Νύχτες Πρεμιέρας 2007: Το Πρόγραμμα

Μέχρι το πρόγραμμα να διατεθεί επίσημα σε κοινό και Τύπο, μπορείς να το κατεβάσεις απο εδώ ανεπίσημα, γιατί είμαστε γαμάτοι και σ' αγαπάμε.

Αν δεν τύχει τίποτε το ατυχές, η 13η έκδοση παίζει να 'ναι και η πιο τυχερή του Διεθνούς Φεστιβάλ Kινηματογράφου της Αθήνας. Τουλάχιστον στη σούμα των ταμείων, η οποία ήδη άρχισε εκρηκτικά, με € 32.250 (ναι, καλά το διάβασες) να μπαίνουν στην άκρη σε λιγότερο από ένα απόγευμα, μ' αυτή την εκπληχτική κίνηση του Φεστιβάλ να βάλει τους "πιστούς φίλους" του να αγοράσουν τα 550 διαρκείας στα τυφλά, μια βδομάδα πριν ανακοινωθούν οι ταινίες. Και μάλιστα με τον κεκαλυμμένο εκβιασμό την επιπλέον επιλογή των 350 ακριβών πάσων, που εκτός από δωρεάν κατάλογο και τακτικό spam τακτική ενημέρωση στο email τους, δίνουν στους premium passholders τη δυνατότητα να κλείσουν θέσεις δυο μέρες πριν και απ' τους λιγότερο πιστούς φίλους που πήραν τα 200 φτηνά, και φυσικά απ' τους εντελώς άπιστους που δεν πήραν καθόλου, και θα πληρώνουν κι ολόκληρο το εισιτήριο, οι τσίπηδες. Αντιλαμβάνεσαι πώς λειτουργεί το σύστημα, και πώς οι passholders γίνονται passholes για τους υπόλοιπους.

Και σαν να μην φτάνει αυτό, το οργανωμένο σχέδιο ολοκληρώνεται με ένα απ' τα πιο δυνατά line-ups που θυμάμαι. Εκτός από καμιά δεκαριά μεγάλους τίτλους που έχουν ήδη ανακοινωθεί, το Day Watch (2006) που δεν έχει ήδη ανακοινωθεί, το Persepolis που θα ανοίξει το φεστιβάλ και το I'm Not There που θα το κλείσει, υπάρχουν διάσπαρτοι άλλοι τόσοι πολυακουσμένοι μικρότεροι και ανεξαρτητότεροι, όπως το A L' Interieur, το Grace Is Gone, το Eagle vs Shark, το Once, το Teeth, το Zoo, και το Black Sheep, που επειδή ξέρω πως μας παρακολουθείς, ξέρω πως τους ξέρεις ήδη. Παράλληλα, τα τρία αφιερώματα (στον William Friedkin, τον Buddhadev Dasgupta και τον Max Ophüls), οι ενότητες των ντοκιμαντέρ, των οικολογικών συναγερμών (με την διάθεση των εσόδων στους πυροπαθείς) και των grindhouse προβολών, θα σου γεμίσουν όποια κενά υπήρχε πιθανότητα να σου έχουν μείνει, κι αν παρ' όλα αυτά έχεις χρόνο και για άλλα, υπάρχουν πάντα το Διεθνές και το Μουσικό Διαγωνιστικό, και τα masterclasses και οι συζητήσεις των καλεσμένων της διοργάνωσης.

Στο κλείσιμο θα σου έλεγα γι' αυτήν την πολυθρύλητη Προβολή Έκπληξη την Πέμπτη 27, στις 22.20 στον Απόλλωνα. Έναν τίτλο τόσο μυστικό που όχι μόνο δεν πρέπει να τον μάθεις πριν αρχίσει να προβάλλεται, αλλά δεν πρέπει καν να πεις ότι το είδες αφού τελειώσει. Αλλά με 350 θέσεις να μπορούν να φύγουν από σήμερα κιόλας, προτιμώ να μην σου πω τίποτα, μπας και προλάβω καμία για μένα. Εσύ πήγαινε καλύτερα στην μυστική ταινία του Αθηνοράματος, ή στη Χιονάτη και τους Επτά Νάνους (1937), που γιορτάζουν τα 70 χρόνια τους σε αποκατεστημένη κόπια. Και θα σε δω κάπου εκεί. Κι εδώ βέβαια, ε;


*Το 13 Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας Conn-X, θα γεμίσει απ' τις 19 ως τις 30 Σεπτεμβρίου τις αίθουσες Απόλλων, Αττικόν και Δαναός 1&2 με μεμονωμένα εισιτήρια των 6 ευρώ και κάρτες διαρκείας που ξεπούλησαν.


Previously on Movies for the Masses: Βενετία 2007: Τα βραβεία

32 Responses so far.

  1. Anonymous said

    Καλά, γιατί δεν το λένε κατευθείαν Νύχτες Sundance?

  2. Anonymous said

    Είστε γαμάτοι και σας αγαπώ. Παρεμπιπτόντως, το My Blueberry Nights όντως θα βγει στις 15 Νοεμβρίου;

  3. Anonymous said

    ρε αλήτες. πείτε ποια θα είναι η ταινία της προβολής-έκπληξη, αλλιώς θα σπάσω το internet στα δύο.

  4. cheaptalk said

    Οι κάρτες διαρκείας που ξεπούλησαν είναι οι 10άρες. Χτες βράδυ πήρα μια 25άρα από τον Δαναό και δεν ήταν η τελευταία. Και κάτι θα μοιράσουμε και σε προσκλήσεις οσονούπω. Όσο για τη μυστική προβολή, κυκλοφορεί μια φήμη που λέει ότι όσοι έχουν μάθει το όνομα της ταινίας αρχίζουν να δέχονται επισκέψεις από ένα ψυχωτικό δειλό κλαψιάρικο παιδάκι ντυμένο με πλαστική στολή με κρυμμένες λεπίδες στις μπότες. Ψάχνω τον cinemad που έχει περισσότερες πληροφορίες αλλά έχει εξαφανιστεί από τη Δευτέρα και η καθαρίστριά του ισχυρίζεται ότι το ταβάνι του σαλονιού του στάζει συκώτια και νεφρά.

  5. cheaptalk said

    Το πρόγραμμα τώρα πήρα χαμπάρι ότι ο verbal το 'χε ανεβάσει στο zshare και καμιά 60αριά άτομα είχαν καταφέρει να βρουν τρόπο να το κατεβάσουν μέσα από διαφημισάρες και ποπάπς. Το λινκ δείχνει τώρα σε πιο φιλική τοποθεσία, στην Otenet.

  6. Anonymous said

    δηλαδή, η μυστική προβολή είναι το ‘ichi the killer’;

  7. cheaptalk said

    Ειλικρινά δεν έχω ιδέα. Όπως είπα μόνο ο Mr. DJ ξέρει και έχει δώσει όρκο σιωπής πιο φριχτό και από παρανοϊκού σχιζοφρενή γιακούζα.

  8. Anonymous said

    και πότε θα μαθευτεί ποια θα είναι αυτή η ταινία? ή έστω πότε εσείς οι οποίοι ξέρετε, θα μπορέσετε να το πείτε και σε μας.

    την ίδια ημέρα της προβολής? λίγη ώρα πριν την προβολή?

    μπορούμε ενδεχομένως να αγοράσουμε εισιτήρια για αυτήν την ταινία χωρίς να ξέρουμε ποια είναι?

    θα παρευρίσκεται κάποιος από τους συντελεστές? σε ποια ενότητα του φεστιβάλ ανήκει? δώστε ένα ψίχουλο στο λαό, δεν είναι spoiler!

  9. verbal said

    Σύμφωνα με τον καλλιτεχνικό δ/ντη του φεστιβάλ (τον Ανδρεαδάκη δηλαδής), η ταινία είναι η καλύτερη που έχει γυρίσει ποτέ ο σκηνοθέτης της, έχει να προβληθεί δέκα χρόνια, πιθανότατα δεν θα ξαναπροβληθεί συντομότερα από δέκα χρόνια απ' τη φετινή προβολή, και νομικοι λόγοι δεν του επιτρέπουν να αποκαλύψει περισσότερα.

    Σύμφωνα με άλλη πηγή, η ταινία είναι αρκετά απαγορευμένη για να μπορέσει να προκαλέσει προβλήματα στο φεστιβάλ που θα την προβάλει αν πολυμαθευτεί ότι προβλήθηκε.

    Το ποια είναι η ταινία θα αποκαλυφθεί όταν θα πέσει ο τίτλος της στην οθόνη. Δεν θα παρευρίσκεται συντελεστής (ή τουλάχιστον δεν έχει προκύψει τίποτε τέτοιο), δεν ανήκει σε ενότητα, δεν έχουν τελειώσει τα εισιτήρια, δεν ξέρω ποιά είναι. Αλλά ξέρω, όλα αυτά τα ρωτάς γιατί την ίδια ώρα απέναντι παίζει το Once.

  10. cheaptalk said

    To Showgirls είναι δηλαδή προφανώς :p

  11. Anonymous said

    να ναι καλα τα torrents δηλαδη...

  12. verbal said

    looool Showgirls rulezzz!!

  13. Unknown said

    και τελικα πως θα ξερουμε ποτε να παμε αν μας ενδιαφερει να δουμε την "κρυφη προβολη"? ουτε ενα hint?

  14. verbal said

    Ε, όπως γράφω και στο κείμενο και λέει και το πρόγραμμα, θα πάτε "την Πέμπτη 27, στις 22.20 στον Απόλλωνα". hint, hint :P

    Αλλά εννοείται ότι καλό είναι να΄χεις κλείσει το εισιτήριο από πριν.

  15. μολτο said

    Μου ήρθε μια ιδέα. Παίρνουμε την κάρτα διαρκείας και αγοράζουμε τα λεγόμενα "μηδενικά εισιτήρια" για τις προβολές που είναι πιθανότερο να εξαντληθούν (βλ. μυστική προβολή). Μετά τη στήνουμε έξω από τις αίθουσες και στους απογοητευμένους της τελευταίας στιγμής, πουλάμε το μηδενικό που εμάς μας στοίχισε 3 ευρώ, 6 ευρώ. Βέβαια, αυτοί που θα τα αγοράσουν μπορεί να μην δουν τελικά την ταινία, γιατί υποτίθεται με τα μηδενικά πρέπει να δείξεις και την κάρτα μαζί, αλλά εν τω μεταξύ εμείς την έχουμε κάνει με ελαφρά πηδηματάκια. Παίρνουμε τα λεφτά, παίρνουμε και μια μπύρα από το περίπτερο και απολαμβάνουμε την ίδια ταινία σε πειρατική κόπια που κατεβάσαμε από το ίντερνετ. You can do it!

  16. Anonymous said

    ή ακόμα καλύτερα, παίρνουμε μέρος σε κάθε διαγωνισμό που δίνει προσκλήσεις για το φεστιβάλ, τσιμπάμε την προσκλησούλα, την αράζουμε απέξω, το πουλάμε σε κάποιον που ενδιαφέρεται ήδη να δει την ταινία και παμε από το περίπτερο και παίρνουμε και μπύρα και τσιπς και σάντουιτς...

    α ρε ελληνάρες...

  17. verbal said

    ορίστε, και μετά λένε πως δεν υπάρχει επιχειρηματικότητα...

  18. cinemad said

    Guys, έλεος με τη μυστική προβολή, μην έσωνα και τη μάθαινα, μου τα’ χουν κάνει όλοι Τερκενλής από τον Αύγουστο!!! Να πάτε να βγάλετε εισιτήριο και να ΤΙΣ δείτε, είναι σπανιότατες. Όσο για την «απαγορευμένη», την έχω εδώ και αιώνες, σε μια κόπια DVD από δεύτερη γενιά VHS (πιθανότατα ότι καλύτερο μπορεί να βρει κανείς σήμερα), αλλά τα παιδιά θα την παίξουν κανονικά, σε ΦΙΛΜ, κι αυτό δεν πρέπει να το χάσεις αν είσαι movie freak. Αυτά!

  19. ShoppingTherapy said

    έχει βγει ανακοίνωση όσοι έχουν εισ. για το Grace is gone (θα παιζόταν απέναντι από τη Μυστική Προβολή) να τα πάνε πίσω.
    υπάρχει πρόβλημα με την εταιρεία, αλλά περισσότερες λεπτομέρειες δεν ήξεραν στο ταμείο!

  20. verbal said

    Εκτός απ' το (προγραμματισμένο για Πέμπτη 27 στις 22.45 στο Αττικόν) Grace is Gone που λέει η stella, ακυρώθηκε κι η επίσκεψη του Friedkin, που τον έπιασε πόνος στην πλάτη, έπαθε γαστρεντερίτιδα, και του αλλάξαν και τις ημερομηνίες σε κάτι τηλεοπτικά γυρίσματα. Ενώ αναμένεται για την ώρα κι η επιβεβαίωση ακύρωσης άλλης μιας προβολής. Ακυρώσεις είναι, συμβαίνουν. Tο ζόρι είναι να σκάνε τελευταία στιγμή.

    Αυτό που δεν έχει ξανασυμβεί στις Νύχτες, έρχεται απ' τους κινηματογράφους που τις φιλοξενούν, οι οποίοι εν αγνοία της διοργάνωσης αποφάσισαν να ορίσουν ξεχωριστά χρονοδιαγράμματα ο καθένας για το πότε θα κάνουν προκρατήσεις για το Φεστιβάλ. Σε περίπτωση που δεν το ήξερες (όπως εγώ, που το έμαθα με τον δύσκολο τρόπο), ο Δαναός κόβει εισιτήρια μέχρι τις 20.30, κι ο Αττικοαπόλλωνας μέχρι τις 22.00. Τουλάχιστον έτσι έκαναν μέχρι τώρα που το έμαθαν οι διοργανωτές, hopefully θα το ξανασκεφτούν.

  21. verbal said

    Ακυρες κι οι προβολές του Dr. Plonk (Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου στις 18.00 και Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου στις 18.30 στους Δαναούς), λόγω προβληματικής κόπιας, or something.

  22. verbal said

    Το Grace is Gone επανήλθε, η προβολή θα γίνει κανονικά. Όσοι είχαν βγάλει εισιτήρια και τα είχαν πάει πίσω, ας πάνε να τα ξαναπάρουν (για να μη βαριούνται).

  23. verbal said

    Μετά το Grace is Gone ξεακυρώθηκε και το Dr. Plonk, και αρχίζει να σχηματίζεται μια καινούρια συνήθεια που πάει να γίνει λατρεία. Αν είχες πάει τα εισιτήρια πίσω, τρέχα να τα ξαναπρολάβεις τώρα :P

  24. verbal said

    Μετά την απίστευτη κοσμοσυρροή που γνώρισε η ταινία Supervixens (1975) (του αφιερώματος στο Grindhouse), θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 00.30 στο Δαναό επαναληπτική προβολή (λέει το cinemag.gr).

    Και καθώς σ'το μεταφέρω αυτό, μου μεταφέρει εμένα ένα πουλάκι, ότι στην προβολή του Earth (2007) γίνεται ένας άλλος κακός χαμός, με την ταινία να ξεκινάει βουβή, να σταματάει, να ξαναρχίζει, να ξανασταματάει, και να ξαναμπαίνει απ' την αρχή. Ψηφιακή τεχνολογία σου λέει μετά...

  25. Anonymous said

    τελικά ποια ήταν η μυστική προβολή? θα τύχει μήπως επαναπροβολής στο προσεχές μέλλον?

  26. Anonymous said

    Καλά ο χαμός με τους υπότιτλους φέτος στις Νύχτες παίρνει ανεκδοτολογικές διαστάσεις. Μέρα παρά μέρα παίζει "τρελό θεματάκι" με τον υποτιτλισμό. Προχτές στου Arcand, προσπαθούσες να ξεσκονίσεις τα γαλλικά από το σχολείο μπας και βγάλεις άκρη την ώρα των subs διαλείψεων... Στο δε ατελείωτο και τρίγλωσσο μάλιστα ντοκιμαντέρ του υιού Ophuls, αναλογικά με την τερατώδη διάρκεια, κατεγράφησαν χάσματα πολλών λεπτών. Και καλά όταν έπαιζαν αγγλικά ή έστω στρωτά γαλλικούλια. Στα γερμανικά; Δικαιολογημένη αν και από ορισμένους στα όρια της καφρίλας, η αγανακτισμένη αντίδραση κοινού - βοήθησε και το ανεπαρκέστατο της αιτιολόγησης από Ορ.Ανδρ.
    Του χρόνου λέω να καπαρώσουν τα παιδιά που κάναν τον τόσο super wow interactive αγγλικό υποτιτλισμό για το τόσο μέτριο Day Watch μπας και αποφευχθεί το φετινό μπάχαλο. Στα αγγλικά; Στα αγγλικά καλύτερα!

  27. cheaptalk said

    Καλά τους υπότιτλους, άμα είναι για Αγγλικά και κάθεσαι και στη πρώτη σειρά επειδή σε όλες τις προβολές πας τελευταία στιγμή, τους αγνοείς. Χτες στο Grace Is Gone αποσυντονίστηκε η φωνή και άκουγες τι λέγαν κανά λεπτό προτού το ξεστομίσουν :p

  28. verbal said

    Μου έκανε εντύπωση που μέχρι και την ώρα της προβολής υπήρχαν άτομα που δεν είχαν μάθει ακόμη ποιά ήταν η ταινία (και κρίμα που δεν προλάβαινα να βγάλω τη συνέντευξη της Vachon που το αποκάλυπτε κι η ίδια on camera), αλλά όπως φαντάζομαι όλοι ξέρουμε πλέον, η μυστική ταινία ήταν το Superstar: The Karen Carpenter Story (1987), συνοδευόμενο απ' το Assassins: A Film Comcerning Rimbaud (1958) (και όχι concerning Rambo δυστυχώς), και το Dottie Gets Spanked (1993), τρεις μεσαίου μήκους απ' την αρχή της καριέρας του Todd Haynes.

    Ο οποίος ήθελε να έρθει κι αυτοπροσώπως να δει την απαγορευμένη του σε μεγάλη οθόνη μιας και δεν έχει προβληθεί πάνω από καμιά δεκαριά φορές απ' ό,τι καταλαβαίνω (ή και λιγότερες, δεν πολυπρόσεχα γιατί είχα άλλες ασχολίες), αλλά τελικά δεν τα κατάφερε να έρθει, για λόγους που ο Λουκάς Κατσικας είπε ότι δεν ήταν της παρούσης.

    Η ταινία, σε περίπτωση που δεν ξέρεις, είναι αναπαράσταση της ανόδου και της πτώσης των Carpenters, με κεντρικό αφηγηματικό άξονα την Karen, το πάθος της με τα καθαρτικά και την ανορεξία που την οδήγησε στην αυτοκτονία. Κι επειδή παρουσιάζει την οικογένειά της ως καθίκια που την έφτασαν σ' αυτό το σημείο, η ταινία απαγορεύτηκε απ' αυτούς με το που είδε το φως της μέρας (ή μάλλον το σκοτάδι της αίθουσας) σε κάτι φεστιβάλ, και απαγορεύεται ακόμα η προβολή της, και θα απαγορεύεται ες αει, κι αν κάποια στιγμη η οικογένεια αλλάξει γνώμη, να 'σαι σίγουρος ότι μετά θα σπεύσει να την απαγορεύσει η Matel, μιας και η ταινία είναι γυρισμένη σχεδόν αποκλειστικά με Barbie για ηθοποιούς. Κι εκεί, αν με ρωτάς, κρύβεται το μεγαλείο της, με τον τρόπο που τις κινηματογραφεί και κάνει τη χρήση αληθινών ανθρώπων να μοιάζει εντελώς αχρείαστη, αποδεικνύοντας ότι το μόνο πράγμα που φτιάχνει μια ταινία, είναι το όραμα του δημιουργού της κι η ικανότητά του να το κάνει πράξη.

  29. verbal said

    Και σαν επωδός, η ποιότητα της κόπιας που προβλήθηκε δεν είναι και πολύ καλύτερη απ' αυτήν της πειρατικής που κυκλοφορεί στο δίκτυο και μπορεί κανείς να βρει ρίχνοντας απλώς μια ματιά στα boards του imdb. Οπότε αν προτίμησες να δεις το Grace is Gone (2007) που παιζόταν δίπλα, ή το Once (2007) στο Δαναό, δεν χρειάζεται να νιώθεις και πολύ άσχημα.

  30. Anonymous said

    πολλά ευχαριστώ για τις πληροφορίες. δεν είχα ιδέα για αυτές τις ταινίες και λυπάμαι που τις έχασα, αν και καταλαβαίνω γιατί δεν μπορούσαν να τις προβάλλουν (περισσότερο). still, ελλάδα είμαστε, πού θα το μάθαιναν εκεί έξω?

    btw, χτες πήγα στον Γατόπαρδο στο Ιντεάλ. Αν και ελαφρώς κουραστική ταινία, μην χάσετε τη μοναδική ευκαιρία να την δείτε στη μεγάλη οθόνη, όπως και της αξίζει (φυσικά). Μόνο σε μία αίθουσα προβάλλεται, οπότε γρηγορείτε συνέλληνες.

  31. verbal said

    Σε περίπτωση που έχεις μεταμεσονύχτιες ανησυχίες για τα βραβεία των Νυχτών, και κανέναν να σου τις ανακουφίσει, αυτό του κοινού πήγε στο Naissance des Pieuvres (2007) μιας πιτσιρίκας απ' τη Γαλλία που φιλμάρισε τις (σεξουαλικές) ανησυχίες άλλων πιτσιρίκων απ' τη Γαλλία (και ψάχνει διανομή στην Ελλάδα), το σενάριο κέρδισε το βραβευμένο απ' το κοινό του Toronto La Zona (2007) που δεν εντυπωσίασε τον cheaplog και το άφησε να φανεί στη συνέντευξη που πήρε απ' τον δημιουργό του, για τη σκηνοθεσία του με το αντίστοιχο βραβείο απ' το Δήμο Αθηναίων τιμήθηκε το Αργεντίνικο XXY (2007) για ένα δεκαπεντάχρονο ερμαφρόδιτο, και τη Χρυσή Αθηνά (καλύτερης ταινίας), κέρδισε η Ισραηλίτικη συμμετοχή στα ερχόμενα Όσκαρ (ή μπορεί και όχι, λόγω κανονισμών) The Band's Visit (2007). Αύριοι πρωί-πρωί, να'σαι εδώ να τα σχολιάσουμε.

  32. verbal said

    Γράψε λάθος στο από πάνω και άλλαξε μεταξύ τους τα βραβεία του The Band's Visit και του XXY. Και πες ένα ευχαριστώ στη female Darcy που το ανακάλυψε και το σημείωσε κατά τις 4 το ξημέρωμα κι ένα sorry που της έσβησα το σχόλιο γιατί νόμιζα ότι το'χε λάθος κατά τις 8 το ξημέρωμα. Και χρέωσέ τα όλα αυτά στους αλκοολούχους χορηγούς του πάρτυ λήξης γιατί ξέρουν ότι δεν μπορούμε να τους καταναλώσουμε υπεύθυνα.

Copyright © 2012 Movies for the Masses, Challenging common sense since 2004. Your ticket is
Contact us at moviesforthemasses@gmail.com. Subscribe by RSS or E-mail.