αφήσουν μεγάλα χρονικά κενά ανάμεσα στις ταινίες,ώστε όσο ξεχειλωμένο κι αν είναι το Q&A της προηγούμενης προβολής να μη χρειαστεί να ξεροσταλιάζουν οι επόμενοι έξω απ'την αίθουσα.

    Υ.Γ.1 Η τύπισσσα στο τέλος του βίντεο είναι all the money!
    Υ.Γ.2 Nα υποθέσω πως τα υπόλοιπα βιντεάκια με συνεντεύξεις που τραβήξατε είναι τόσο γαμάτα,που δε μας τα δείχνετε για να μην πάθουμε τίποτα; :-)

  7. Anonymous said

    den eimai o Orestis, i skia tou eimai

  8. cheaptalk said

    Τα πολύ θετικά, που έχουν να κάνουν κυρίως με το πρόγραμμα, τα είπαμε από χτες, και έχουμε γράφει δεκάδες φορές ότι τις Νύχτες τις αγαπάμε. Και νομίζω φαίνεται ή φαινόμαστε μαζοχιστές που έχουν όρεξη να τρέχουν δέκα μέρες σα παλαβοί. Από κει και πέρα, στον Δαναό όντως τα χρονοδιαγράμματα τηρήθηκαν άψογα απ' όσο διαπίστωσα, αλλά σε Αττικοαπόλλωνα το τέταρτο ήταν το μίνιμουμ καθυστέρησης. Και δεν παραπονεθήκαμε καν, see?

    Όσο για τις συνεντεύξεις θα τις βγάλουμε εν καιρώ όπως και αυτές του Γαλλόφωνου, και δεν εξαρτάται και πάντα μόνο από μας το πότε θα βγουν.

  9. cheaptalk said

    Πέρασα και το trailer της Μπάντας στο θέμα, να μη πάει χαμένο, αφού το 'χα έτοιμο από το πρωί πρωί που ξύπνησα με hangover να φτιάξω το θέμα με τις προσκλήσεις για τον Ηλά.

  10. Anonymous said

    Ο Ορέστης είναι κάτι σαν τον Λούκι Λουκ; Ή σαν τον τον Πήτερ Παν;

  11. a female Darcy said

    den xreiazetai na mou dinetai logariasmo ti kanete sto blog sas etsi kai allios imoun lathos opos diapistosa simera to proi poy eida to programma.
    asxeto to tragoudi sto video poio einai?

  12. Anonymous said

    Θα το πει κανείς πως η ιδέα του XXY έρχεται (την έκλεψαν) από το Middlesex του Τζέφρι Ευγενίδης.

    Τουλάχιστον με το τελευταίο μέρος κυρίως του βιβλίου δεν φαίνονται απλώς αναφορές αλλά μια προσπάθεια ξεκάθαρης αντιγραφής του που η και καλά μεταφορά της όλης ιστορίας στη λατινική αμερική σε κάνει να πιστέψεις πως τη σκέφτηκαν μόνοι τους οι δημιουργοί της ταινίας.

    Το βιβλίο είχε πάρει μάλιστα το Πιούλιτζερ καλύτερου μυθιστορήματος του 2003.

  13. Ri said

    Ο Ορέστης είναι σαν τον Ratatouille :)

    Άντε και του χρόνου!

  14. Anonymous said

    O Oρέστης είναι Ιδέα...καλλλή προβολλλή! (Πλακίτσα κάνουμε κ.Ανδρεαδάκη,μη θυμώσετε και πάρουμε στο λαιμό μας και τα παιδιά)!

  15. verbal said

    Το τραγούδι είναι το Sunglasses at Night πειραγμένο από Tiga.

    Το Middlesex το'χω διαβάσει αλλά δεν έχω δει την ταινία για να σου πω αν και τι δανείστηκε, αλλά απ' το τρεήλερ δεν μου θύμισε τίποτε, εκτός απ' το ότι περνάνε ζόρια.

  16. verbal said

    (ίσως επειδή δεν καταλαβαίνω και τί λένε)

  17. cinemad said

    Μα κανείς δεν απαθανάτισε και το δεύτερο celeb DJ εκείνο το βράδυ στο Soul; Ντροπή!

  18. verbal said

    είχε ξεκάνει τον οπερατέρ ο πρώτος, so...

  19. Anonymous said

    Ανατριχιαστική η φιγούρα του ανδρεαδάκη. Το μόνο που έλειπε ήταν ο ήχος του μικροφώνου καθώς σκάει στο έδαφος τη στιγμή που φεύγει. Και μετά..Silencio..

    Δάκρυσα.

  20. verbal said

    (επιτέλους αποκωδικοποιήθηκε!)

  21. vague tourist said

    Εγώ πιστεύω πως το βίντεο θα ήταν πιο ολοκληρωμένο αν σε κάθε πλάνο πεταγόταν η Μπαζάκα ή ο Ρένος κάνοντας «τζα!»...

  22. μολτο said

    Φρόντισαν να φέρουν όλους τους νικητές ή φρόντισαν να βραβεύσουν όσους ήρθαν; Ορέστη, είσαι και πολύ τρελό θεματάκι!

  23. ΠΡΕΖΑ TV said

    Tα φιλια μου στη νεοφερτη ομορφια του περιοδικου ΣΙΝΕΜΑ,Βασιλικη Π. και τα ευχαριστω μου στη Ζωη Κ.
    Tις καλησπερες μου στους υπολοιπους!

  24. verbal said

    και πιάσε κι ένα βέρτη για δυο γλυκά ματάκια απ'το μπραχάμι

  25. Anonymous said

    1.Εφαγα τις νύχτες μου στις "νύχτες" και δεν υπάρχω ούτε σαν σκιά πίσω από την σκιά

    2. Κάτω τα χέρια από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή. Μαύρη ζήλια όλοι σας. Ειναι και στον όγκο αυτές τις μέρες....

    3.Απο εδώ παν κ οι άλλοι ;;

  26. cheaptalk said

    Στείλε μας μια φωτογραφία να σε αναγνωρίζουμε στα επόμενα (ολόσωμη γιατί ποτέ δε ξέρεις που κοιτάμε όπως βλέπεις) και τιμοκατάλογο (σκιά για 3" - 50 ευρώ, κτλ.) και θα σε κολλήσουμε στην πόρτα (ή σε μεγάλη αφίσα πάνω από το κρεβάτι, ποτέ δε ξέρεις) του the_stamos να σε αποστηθίσει. Εναλλακτικά άμα ξέρεις Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Γερμανικά, Αραβικά, Φαρσί, Κορεάτικα, Γιαπωνέζικα, Αρχαία Μανδαρίνικα και ότι άλλη γλώσσα μιλάνε οι Έλληνες διανομείς, έχεις άπειρο χρόνο και αντοχή στο καθημερινό μαστίγωμα, στείλε μας κανά e-mail γιατί εσένα ψάχνουμε τελευταία.

  27. cheaptalk said

    Σημείωσε κι εδώ μια χειροκίνητη σκιά (i.e. backlink) από το Yupi.gr που μας κάνει όλα τα χατίρια τελευταία.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.